Wellness@home, investeer in jezelf

We leven in rare tijden. Langs alle kanten worden we om de oren geslagen met onheilstijdingen. Opwarming van de aarde, slinkende voorraden minerale brandstoffen, financiële en economische crises, fabriekssluitingen en ontslagen alom. Een mens zou er depressief van worden. Hoog tijd dus om tegenwicht te bieden. Om onszelf wat op te krikken. Om ervoor te zorgen dat we ons toch goed blijven voelen, ondanks alles. Hoog tijd dus voor een wellnesskuur. En liefst een die lang duurt. Bijvoorbeeld het hele jaar door. Thuis tussen geliefden even aan de realiteit ontsnappen.

Het kán en het gebeurt ook steeds meer. Wellness@home is een trend die niet meer om te buigen lijkt. De producten zijn er, de apparaten zijn er en de mindset is er ook. We gaan onszelf verwennen en we doen dat in eigen huis waar we ons een persoonlijk wellnesscenter (laten) installeren. En dat kan zo bescheiden of uitgebreid zijn als je wil. Met een groot budget plaats je een zwembad met poolhouse waarin sauna, infraroodsauna, stoomcabine, regendouche, lounge room en een super de luxe whirlpool of swimspa geïnstalleerd worden. Met een kleiner budget kom je misschien toe met enkel een swimspa, een infraroodsauna op de slaapkamer of een bubbelbad in de badkamer. Het maakt niet uit. Wat telt is dat we onszelf gaan verwennen. Dat we vinden dat we na een drukke dag op het werk een moment voor onszelf verdiend hebben. Een ogenblik om te ontspannen, te ontsnappen aan de dagelijkse ratrace. Een ik- of wij-moment waarop je voelt dat je leeft en dat het leven nog zo slecht niet is. En dat moment kan je op verschillende manieren bereiken.

Zwembad
Zwemmen is een leuke manier om te ontspannen en tegelijkertijd aan je conditie en lichamelijk welzijn te werken. Er zijn tal van zwembaden mogelijk, van opbouw via monoblok tot bouwkundige zwembaden. Elders in dit blad leest u daar meer over. Maar een zwembad is allang meer geworden dan een kuip in de grond met daarin water om te zwemmen. Het zwembad wordt, net als de tuin, een verlengde van de woonkamer. Steeds meer mensen beslissen om de zwembadomgeving mee te betrekken in het woonpatroon en er een stuk woning van te maken. Het gevolg is dat men van het zwemmen meer maakt dan enkel een plezierige of sportieve bezigheid. Men maakt er een sociale gebeurtenis van. Het familieleven speelt zich steeds meer af rondom het zwembad. Én het wellnesscenter. Met alle gevolgen van dien want je wil dat deze buitenleefomgeving even mooi, stijlvol en luxueus is als die van binnen. 
Een zwembad maak je zo goedkoop of duur als je zelf wil.

Een sauna is gezond voor huid, hart en bloedvaten.

Swimspa
Maar een zwembad neemt veel plaats in en het is vaak niet goedkoop. Een mogelijk alternatief waarbij je twee zaken combineert, is de swimspa. Zie het als een whirlpool met een uitgebreide functie. Dankzij de jetstreamers die een regelbare tegenstroom op gang brengen, kan je op je eigen tempo zwemmen in lekker warm water. En als je uitgezwommen bent, zet je de spuiters en massageknoppen aan en je laat je heerlijk wegzinken in het verwennende water. Swimspa’s vind je op de markt vanaf ongeveer 12.000 euro.

Spa
Ben je niet zo’n sportieveling dan kan je natuurlijk een gewone spa plaatsen. Zo’n bubbelbad buiten in de tuin, met zicht op de (niet altijd zo) blauwe lucht of de witte schapenwolkjes, is een unieke belevenis die je best samen met je familie of met vrienden ervaart. Een nachtelijke badpartij met een glaasje bubbels, een leuk muziekje en goed gezelschap is een perfecte remedie tegen een onmogelijke baas, fileleed of kelderende beurscijfers. 
Als je besluit om een spa aan te schaffen, gun jezelf dan voldoende tijd om uit te zoeken wat je van zo’n ding verwacht en ga op onderzoek uit. Er zijn tal van merken, soorten en afwerkingen. De een al beter, luxueuzer of uitgebreider dan de ander. Vraag of je het toestel eens mag uitproberen en ervaar of het wel echt doet wat jij denkt dat het doet. En vraag naar de technische specificaties. Vooral de waterzuivering (met het oog op de veiligheid) en het energieverbruik zijn van belang. Zorg ervoor dat je niet opgezadeld wordt met een goedkope energievreter want al de winst van het goedkope bad verdwijnt als sneeuw voor de zon door hoge energiefacturen. De prijzen van spa’s variëren enorm. Ze zijn afhankelijk van het aantal plaatsen, de bekleding, de opties, de waterzuivering, het energieverbruik, de omkasting enzovoort. Voor een standaardmodel mag je rekenen op een bodemprijs van 6.000 euro.

