Zwemvijvertrends

Eind jaren 80, begin jaren 90 wonnen de eerste zwemvijvers aan populariteit. Vergis je niet, in die tijd leunde wat men verstond onder een zwemvijver nog zeer dicht aan bij een natuurlijke vijver. Een organische vorm, schuine wanden, slib op de bodem, troebel water en een school siervissen, zolang er in de vijver plek was om baantjes te trekken, was dat genoeg om er het label ‘zwemvijver’ op te plakken. In de afgelopen 30 jaar hebben zwemvijvers een hele metamorfose ondergaan. Ze zijn modern, strak, tillen de architectuur van je woning naar een hoger niveau en zijn gevuld met zacht en zuiver water.

 

VORMENSPEL
Tegenwoordig hebben ruwweg 90% van alle zwemvijvers een strakke, rechthoekige vorm. Een rechthoek maakt een enorm verschil in de beschikbare zwemruimte. Heb je een moderne woning? Dan is het mooi om je rechthoekige zwemvijver in het verlengde van de zichtlijnen van je woonkamer, eethoek of living te plaatsen. Heeft je woning eerder een landelijke uitstraling, of is je tuin van het romantische type? Dan kan het net zeer mooi zijn om voor een organische vorm te kiezen. 

AFMETINGEN

Zwemvijvers bestaan er in alle maten. Vroeger lagen de afmetingen van een rechthoekige zwemvijver op 8 x 4 meter, tegenwoordig zijn zwemvijvers van 15 x 3 meter echter geen uitzondering meer. De afmetingen van een organische zwemvijver hangen dan weer heel nauw samen met de beschikbare ruimte in de tuin. We kunnen wel een rode draad trekken wat de diepte van de zwemvijvers betreft. Die blijft al jaren rond 1,5 meter hangen.

 

EEN PLEKJE OM TE ZITTEN

Zwemmen in openlucht staat gelijk aan het genieten van het buitenleven. En een mooi terras of een leuk plekje om te zitten hoort daarbij. Daarom zijn veel zwemvijverbouwers dan ook erg bedreven in het aanleggen van terrassen. Dat terras hoeft tegenwoordig niet meer tussen de woning en de zwemvijver te liggen. Het terras wordt steeds vaker aan de zijkant van of als een schiereiland in de zwemvijver geplaatst. En ook in het water heb je de mogelijkheid om een aangenaam rustplekje in te bouwen. Een plage is geen uitzondering meer tegenwoordig. Dit soort onderwaterzitbank kan tegelijk dienstdoen als comfortabele brede instapstrook voor de kuip en als berging voor het ingebouwde rolluik.

PLANTENZONE

Troebel water in je zwemvijver, dat is niet meer van deze tijd. Tegenwoordig zorgt de plantenzone voor de waterbehandeling. In de vroegere, voornamelijk organisch vormgegeven vijvers was de plantenzone een moeras rond de vijverrand. Er werd daarbij niet op een meter meer of minder omtrek gekeken. Nu is dat anders. De filterzone is geëvolueerd naar een apart afgemaakt stuk dat het uitzicht en het ontwerp van de zwemvijver ondersteunt. Maar wat je ook verkiest, om goed te zijn moet de plantenzone zo’n 20 à 25% van de totale zwemvijveroppervlakte bedragen.

BOORD

Het natuurlijke karakter van de zwemvijver speelt ook een rol in de afwerking. De trend wisselt tussen brede boorden uit natuursteen en ultradunne grasprofielen die de zwemvijver naadloos in het gazon en de omgeving laten opgaan. Maar ook een smalle klinkerrand wordt tegenwoordig wel eens gesmaakt. Je hoeft je overigens niet aan één soort boord te houden. Soms geeft net de combinatie van verschillende

boorden dat tikkeltje extra aan je zwemvijver.

HYBRIDE ZWEMVIJVER

Dit soort zwemvijvers is bezig aan een grote opmars. Dat is niet verbazend want een hybride zwemvijver combineert het beste van een (biologisch) zwembad en een zwemvijver. Afhankelijk van de periode van het jaar wisselt de manier van filteren en zuiveren van het water. Buiten het zwemseizoen gebeurt de filtratie door planten en filtersubstraat. Maar tijdens de zomer wanneer men veel zwemt, wordt het water naar een technische ruimte gepompt. Een (mechanische) filter en de waterbehandeling zuiveren het water. Chloor en andere chemische middeltjes komen er niet aan te pas. Wel wordt er vaak hydrolyse of ionisatie gebruikt om het water zuiver te houden.

 
 

LEES MEER TIPS IN ZwembadenPlus magazine