Het saunaritueel

ZO HAAL JE MEESTE UIT JE SAUNABEURT

Van zodra je het deurtje van de saunacabine achter je sluit, is de dagelijkse stress even ver weg. De hitte is een weldaad voor lichaam en geest. Maar hoe haal je het meeste uit je saunabeurt? Door een saunaritueel te volgen, kan je op een verantwoorde en gezonde manier genieten. Volg deze tien stappen.

Tekst: Reine Driesen

 

STAP 1

​NEEM EEN DOUCHE
Bij het aanvangen van het saunaritueel is het aangenaam voor anderen en jezelf om een douche te nemen. Zo begin je fris en hygiënisch aan je saunabeurt.

 

STAP 2

AFDROGEN
Wanneer je huid nog een beetje nat is, is de werking van de sauna minder. Droog jezelf dus goed af na het douchen. Een droge huid transpireert beter, waardoor je lichaam gemakkelijker de warmte kan loslaten.

 

STAP 3

NEEM EEN WARM VOETENBAD
Een warm voetenbad is een aangename voorbereiding voor je lichaam. Door de warme temperatuur van het water, verwijden de adertjes in je voeten zich en warmt je lichaam al lichtjes op. Hierdoor transpireer je gemakkelijker als je in de sauna bent en worden afvalstoffen sneller afgevoerd.

 

STAP 4

DE SAUNABEURT
Afhankelijk van je gezondheid, ervaring en persoonlijke voorkeur, varieert de aanbevolen duur van een saunabeurt doorgaans tussen de 6 en 15 minuten. Bij het betreden van de sauna dien je geen slippers of badjas mee te nemen in de cabine. Naakt in de sauna gaan is beter omdat je huid dan nog meer de mogelijkheid heeft om de warmte op te nemen. In een openbare wellness kijk je natuurlijk eerst naar de regels voordat je zonder badkleding in de sauna stapt. Eens binnen de saunaruimte neem je met je hele lichaam plaats op een handdoek. Het is prima als je niet meteen plaatsneemt op de bovenste bank. Hoe hoger je komt, hoe warmer het is. Eén bankje hoger scheelt al gauw 10 graden. Dus luister vooral naar wat je lichaam nodig heeft, want jij kent jezelf het beste. Om gelijkmatig op te warmen is het een goed idee om je voeten op dezelfde hoogte te plaatsen als je zitvlak. Naarmate je lichaamstemperatuur stijgt, zullen de haarvaten in je huid zich openen, waardoor je gaat transpireren. De verdamping van dit zweet is de natuurlijke manier voor je lichaam om af te koelen. Geniet van de warmte en ontspan jezelf in de sauna. Als het prettig aanvoelt, blijf dan minimaal 6 minuten in de sauna om je poriën de tijd te geven zich goed te openen. Onthoud de gouden regel van de sauna: voel je je ongemakkelijk? Je mag op elk moment de cabine verlaten, zelfs tijdens een opgieting of andere georganiseerde saunarituelen. Veiligheid staat altijd voorop. De saunameester zal controleren of alles in orde is en begeleidt jou zo nodig naar buiten. Neem in de laatste paar minuten van je saunasessie plaats op de onderste bank. Door een zithouding aan te nemen voorkom je duizeligheid na de saunabeurt. Als de sessie van ongeveer een kwartier voorbij is, sta dan rustig op en verlaat de sauna.

 

STAP 5

LUCHTBAD
Zodra je lichaam grondig is opgewarmd, is het cruciaal om het op de juiste wijze af te koelen. Dit proces begint met een luchtbad: wandel bijvoorbeeld tien minuutjes door de tuin zonder een handdoek om te slaan. Tijdens de saunasessie kan er een laagje vocht op je longen achterblijven, wat het absorberen van zuurstof bemoeilijkt. Een luchtbad biedt je longen de kans om te herstellen. Wees bovendien niet bang om kou te vatten, je lichaam is goed verwarmd en kan een dergelijke temperatuursverandering aan. Wanneer je hartslag weer normaal is en je af en toe een koude rilling voelt, is het tijd om door te gaan naar de volgende fase van je saunaritueel.

