Landelijke tuin met waterpartij
De klant geven wat hij vraagt, maar er een esthetische meerwaarde aan geven, zo zou je de missie van Bart Monbaliu van Tuinonderneming Monbaliu kunnen omschrijven. Bart is een tuinontwerper en aanlegger pur sang die altijd probeert om woning, tuin en omgeving vlekkeloos in elkaar te laten overlopen. Ook in dit project in Jabbeke tekende hij voor de volledige tuininrichting met daarin een zwemvijver die moest passen in het landschap.
Een landelijke tuin met een waterpartij, dat was de vraag van de klant die een tuin wilde waarin hij zou kunnen uitblazen van de hectische werkdag en waar hij de mogelijkheid zou hebben om te zwemmen. En de vijver moest uiteraard passen in het landschap rondom de woning.
Spiegelvijver
Bart Monbaliu: ‘Het is een project waar ik zowel esthetisch als technisch het onderste uit de kan gehaald heb. Bij het voorontwerp maakten we onmiddellijk de keuze voor het gebruik van duurzame en natuurlijke materialen. Na overleg werd gekozen voor een zwemvijver in plaats van een zwembad omdat een vijver het hele jaar door mooi oogt. Bovendien krijgt deze vijver nog eens de rol van spiegel om het bijzonder fraaie huis en de bomenpartijen te weerspiegelen om op die manier een extra dimensie te geven aan de tuin.’ De druppelvormige vijver start met een beekvormig stuk dat gericht is naar de tafel in de leefruimte van de woning, zodat met van aan tafel zicht heeft op de waterpartij.
Warme, natuurlijke look
‘Daarom staat de zwemvijver centraal en vormt hij één geheel met tuin, de woning en het landschap. Voor het terras aan de zwemvijver heb ik gekozen voor een vlonder in massieve houten padouk planken. Die warme, natuurlijke look past perfect bij het geheel. ’s Avonds wordt de sfeer in de tuin feeëriek via de vier ledlampen in de vijver en de grondspots die omhoog in de bomen schijnen. De planten werden gekozen op diversiteit van soorten en seizoenspracht.
Concept
De zwemvijver is geplaatst in een volledig tuinconcept dat door Bart Monbaliu werd uitgetekend. Hij werd volledig door de firma uitgevoerd. Bart Monbaliu: ‘Vooraleer te graven plaatsten we een droogzuiging waarna we een vloerplaat goten van 20 cm met een net van 8 mm. Onder en rond die vloerplaat zit een drainage met pvc put zodat grondwater rond de put weg gepompt kan worden. De muren werden gemetst met volle betonblokken en aan beide zijden gecementeerd. De buitenzijde is volledig aangevuld met gestabiliseerd zand en de afwerkingsrand werd uitgevoerd in hetzelfde hardhout als de vlonder. De trap bestaat ook uit gemetste blokken en werd dicht bij het terras geplaatst. Hij is, net als de zwemvijver, bekleed met zwarte gewapende liner van Alkorplan type 2000.
Filterplanten
In de filterzone werd een 150 cm dikke laag lava met diameter 16/32 geplaatst. In die laag staan vier beluchterstenen die aangesloten zijn op een Aquaoxy CWS 4800 pomp van Oase. Die is in staat om vijvers tot 50.000 liter van veel zuurstof te voorzien zodat de planten beter groeien en hun zuiveringswerk effectiever kunnen doen. Bovendien worden daardoor de bacteriën actiever zodat ze het organisch afval vlugger afbreken. Als soort filterplanten koos Bart Monbaliu voor Eleocharis Palustris, Myosotis Palustris, Veronica Beccabunga en Acorus calamus.