Sauna
Een saunabeurt is gezond en weldadig. Dat weten intussen al heel wat mensen die zich een sauna aanschaften en regelmatig gaan zweten in kurkdroge, hete lucht. Het voordeel van een sauna is dat het er zo heet is dat je nagenoeg niets anders kan doen dan zitten, puffen, zweten en ontspannen. Proberen aan niets te denken. Je concentreren op je lichaam, je hartslag en je huid die door het overvloedige zweten gezuiverd wordt. Een sauna is gezond voor je huid, maar ook voor je hart en bloedvaten. Het lichaam wil immers je temperatuur op 36° houden en doet zijn best om de overtollige warmte via je bloed en het zweten af te voeren. Je aders verwijden zich, je hart gaat sneller slaan en je levert al zittende een prestatie die gelijk staat aan joggen. Een sauna nemen is overigens ook een leuke sociale gebeurtenis. Niet zozeer ín de sauna als wel erna, onder de douche of de regenton met ijskoud water waar je allemaal onder moet en waar je gezamenlijk staat te proesten van de kou. Dat schept een band. Gegarandeerd dat je er verkwikt uit komt en de beslommeringen van iedere dag voor een tijdje vergeten bent. Sauna’s zijn er in tal van, vormen en maten. Je hebt binnen- en buitensauna’s en voor een kleine binnensauna mag je rekenen op een instapprijs van 1.600 euro.

Infraroodsauna
Niet iedereen kan evenwel tegen die extreme hitte die doorgaans tussen de 70° en 90° ligt. Sommige mensen mogen zelfs niet in de sauna van hun dokter. Voor hen is de infraroodsauna een valabel alternatief. De infraroodsauna stuurt infraroodstralen door je lichaam waardoor dat van binnen uit wordt opgewarmd zonder dat de omgevingstemperatuur opwarmt. Je hebt dus de weldaad van een sauna en niet de nadelen ervan. Bovendien zorgen die infraroodstralen er ook voor dat je spieren en gewrichten zich herstellen. Dat maakt deze sauna uiterst geschikt voor sporters (opwarmen voor men begint, of het helen van een blessure) en voor mensen met artritis of reuma. Het is proefondervindelijk bewezen dat infrarood goed is voor reumapatiënten, maar daarover meer elders in dit nummer. Infraroodsauna’s zijn er al voor minder dan 1.500 euro. Maar dan heb je het absolute minimum met één soort straling. Infraroodsauna’s waar je de drie soorten straling kan benutten en apart instellen, met een touchscreen, radio en dvd-speler kosten al snel 5.000 euro en meer.

Wellnesscenter
Je kan deze dingen allemaal apart kopen en installeren. Sommige producenten bieden echter ook de combinatie aan: het wellnesscenter. Dat zijn combi’s van bijvoorbeeld sauna, hammam en douche in één. Maar het kan ook met infraroodsauna, douche en relaxruimte, met sauna, hottub en douche of iedere andere combinatie die je wil.

Wellness beleven
Het is echter niet voldoende om een wellnesscenter te hebben, hoe groot of bescheiden ook. Je moet het ook kunnen beleven. Vlug vlug ‘een saunake’ doen omdat je eigenlijk geen tijd hebt en al ergens anders moest zijn is géén wellness. Dat is (meer) stress. Wellness betekent rust vinden door te ontspannen en te onthaasten. Doe dat dan ook. Neem er je tijd voor. Maak minstens een uur vrij zodat je er echt van kan genieten. En in hemelsnaam: doe dan die tablet of smartphone weg. Zet hem uit. Ban hem voor een uur uit je leven. Beschouw hem dit uur als de absolute vijand. Wat helpt is zo’n wellnessmoment plannen met iemand anders erbij. Je geliefde, vrienden, familie … Elkaar masseren kan bijvoorbeeld een onderdeel van wellness zijn en dat kan je in eentje niet. Bovendien zullen je vrienden of familie er wel voor zorgen dat je je écht ontspant en je verhinderen om die gsm toch op te nemen. Hieronder volgen enkele tips om thuis een goede sfeer te creëren voor een intense wellnesservaring.

Tijd
Om goed te kunnen ontspannen is het van belang dat je er ook echt de tijd voor neemt. Concentreer je op jezelf en je lichaam. Laat alle rompslomp los. Probeer zo veel mogelijk gedachten los te laten als ze niets te maken hebben met het wellnessen zelf. Probeer tijdens het relaxen de tijd los te laten en jezelf even helemaal over te geven aan het effect van de kuur.

Omgeving
Om een op en top wellnesservaring te krijgen, moeten alle omstandigheden goed zitten. Dus zeker ook de omgeving. Zorg dat het er netjes uitziet en kleed de wellnessruimte een beetje aan. Kaarsen kunnen wonderen doen. Licht speelt ook een belangrijke rol. Je kan er bepaalde sferen mee oproepen. En uiteraard hoort er een gepast muziekje bij. Je hebt van die speciale relaxplaten met natuurgeluiden of zo. Maar dat is niet echt nodig. Een leuk muziekje van je favoriete band kan ook (Metallica of Rage Against the Machine lijken ons evenwel niet meteen de beste keuze). En er kan nog meer. Bij wellness is het belangrijk om alle zintuigen zo goed mogelijk te prikkelen, zodat je zo intens mogelijk het effect van deze prikkeling kan ervaren. De zintuigen zijn: je ogen, je neus, je huid, je oren en je tong. Bij wellness is het belangrijk die zintuigen positief te prikkelen. Steek (geur)kaarsen aan. Dim de verlichting. Zorg voor lekker geurende waterverzachters in je hottub. Maak alvast een hapje en een drankje klaar.  Creëer een sfeer waarin jij je prettig voelt.

Voorbereiding
Heb je ook al ooit gevloekt als je uit bad moest stappen omdat je de zeep of de shampoo vergeten was? Welaan dan, laat dit je wellnesservaring niet in de weg staan. Overdenk op voorhand goed wat je wil doen en wat je daarvoor nodig hebt. En zet dat binnen handbereik.  

Wij wensen je dit jaar tal van heerlijke, ontspannen wellnessmomenten.