Sauna’s - De verbeelding aan de macht

In saunaland beweegt er ieder jaar wel iets. De tijd dat je enkel kon beschikken over een klassieke Finse sauna ligt al geruime tijd achter ons. De sauna past zich meer en meer aan aan de hoge eisen die de moderne, op comfort gerichte en gestresseerde mens er aan stelt. En dat betekent onder andere meerdere functies in één sauna en het integreren van de moderne informatica in de van oorsprong eenvoudige houten zweethut.

Zelfs in een zo klassieke markt als die van de sauna, beweegt een en ander. Een opvallende evolutie is die richting informatica. Ook sauna’s zijn tegenwoordig digitaal te besturen en van op afstand te bedienen via smartphone of tablet. Ook de materialen van de wanden en de dessins zijn aan verandering onderhevig. De biosauna komt sterk op, zout speelt een steeds belangrijkere rol en met de sanarium kan je je sauna omtoveren tot hammam of biosauna. 

De verbeelding aan de macht
Het werken met planchetten is voorbij voor Alpha Wellness Sensations. Het vervangen van de gewone houten planken of balken van de klassieke zweethut is namelijk een van de belangrijkste ontwikkelingen die zich voordoen bij de sauna’s van het bedrijf.  Sinds vorig jaar gebruikt Alpha speciale S-Press™ saunawanden. Die platen worden verlijmd met een speciale lijm die vrij is van schadelijke stoffen of dampen en gekeurd werd tot 120 °C. Ze zijn ook beschikbaar in meer dan honderd verschillende fineervormen voor in de sauna. Alpha Wellness Sensations schafte zich speciaal voor deze platen een moderne CNC-gestuurde freesmachine aan die het mogelijk maakt om deze platen in eender welke vorm te snijden, zodat de strakke, hoekige vorm van een klassieke sauna ook definitief tot het verleden behoort. De verbeelding aan de macht, ook in saunaland. 

Zout 
Ook nieuw bij Alpha Wellness Sensations is de SaltCave, een raamwerk van hout dat is afgewerkt met waterbestendige panelen. Die worden middels een speciale mortelspecie achteraf bekleed met ruwe zoutblokken van verschillende afmetingen. Via deze halotherapie wordt negatief geladen lucht verspreid. Die verzacht de ademhaling en vernieuwt en verzacht de huid. Het zout in een sauna komt vrij dankzij de opwarming van de omgevingstemperatuur en gaat vermoeidheid, slaap- en concentratiestoornissen, prikkelbaarheid en migraine tegen. 
De banken en het dak bestaan uit aspenhout. De oven heeft een ingebouwde sturing en de buitenkant bestaat uit Scandinavisch vurenhout. De zoutblokken worden ter plaatse gemetseld en dat is een van de redenen waarom de montage enkel kan gebeuren door de ervaren teams van Alpha Industries. Optioneel kan je er kleurrijke ledverlichting en muziek in voorzien en de buitenafwerking laten doen in een andere houtsoort of in gipsplaten. 

Biosauna
Er is veel te doen om de biosauna. Een biosauna is voorzien van een zogenaamde combioven en wordt vaker gebruikt gezien deze dan ook zowel een droge als vochtige sauna kunnen genereren. De oven is voorzien van een waterreservoir met een verwarmingselement dat dan zorgt voor een luchtvochtigheid van +/- 50 % bij een luchttemperatuur van +/- 50 °-60 °C. Dit maakt het op een eenvoudige manier mogelijk om therapeutische geuren te verspreiden via bijvoorbeeld etherische oliën.

Sanarium
Wie de klassieke Finse sauna te heet vindt, moet daarom niet afzien van de positieve effecten van genezende warmte. Je kan kiezen voor een biosauna waarbij de hitte niet zo hoog is en de vochtigheidsgraad hoger ligt. Maar KLAFS biedt nog een andere keuze: de mogelijkheid om sauna en stoombad te combineren. De gepatenteerde kachel SANARIUM van KLAFS maakt van elke sauna er vijf. Een klassieke sauna, een warme luchtbad, een tropenbad, een aromabad en een stoombad. U kiest gewoon de badvorm waar u zin in heeft en het SANARIUM past de luchtvochtigheid en de temperatuur volledig automatisch aan uw wensen aan. Deze, exclusief door KLAFS ontwikkelde, uitrusting voor uw sauna brengt nog meer afwisseling in uw wellness-programma. Via een aromakelk kan de cabine van stimulerende geuren worden voorzien. De, in de vochtigheidssensor geïntegreerde, luidspreker verwent u, als u dat wenst, met weldadige natuurklanken of rustige akoestische muziek.
Het SANARIUM laat je toe om eindeloos te variëren. De ene dag verdraag je een hoge temperatuur beter dan een andere dag. De ene keer voel je je sterk en wil je er tegenaan gaan, de andere keer hou je meer van een zachte aanpak. Ook de verschillende leden van het gezin hebben vaak andere voorkeuren als het op een saunabad aankomt. Met het SANARIUM stelt u zelf een combinatie temperatuur/luchtvochtigheid in. Zo is er voor ieder wat wils. Het SANARIUM biedt daarom een mooi alternatief aan mensen die zowel van stoombad als sauna houden, maar niet de ruimte ter beschikking hebben om beide te installeren.

Kwaliteitsverschil
Er bestaan substantiële prijs- maar ook kwaliteitsverschillen op de markt. Het verschil heeft vaak te maken met de kwaliteit van de oven, het materiaal van het binnenwerk en van de weerstanden, de mogelijkheden van sturing of programmering, de thermostaat en bankvloer, ipod connecties... Ook de aard en dikte van de houtsoorten speelt een rol. Er zijn Chinese sauna’s op de markt die ogenschijnlijk goedkoop, maar zeker niet even goed zijn vermits ze een beperkt design hebben, vaak namaakhoutsoorten gebruiken, zeer dun verlijmd zijn in plaats van stevige nietjes en nagels te gebruiken en dan op de koop toe lijmen gebruiken die soms toch toxisch zijn. Als je de aanschaf van een sauna overweegt is het aangeraden om advies te vragen aan een betrouwbare wellnessspecialist die zijn sporen reeds verdiende en die je objectief advies kan geven.

www.alpha-industries.be
www.gervi.be
www.climaworld.be
www.sanigo.be