Zwemspa’s tegen de stroom in

Zwemspa’s winnen gestaag aan populariteit. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de vele pluspunten van deze veelzijdige baden. Ze bieden het beste van een spa en een zwembad in één. De combinatie van sport en ontspanning laat de eigenaars van een zwemspa dubbel genieten. En dat het hele jaar door en voor een relatief bescheiden budget. We zetten de troeven van dit veelzijdige wellnesswonder graag op een rijtje.

Er was eens … 
… een Egyptische koningin genaamd Cleopatra. Volgens de geschiedschrijving zowel een machtige, sluwe verleidster als de ‘grondlegster’ van wellness. Ze baadde in ezelinnenmelk om haar schoonheid te bevorderen en om te ontspannen. In het Oude Egypte en het Midden-Oosten werd modder uit de Nijl en de Dode Zee gebruikt voor geneeskrachtige behandelingen. Later bouwden de Romeinen de thermen, gigantische badhuizen en kuuroorden waar Europa kennis mee maakte tijdens de Romeinse invasie. Kuren is in de loop der eeuwen gedemocratiseerd. Vandaag kan men voor een bescheiden budget een vleugje wellness in huis halen in de vorm van een spa. Moderne spa’s combineren oude wijsheden met nieuwe technologieën voor een gezonder leven. Wie niet alleen wil ontspannen, maar ook fitter door het leven wil gaan, kiest resoluut voor een zwemspa.

Het beste van twee werelden 
Een zwemspa is gewoon een spa waarin je kan zwemmen door een instelbare tegenstroom op te wekken. Je geniet naar keuze van zalig ontspannen in warm, wervelend water of van werken aan je conditie in een relaxte sfeer. Of een combinatie van beide. Eerst een stevige zwemtraining en nadien het helende effect van het borrelende water: een ideale oplossing voor mensen die graag zwemmen, maar niet van publieke zwembaden en het trekken van baantjes houden. Je zwemt wanneer je dat zelf wil, winter en zomer, in alle privacy. Je hoeft trouwens geen atleet te zijn om aan je conditie te werken in een zwemspa. Je stelt immers zelf de kracht van de tegenstroom in en werkt op je eigen tempo. En de topmodellen onder de zwemspa’s zijn heuse waterfitnesscentra waarmee je al je spieren traint.

Daarom een zwemspa 
Een zwemspa neemt veel minder plaats in dan een zwembad. Ook als je niet over een grote tuin beschikt, kan je genieten van waterpret in je eigen stek. Een zwemspa is ook goedkoper dan een zwembad, zowel qua aanschaf als qua onderhoud en energieverbruik. Bovendien heb je geen bouwvergunning nodig en hoef je geen ingrijpende werken uit te voeren in je tuin. Terwijl een buitenzwembad eerder weersafhankelijk is, biedt een zwemspa het hele jaar door een welgekomen bron van ontspanning. Je regelt zelf de temperatuur om fris af te koelen in de zomer en lekker warm te bubbelen of te zwemmen in de winter. En hadden we al gezegd dat zwemspa’s erg veelzijdig zijn? Cleopatra zou er ongetwijfeld voor gevallen zijn …

Spa bruis of spa zonder bruis? 
Tegenwoordig bestaan er zwemspa’s met een apart zwem- en ontspangedeelte. Massagebad en zwemgedeelte hebben gescheiden watervolumes zodat er tegelijkertijd gezwommen en geplonsd kan worden. Duospa’s zijn weliswaar groter dan gewone zwemspa’s, maar nog steeds een pak kleiner dan een klassiek zwembad. De temperatuur van de gedeeltes kan apart worden ingesteld voor nog meer persoonlijk comfort. Sportieve zwemmers verkiezen wellicht een lagere temperatuur dan de liefhebbers die hen ontspannen gadeslaan in het warmere gedeelte.

