Trends bij zwemvijvers

De opgang van Cortenstaal

Een aantal jaren geleden begonnen ze op te duiken op ronde punten in Wallonië, kunstwerken in Cortenstaal. Wellicht uit nostalgie naar de glorietijden van de staalindustrie. Nu wordt dit bruinrode staal meer en meer gebruikt voor tuin en vijver. Het zorgt er voor een ruwe, ongepolijste, industriële look.

Cortenstaal is een legering van gewoon staal met toevoegingen van onder andere koper, silicium, chroom, nikkel en zink en dankt zijn naam aan de Engelse afkorting “Cor” (corrosion resistant) en “Ten” (Tensile strength). Dit betekent dus een verhoogde weerstand tegen corrosie of roest en een verhoogde mechanische weerstand. Aanvankelijk roest Cortenstaal op dezelfde manier als gewoon staal, maar na enkele maanden kristalliseert het roest en hecht het zich als een beschermende laag op het staal vast. De gevormde patinalaag zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer aankan en de oxidatie stopt.

Corten staal geeft sfeer en een warme indruk van hout, maar met de touch en sterkte van staal. Het past perfect in alle seizoenen. Het is dus het materiaal bij uitstek voor een originele en gezellige tuin. Niet te verwonderen dat het meer en meer gebruikt wordt bij zwemvijvers. Een klein minpuntje: in de beginfase kan er wat roest afgegeven worden aan omliggende elementen. Dus gebruik op dat moment niet uw beste badpak.

Verlichtingsarmaturen worden discreter

Een aantal jaren geleden bestonden verlichtingsarmaturen voor zwemvijvers gewoonweg niet. Wenste men de zwemvijver te verlichten dan moest men zijn toevlucht nemen tot grote klassieke witte armaturen bedoeld voor zwembaden. De eerste aanpassing was de kleur. Er kwamen zwarte armaturen voor lampen op de markt. Zwart maar nog steeds groot en opzichtig. Nadien verschenen kleinere armaturen. Ondertussen kwam ook de multifunctionele doorvoer 50 mm op de markt. Daarin konden PowerLED spots gemonteerd worden. Maar deze eerste generatie LED-spots stak nog steeds 1 à 2 cm uit de wand. Vervolgens kwam de evolutie naar volledig strak. De multifunctionele doorvoer werd aangepast. Hij werd voorzien van een omgekeerde flens. Erin passen moderne BrightLED spots die volledig in de doorvoer steken, zonder uitstulping. Perfect strak dus zoals men het nu wenst.

Watervallen en fonteinsproeiers zijn terug van weggeweest

De laatste jaren konden watervallen en fonteinen op vrij weinig interesse rekenen. Het was soberheid alom. Leeg, strak, spiegelend, dat werd verwacht van vijvers en zwemvijvers. Maar... de laatste maanden merken we duidelijk een kentering. Er is een zichtbare trendbreuk. Het speelse komt terug. Golven en bogen, water in eeuwige beweging. Neen geen fijne waterstraaltjes zoals vaak vroeger. Nu mag het robuuster. Schuimsproeiers en volstralen maken de dienst uit. Ook waterlamellen groot en klein, al dan niet verlicht zijn opnieuw meer en meer te bewonderen bij zwemvijvers. Deze evolutie heeft wellicht ook te maken met de evolutie van de technieken binnen de zwemvijverwereld. Vaker worden er frequentie gestuurde pompen ingezet. En die laten een werkelijk perfecte afregeling toe van waterlamellen en fonteinen. En vaker gebruikt men het ‘upflow’ systeem moeras, dat dan weer aanzet tot het integreren van watervallen en andere speelse mogelijkheden om het water terug te leiden naar het zwemgedeelte. Leuk om naar te kijken. Meer waterbeleving voor groot en klein.