Zoveel meer dan filterplanten

Planten zijn sterk- en sfeermakers van je zwemvijver. Ze filteren het water, maken het gezond en brengen kleur met hun bladeren en bloemen. 

Tekst: Marc Verachtert  //  Foto's: Marc Verachtert - studioPSG.be - Shutterstock.com


Veel hulp en aansturing hebben planten niet nodig om je vijver helder, gezond en mooi te houden. Het zit in hun DNA. Water zuiveren staat bij hen gelijk aan groeien en bloeien. Kijk maar in de vrije natuur. Vaak kan je in een poel of natuurlijke vijver erg diep in het water kijken, zonder dat een mens ook maar moe(s)t ingrijpen. Het water is er echter stevig ingepakt en voorzien van groen. Een zwemvijver imiteert die situatie, op een geperfectioneerde manier! 

PLANTEN HEBBEN HELPERS
Alleen in uitzonderlijke situatie gaat een zwemvijver in een particuliere tuin voor het nabootsen van puur natuur. Incluis kleibodem, ondergedoken zuurstofplanten en grote plantenzone. Ingeburgerd is het installeren van een apart bassin met zuiverende waterplanten. Het zwemwater stroomt er enkele keren per dag doorheen en laat daarbij zowel zwevend vuil als afvalstoffen achter die door de planten worden opgenomen als voedingsstoffen en bouwstenen voor groei. Ze kunnen dat echter alleen maar met de hulp van micro-organismen en nuttige bacteriën. Zij zorgen ervoor dat de afvalstoffen opneembaar zijn door plantenwortels. Het is een heuse symbiose, een samenspel van geven en nemen. De een kan niet zonder de ander. Zonder micro-organismen blijven de planten op hun honger zitten, zonder planten verstikken micro-organismen en aerobe bacteriën. 

GELE LIS, DE ABSOLUTE TOPPER!
Moerasplanten zijn getraind in deze symbiose. Ze zijn in staat om zuurstof te transporten van in de topjes van hun bladeren tot in de puntjes van hun wortels en dat via een dicht net van luchtkanalen. Toch zijn het niet allemaal optimale filterplanten. Snelle groeiers hebben voorsprong. Zij zijn namelijk in staat grote hoeveelheden afvalstoffen weg te werken. Topper bij de filterplanten is de gele lis. Hij scoort goed op vlak van zuurstoftransport, is een snelle groeier én doet er nog enkele andere erg bijzondere eigenschappen bij. 

Gele lis (Iris pseudoacorus) heeft niet veel warmte nodig om in het voorjaar van start te gaan. In april is hij al volop in groei. Hij is daarmee heel wat andere moerasplanten weken voor. Het oogt niet alleen mooi dankzij het frisgroene blad, het is vooral nuttig om tempo te houden met algen en wieren. Deze laatste hebben in zwemvijvers zonder gele lis vaak tot eind april, of zelfs midden mei, zo goed als vrij spel in het opnemen van de voedingstoffen die in het water zweven. Daardoor kunnen ze explosief groeien en het zwemwater oninteressant groen kleuren. 

De gele lis is bovendien een sterke plant. Hij kan zowel om met periodes dat er veel als weinig voedsel ter beschikking is. Hij schakelt spontaan over van de ene naar de andere toestand met als resultaat, altijd gezond water. Voeg daar nog bij dat de plant geen neiging heeft tot het vormen van een dicht wortelnet waar water nog amper doorheen kan. Gele lis heeft natuurlijk wel een flink pak wortels en gaat zelfs voor wortelstokken die ervoor zorgen dat naast de moederplant ‘kindplantjes’ bijgroeien. Op deze manier krijg je een mooie filtermassa. Tussen dat alles door groeien in mei en juni nog eens mooi gele bloemen. Die zijn op en top decoratief en passen in elk soort tuin: strak en stylisch of puur natuurlijk. Liever niet alleen geel in de tuin? Combineer dan bijvoorbeeld met Japanse wateriris (Iris laevigata). Vooral de lichtblauwe en blauwe tinten combineren meesterlijk. 

LEES MEER TIPS IN ZwembadenPlus magazine