Infraroodsauna, je weldoende begin van de dag

We hebben iets met infraroodsauna. Wellicht omdat onze echtgenote geplaagd zit met een nogal ernstige vorm van reuma en door het dagelijks gebruik van de infraroodsauna op onze slaapkamer erin slaagt om de pijn grotendeels weg te houden. En we nog mensen kennen die er baat bij gehad hebben voor hun gewrichtspijnen, sportpijnen of huidproblemen. Bovendien is een infraroodsauna een fraai meubel dat de kamer siert, kost het je weinig tijd en moeite om er gebruik van te maken en is het effect op een gezonde mens er eentje van ontspanning. Iedere morgen een kwartiertje in de infraroodsauna is geen slechte manier om de dag te beginnen. En nog betaalbaar ook want je hebt al sauna’s vanaf zo’n 1500 tot 5500 euro en het stroomverbruik is verwaarloosbaar.

NIEUWIGHEDEN
Moods & Woods 

Het Nederlandse VSB lanceert het “Moods&Woods” gamma waarbinnen de ‘Moods’ staan voor de stemming en de smaak die de verschillende kleurkeuzes oproepen. De ‘Woods’ refereren naar de houttypes, en dus naar de pure, natuurlijke uitstraling. Moods&Woods geeft niet alleen een persoonlijke touch aan de wellnessbeleving maar kan qua design dus moeiteloos aansluiten bij de uitstraling van een bestaande huisstijl of interieur. Zo kan VSB saunacabines ontwerpen van uni of ton-sur-ton tot smaakvol houtdecor, van speels dessin tot de print van een persoonlijke foto. En dan zijn er nog de ‘specials’. Ooit al een saunacabine gezien die oogt als een flightcase, of die bekleed is met een zebra- of tijgermotief?  De Moods&Woods-serie kan dus zowel subtiel en verfijnd zijn als heel opvallend en verrassend. De maatwerkcabine krijgt zijn individuele decoratieve buitenafwerking uit gemelamineerd plaatmateriaal. Dat is door jarenlange nauwgezette research uitgegroeid tot een hoogwaardig esthetisch en technologisch materiaal dat in zeer veel houtkleuren en dessins verkrijgbaar is. Hierdoor kan de cabine uitstekend afgestemd worden op de kleuren van het interieur. Iedere cabine krijgt dan precies die sfeer en accenten die de klant wenst.

“Voor mensen met weinig tijd is de infraroodsauna zeker een aanrader.”

Ontspanning. Het is hét ordewoord in deze maatschappij die net niet dol draait en waar er iedere dag van iedereen meer gevraagd wordt. We zoeken dus krampachtig naar dingen waarmee we de stress van ons af kunnen schudden en ons even van de wereld kunnen voelen. De ene rookt iets, de andere drinkt iets, maar zover moet je het allemaal niet zoeken. Een infraroodsauna is een prima manier om even van de wereld te stappen en je in jezelf terug te trekken. Maar er is meer.

Reuma
Een infraroodsauna heeft namelijk ook positieve effecten op de mens. Dat goed zweten een gunstig effect heeft op de afvoer van afvalstoffen uit de huid, was reeds bekend. Medisch onderzoek in Nederland heeft echter ook aangetoond dat door de diep werkende straling en warmte, infraroodstralen goed zijn tegen reuma, gewrichtspijnen, rugklachten, acné, psoriasis en eczeem. Je krijgt er een zachtere huid en soepele spieren van. Sporters, reumapatiënten, mensen met rugklachten en ouderen die last hebben van hun spieren en gewrichten gebruiken de infraroodcabines naar volle tevredenheid. Alle gebruikers geven aan dat  het regelmatig gebruik van een infraroodcabine de kwaliteit van het leven verhoogt. Uit recente studies die onlangs gepubliceerd werden in een Amerikaans gezondheidsmagazine blijkt dat de weldoende werking van infrarood op de spieren van sporters wel degelijk bestaat. Op ‘ernstige’ internetsites lees je nog wel eens dat er geen echte wetenschappelijke bewijzen zijn van de weldoende werking van sauna. Maar vaak zijn dat oudere 'posts'. Bovendien hebben wij deze beweringen niet uit wetenschappelijke hoek, maar uit eigen ervaring en de ervaring van bekenden.
 
Warm – niet heet
Je hebt natuurlijk ook de klassieke, Finse sauna. Maar die schrikt mensen soms af omdat het er tot 90 °C heet kan worden en men er door het gooien van water op de warmtebron een zeer vochtige omgeving creëert. Daardoor krijgen sommige mensen er vaak een benauwd gevoel in. In een infraroodsauna word je van binnenuit opgewarmd en heerst er niet zo’n hete lucht binnen de cabine. Maximum gaat men tot 55 °C maar meestal schommelt de temperatuur ergens rond tussen de 35 en 45 °C. Die temperatuur wordt overigens vrij snel gehaald. Een infraroodsauna is al warm na circa vijf tot tien minuten. Bij een klassieke sauna duurt het vaak een half uur tot drie kwartier vooraleer hij voldoende op temperatuur is. Dat maakt dat een klassieke sauna veel meer energie verbruikt dan een infraroodsauna. Alleen al het voorverwarmen van een klassieke sauna kost meer aan stroom dan een volledige sessie in een infraroodsauna. 