Kleine (natte) voetafdruk 
De nieuwste zwemspa’s zijn goed geïsoleerd, zuinig in gebruik, perfect af te dekken en veelzijdig te verwarmen: elektrisch, via de cv-ketel, een warmtepomp of zelfs zonnepanelen. Sommige zwemspa’s hebben een speciale afdekplaat die extra isolatiewaarde toevoegt, een belangrijk pluspunt als de spa wordt blootgesteld aan extreme temperaturen. De cover houdt het water ook vrij van stof of vallende bladeren. De meeste zwemspa’s hebben efficiënte filters met een hoge vuilvasthoudende capaciteit en zelfreinigende mechanismen waardoor je minder vaak het water moet verversen. Dankzij goede isolatie en gering energieverbruik zijn de nieuwste zwemspa’s sowieso milieuvriendelijk. Voor maximaal genot zonder schuldgevoelens dus. Geen grote ecologische afdruk, alleen natte voetafdrukken na een weldadige inof ontspanning!

Climaworld - voor elk wat wils 
ClimaWorld heeft meer dan een kwarteeuw ervaring in het installeren en onderhouden van een zeer volledig gamma wellnessproducten en toebehoren van uitstekende kwaliteit. Een van hun paradepaardjes op het vlak van zwemspa’s is de Aquatrainer, een ideale zwem-, hydrotherapie- en aquagymplaats zonder terugslageffect. Dankzij het ruime zwemoppervlak en de antislipbodem kun je in de Aquatrainer niet alleen ontspannen en zwemmen, maar ook veilig waterfitnessoefeningen doen. Wie houdt van weelderig en luxueus kiest voor de Mosaïc HydroSwimspa, volledig met mozaïek betegeld en uitgewerkt tot in de fijnste details. Een exclusief hebbeding voor wie (kracht)training en ontspanning in één wil.

Equano - het equivalent van kwaliteit 
Op zoek naar ultiem ontspannen? Dan vind je bij Equano alles wat je nodig hebt om je eigen paradijs in te richten. De grote showroom herbergt een veelzijdig aanbod zwemspa’s, onder andere van het merk Swimstar. Er zijn modellen voor zij die graag ontspannen aan hun conditie werken, maar ook zwemspa’s met extra sterke jets voor professionele zwemmers. De verticale stabilisatie voorkomt zinken of dobberen zodat je mooi in het midden van de stroming blijft voor een optimale training.

Dimension One - mooi veelzijdig 
Zelfs de meest veeleisende klanten vinden in het gamma van Dimension One ongetwijfeld een spa naar hun hart. De ontwerpen zijn vernieuwend en duurzaam, vragen weinig onderhoud en zijn zuinig in gebruik. De Aquatic Fitness System (AFS) verenigt de voordelen van een zwembad, spa en fitnessapparatuur. Je kunt erin zwemmen, wandelen, lopen, stretchen, je spieren trainen en zelfs roeien. De AFS is uitgerust met 6 krachtige jets die in snelheid en druk aanpasbaar zijn en zowel meestroom als tegenstroom geven. Zwem- en fitnesstraining in de AFS geven je lichaam snel energie zonder het zwaar te belasten.

Master Spas - Olympisch goud waard 
Master Spas dragen de signatuur van 14-voudig goudenmedaillewinnaar Michael Phelps die met zijn zwemervaring bijgedragen heeft aan het ontwerp. De vormgeving van een Master Spa is verfijnd en tegelijk robuust. Je kunt er zalig in ontspannen, maar ook eindeloos in trainen. Wat van een Michael Phelps zwemspa een unieke belevenis maakt, is het revolutionaire tegenstroomsysteem: een brede en diepe waterstroom zonder vervelende terugslag en digitaal instelbaar op je eigen niveau, al dan niet olympisch …

Riptide Swimspas op de goden geïnspireerd 
Met namen als Neptune, Poseidon en Atlantis zit je meteen in de juiste sferen: de zwemspa’s van Riptide zijn goddelijk om in te vertoeven. Het gamma omvat modellen met een en twee watervolumes, compacte en ruime modellen, kleine en grote zwemzones en zelfs een heuse trainingspool die zowat de ultieme zwemmachine moet zijn, de Nautilos Pro. Alle zwemspa’s van Ritptide zijn standaard uitgerust met functionele, ergonomische en esthetische toebehoren om je zwem- of ontspanmoment net dat ietsje meer te geven. Van watervallen, aromatherapie en ledverlichting tot ergonomisch zitcomfort en weerbestendige bekleding: het zou de oude goden bekoord hebben …