Sauna is supergezond

Een Fins onderzoek heeft uitgewezen dat regelmatig saunabezoek helpt tegen een hoge bloeddruk. Uit een ander onderzoek bleek dan weer dat saunabezoek het risico op beroertes vermindert.  Naar de sauna gaan heeft dus niet enkel een heerlijk effect op je lichaam als je er pas uitkomt, maar ook op lange termijn heeft je lichaam er enorm veel baat bij.

Bloeddruk

Aan de Finse studie namen 1621 mannen tussen 42 en 60 jaar deel. Na ondervraging bleek dat mannen die twee tot drie keer per week in de sauna doken,  24% minder risico hadden op een hoge bloeddruk. Opvallende vaststelling: hoe meer sauna, hoe beter. Wie vier tot zeven keer per week gaat zweten, loopt zelfs 46% minder risico op een hogere bloeddruk. De verklaring hiervoor lijkt simpel. In de sauna kan je lichaamstemperatuur met twee graden stijgen, waardoor je bloedvaten verwijden. Dat in combinatie met vocht- en zoutverlies zorgt voor een verlaagde bloeddruk.

Beroerte

Mensen die vier tot zeven keer per week een saunabeurt nemen, hebben tot maar liefst 60% minder kans om een beroerte te krijgen. Dat blijkt uit de publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift van een ander Fins onderzoek.

1628 deelnemers namen deel aan het onderzoek dat maar liefst 15 jaar duurde. Bij deze mensen onderzocht men hoe vaak ze naar de sauna gingen. Hieruit bleek dat mensen die vier tot zeven keer per week naar de sauna gingen, zestig procent minder kans hadden op een beroerte.  “We hadden al eerdere studies die aantoonden dat regelmatig saunabezoek het risico op dementie verlaagt en cardiovasculaire ziektes vermindert. Maar nu kunnen we dus ook aantonen dat er een link is met beroertes. Mogelijk ligt de verklaring in het feit dat je bloeddruk verlaagt bij regelmatig saunabezoek.

Dokter Setor Kunutsor die het onderzoek uitvoerde: “We gaan vooral naar de sauna om te ontspannen. Maar nu blijken er ook heel wat cardiovasculaire voordelen aan vast te zitten. We gaan dan ook verder onderzoek doen om dat te verklaren.” Gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan het onderzoek was 63 jaar. Bij aanvang van het onderzoek vulden zij vragenlijsten in over hun gezondheid, fysieke activiteiten en alcoholgebruik. In die vijftien jaar kregen 155 deelnemers een beroerte.

Dementie

En dan is er nog een -eveneens Fins- onderzoek dat wie tussen de vier tot zeven keer per week in de sauna gaat, 66% minder kans heeft op dementie. Verder zijn er nog een reeks weldadige effecten van saunabezoek. Het onstpant de spieren en de warme en rustige omgeving kan ook bijdragen tot mentale rust. Het relaxerend effect op lichaam en geest kan je onmogelijk onderschatten. De luchtwegen krijgen een betere doorbloeding en daardoor krijg je een tijdelijke berbetering van de longfunctie. Astmapatiënten en mensen met chronische bronchitis zouden hier wel bij kunnen varen.

Geluksindex

Even zweten versterkt ook het immuunsysteem. De witte bloedcellen en antilichamen verhogen en wie regelmatig zweet, loopt tot 30% minder verkoudheden op. Tot slot zorgt die betere doorbloeding ook voor een betere reiniging van de huid van binnenuit. Dode huidcellen komen los en je huid gaat glanzen en zachter aanvoelen. Een sauna is dus niet alleen aangenaam en helend, maar er zitten ook zoveel gezondheidsvoordelen aan vast, dat het bijna verplicht zou moeten zijn. De Finnen, die kampioen zijn in saunabezoek, staan dan ook niet voor niets op de eerste plaats in de geluksindex van de Verenigde Naties.