Een zwemvijver in de tuin?

 

Een klassieke zwemvijver is nog steeds populair. Er zitten een beetje algen in, wat aanslag op de wanden….wie kiest voor een klassieke zwemvijver heeft daar meestal geen problemen mee. Het verschil met een zwembad is in veel gevallen wel kleiner geworden. Zwemvijvers die er uitzien als echte vijvers bestaan nog. In grote landschappelijke tuinen kiest men vaak voor een grillige vijvervorm omdat die daar mooi in past. Maar er is duidelijk een trend naar meer strakkere zwemvijvers merkbaar.

Men begon eerst met de look aan te passen en zwembadelementen aan te brengen. Een rand in boordstenen bijvoorbeeld. Niet alleen omdat dat mooier was, maar ook om het leuk spiegelend effect dat zo’n strakke vijver heeft. Een mooi contrast tussen de strakke lijn en het rimpelend watervlak. In die periode kon je nog wel eens een kabel over de rand aantreffen, een lamp die in de vijver op een steen was gemonteerd en veel rolkeien als filter. Stilaan kregen die rechthoekige zwemvijvers ook de verfijnde afwerking van een zwembad.  Alles mooi weggewerkt en met strak ingebouwde verlichting. Strak en met zwembadelementen, toch blijft het een zwemvijver: Geen verwarming, meestal zwarte folie, soms met vissen en geen chemische toevoegingen. Zeven dingen die je zeker moet weten over zwemvijvers.

 

Wat kies ik: Zwembad of zwemvijver?

Dat is de eerste vraag die je moet stellen. Wat wil ik in mijn tuin? Beiden hebben voor- en nadelen en het komt erop aan om de juiste afwegingen te maken. Wat past het best bij mij, mijn gezin, mijn tuin,…

Bij een klassieke zwemvijver gebruik je geen chemische middelen om je water proper te houden. Een zorgvuldig opgebouwd moerasgedeelte filtert het water. Dit moeras bestaat uit gesteente en bepaalde water- en moerasplanten.  Door deze filtering blijft het water helder. Er kunnen vissen en eventueel planten in leven. Daarom is echt bijverwarmen van het water vrijwel uitgesloten. De vorm is van oorsprong landschappelijk, maar neigt steeds meer naar het strakke.

Bij een zwembad komen er chloor of andere systemen en producten aan te pas om het water zuiver te houden. De vorm is meestal strakker. Er zijn verschillende soorten zwembaden: in beton gegoten, gemetst, monobloks, polypropyleen, inox,….De meeste zwembaden hebben een afdekking tegen verdamping en worden verwarmd.

Intussen duiken er steeds meer mengvormen op. Een aantal bouwers beperken zich niet meer exclusief tot of zwembaden of zwemvijvers maar combineren de twee. Technieken uit de zwemvijverwereld komen terecht in zwembaden en omgekeerd. Maar niet alles is zomaar compatibel. En daarin kan een gevaar zitten. Materialen zoals bijvoorbeeld een waterdichting vragen een correcte techniek anders kunnen ze aantasten.

Welke vorm kies ik best?

Eens je gekozen hebt voor een zwemvijver, ga je best eens na welke vorm je het liefst ziet. En welke vorm het best aansluit bij je tuin. Strak of eerder landschappelijk? Puristen zullen zeggen dat een organische vorm in een landschappelijke tuin hoort en een strakke zwemvijver in een hedendaagse tuin.  Dat is echter geen wet van Meden en Perzen. Mits een goede integratie in de tuin kan elke vorm in elke tuin. Alles draait om de afwerking en hoe de tuin en zwemvijver aansluiten bij de woning en eventueel het poolhouse. Door op de details te letten en de materialen te laten terugkomen, bereik je meestal de rust die je verwacht van een tuin en zwemvijver.

Soms kan een contrast van stijlen net versterkend werken. Vraag hierbij zeker raad aan je tuinarchitect. Voor een mooi effect is een integratie in de tuin is noodzakelijk.

Heeft een zwemvijver veel onderhoud nodig? 

Een zwemvijver vraagt wel wat aandacht, maar ook weer niet overdreven veel onderhoud. Er zijn geen technieken die je moet nakijken of spoelen zoals bij een zwembad. Je hebt je moerasfilter die het water proper houdt. Water leeft en soms kunnen er onder invloed van zonlicht algen ontstaan in de vijver. Draadalgen of zweefalgen zijn de meest voorkomende. Ze geven je vijver een groenachtig uitzicht en kunnen filters verstoppen.  Teveel algen kan een reeks oorzaken hebben. Maar een overdaad aan zonlicht en teveel voedingsstoffen voor die algen in je vijver, zijn de voornaamste. Teveel zonlicht, daar is op zich weinig aan te doen. Bovendien heb je zonlicht nodig om je vijver op te warmen. Zorg eventueel voor gedeeltelijke schaduw op de vijver door middel van beplanting.

Teveel voedingsstoffen voor algen kan je zeker vermijden. Als je voor vissen kiest in je vijver, zorg dan dat je er niet teveel uitzet. En voer ze zeker niet teveel. De juiste beplanting is ook nodig en door maandelijks te stofzuigen en door bladeren uit het water te vissen, vermijd je al een pak organisch afval. Laat in de winter zeker de filter opstaan.

 

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het volledige artikel in ZwembadenPLUS 2018 (te verkrijgen in Carrefour, Delhaize en de beter dagbladhandel)