 

STAP 6

AFKOELEN MET KOUD WATER
Na het luchtbad is het tijd om jezelf af te spoelen met koud water. Toch is het belangrijk om niet direct in een dompelbad te stappen. Douchen met koud water is beter om je lichaam geleidelijk te laten afkoelen. Bij een te abrupte afkoeling zullen je bloedvaten plotseling vernauwen, wat resulteert in een aanzienlijke stijging van je bloeddruk. Dit kan leiden tot het onttrekken van bloed aan de huid, waardoor je lichaam minder goed in staat is om de overtollige warmte af te voeren. Vanuit een hygiënisch standpunt is het beter om eerst te douchen en daarna pas het dompelbad of zwembad in te duiken. Een goede manier om af te koelen is met een Kneipp-slang. Deze slang heeft een waterstraal onder lage druk en vind je tegenwoordig in vrijwel elke openbare sauna. Begin met het afspoelen van de lichaamsdelen die het verst van je hart verwijderd zijn en werk zo naar je hart toe. Start dus eerst met je linkervoet en ga omhoog langs je linkerbeen, vervolgens je rechterbeen vanaf de voet. Nadien vanaf je vingers langs je linkerarm omhoog, gevolgd door je rechterarm. Vergeet je rug niet en eindig met je hoofd en borst. Deze methode zorgt voor een gelijkmatige afkoeling en maximaliseert het verkoelende effect van het koude water.

 

STAP 7

DOMPELBAD
Daarna is het tijd voor het echte werk: het dompelbad. Niets zo revitaliserend als jezelf even helemaal onderdompelen in echt koud water. Het is de ultieme oppepper, een moment dat je een geweldige energieboost geeft en je hele lichaam laat tintelen van verrukking. Je moet misschien even een drempel over als je voor dat dompelbad staat, maar de beloning is groot. Dus, laat je niet afschrikken door de gedachte dat het te koud is, want dan mis je echt iets. Belangrijk is bij het koelen ook je hoofd mee te nemen. Dit voorkomt de gevreesde 'saunakater', hoofdpijn die direct kan opkomen of je de volgende dag onaangenaam verrast. Ook voldoende drinken helpt om dit te voorkomen. Een alternatief voor het dompelbad is de stortemmer, die zich vult met koud water en wacht op een dappere saunaganger om zichzelf met een krachtige plons te legen. Ben je niet zo'n held als het op koud water aankomt? Er zijn ook minder intense manieren om af te koelen, zoals rustig wat baantjes trekken in het zwembad. Zolang de omgevingstemperatuur lager is dan je lichaamstemperatuur, heeft dit een verkoelend effect.

 

STAP 8

OPNIEUW EEN WARM VOETENBAD
Ben je goed afgekoeld? Dan is het tijd om terug te keren naar stap 3: neem opnieuw een warm voetenbad. Door het afkoelen hebben de bloedvaten in je huid zich vernauwd. Een warm voetenbad helpt om je poriën opnieuw te openen en de bloedcirculatie te bevorderen, waardoor je lichaam terugkeert naar normaal. Als je tijdens het voetenbad opnieuw begint te transpireren, betekent dit dat je lichaam nog steeds te warm is. In dat geval is het raadzaam om stap 6 en/of 7 te herhalen om verder af te koelen.

 

STAP 9

LEKKER LOUNGEN
Na het voetenbad is je saunaritueel nog niet voltooid. Rust is een essentieel onderdeel! Dus, stort jezelf niet direct in een nieuwe saunasessie, maar nestel jezelf op een comfortabele loungestoel, ontspan in een hangmat of vind je plekje op een bank bij de haard. Neem hier minstens 15 minuten tijd voor. Dit zal niet moeilijk zijn, want na zo'n sauna-ervaring ben je heerlijk ontspannen. Bovendien zijn in veel openbare sauna's prachtige rustzones gecreëerd, variërend van Berber- tot Bedoeïenen-tenten en van Afrikaanse jachtkamers tot nagemaakte stranden, compleet met het kalmerende geluid van kabbelende golven. Laat voor een moment je ogen rusten, voer ontspannen gesprekken met anderen, of geniet van een goed boek of tijdschrift. Vergeet ook niet om je vochtgehalte weer aan te vullen. Er is een overvloed aan keuzes, van vruchtensappen en water tot verse muntthee en zelfs speciale sauna-drankjes.

 

STAP 10

KLAAR VOOR DE VOLGENDE RONDE
Herhaal dit ritueel meerdere keren. Zo maak je er echt een heerlijke wellnessdag van. Na het laatste rondje in de sauna nog douchen m et z eep? Het is een o ptie, maar niet strikt noodzakelijk. Je lichaam is al behoorlijk schoon na het uitgebreide saunaritueel. Als je er toch waarde aan hecht, probeer dan na die warme douche een koude douche en sluit af met een
voetenbad. Het kan een verfrissende en stimulerende ervaring zijn! Daarna rest je nog maar één taak: het heerlijke gevoel van ontspanning en welzijn zo lang mogelijk vasthouden. Merk je na verloop van tijd weer stress opkomen? Overweeg dan zeker om opnieuw een saunasessie te plannen!