Alleen op de wereld
Sunlighten heeft nog een leuke infraroodsauna in zijn gamma die al een tijdje op de markt is, maar vrij weinig in het nieuws komt: de Solo System® sauna, de slaapzak voor je ziel. Deze draagbare infraroodcabine heeft unieke Solocarbon® kachels, ultralage EMF technologie en een strak Bamboo Carbon design. Ze omsluit je lichaam en warmt het op in de kern in plaats van op het huidoppervlak. Met de unieke Solo® bestaande uit een tweedelige tunnel en een optionele Solo Pad®-mat, kan je de infraroodwarmte richten op de plek die je verkiest. Je kan heerlijk neerliggen in alle rust en comfort en toch koele lucht inademen terwijl je je laat omhullen door de aangename warmte van Solocarbon®. Het Solo System® is een draagbare sauna voor één persoon en kan op een massagetafel, een bed of op de vloer worden geïnstalleerd. Zet een van de tunnels overeind zodat je rechtop kan zitten, tv kijken of lezen. Of ga op je rug liggen en geniet van een diepgaande relaxatie. De cabine biedt negen verschillende instellingen op een eenvoudig te bedienen digitaal bedieningspaneel. Je stelt eenvoudigweg de temperatuur in op basis van je persoonlijke comfortniveau en je kan genieten. 

Stroomverbruik
Vrijwel alle traditionele sauna’s sluit je aan op stroom. Ze vragen 6KW tot wel 18KW!! Dit wil zeggen dat ze zeer veel stroom verbruiken. Bovendien moet je ze aansluiten op drijfkracht (380 Volt). Dat brengt bijkomende kosten met zich mee. Voor de infraroodcabines heb je geen drijfkracht nodig. Zij vragen tussen de 1,1KW en 3KW (ter vergelijking: een stofzuiger verbruikt ongeveer 2000 watt). Op het normale stroomnet kan je tot ongeveer 3,6KW vermogen aansluiten, wat betekent dat je de infraroodcabines gewoon kan aansluiten op een normaal stopcontact. Je kan ze dan eender waar in huis plaatsen, van de kelder tot de badkamer of slaapkamer. 
Het stroomverbruik van een infrarood-sauna  is afhankelijk van het aantal stralers in de cabine en het wattage van deze stralers.  U hebt bijvoorbeeld een infraroodcabine met 8 stralers met een totaal afgenomen vermogen van 2400 Watt (2,4 kW). Een kW kost ca. € 0,30 Per uur,  U verbruikt dus per sessie van 30 minuten 1,2 kW (de helft van 2,4kW) x € 0,3 = € 0,36. Indien je op nachttarief werkt, wordt het in de daluren nog goedkoper. Een simpele rekensom om te kijken wat het kost wanneer je de infraroodcabine twee keer per week 30 minuten gebruikt bekeken over een heel jaar, leert ons dat je nog geen € 40 per jaar kwijt bent. Een peulschil vergeleken met wat je ervoor terugkrijgt. En zo’n zeven keer minder dan bij een klassieke sauna.

Communiceren met je cabine
Sunlighten focust meer op de werking van hun cabines zelf en meer bepaald op de software die het mogelijk maakt om 
de cabine aan te passen aan je persoonlijke situatie. Bij de huidige cabines kan je al je gegevens zoals gewicht, lengte, hartslag enzovoort ingeven en een speciaal 
programma zoals cardio, afvallen, huidverzorging, relaxatie … kiezen. In de volgende generatie die in de loop van dit jaar op de markt komt wordt dat verder doorgetrokken. Steve Heykers (The Waterhouse): ‘In de nieuwe Sunlighten infraroodcabines wordt een tablet computer ingebouwd waarop je je persoonlijke instellingen kan ingeven. Die tablet zorgt voor een visuele voorstelling van de programma’s die je kan kiezen. Daarnaast vangt de computer signalen vanuit de cabine op en past het programma automatisch aan. Als je nu een cardioprogramma volgt, moet je zelf je hartslag in de gaten houden en het programma bijsturen. Bij de nieuwe cabines doet de computer dat zelf: hij leest jouw hartslagmeter uit en past het programma aan. Via de wifi die in de tablets zit ingebouwd kan je ook jouw ervaringen direct delen met een Sunlighten community. Je logt in en je kan rechtstreeks communiceren met andere Sunlighten gebruikers. Voor ons als dealers is deze nieuwe ontwikkeling ook een zegen want wij kunnen nu bij problemen vanop afstand uitlezen of de klant foute dingen gedaan heeft en zo ja, welke.

DUO straler
Alpha Industries pakt uit met de Infra Wave. Deze cabine, die is uitgevoerd in origineel Canadees cederhout, is voorzien van de DUO straler, een combinatie van magnesiumoxidestraler, beter bekend als de langegolf, en de full spectrum infraroodstraler in één behuizing. Je kan als gebruiker kiezen voor een van de twee. Als je kiest voor de langegolfstraler, dan wordt de cabine opgewarmd en geniet je van het warmte-effect. De langegolf heeft echter weinig dieptewerking. Bij de full spectrumgolf wordt enkel je lichaam van binnen opgewarmd. Die stralen gaan dieper en bereiken beter het onderliggende spierweefsel. Afhankelijk van je voorkeuren of je activiteit kan je een van de twee mogelijkheden kiezen. 

Triosol
Bij Gervi kan je terecht voor de Triosol, een infraroodcabine van Infraworld die beschikt over drie aparte infraroodstralers. De vlaktestralers zorgen voor een behaaglijke warmte. De VITALlight-straler verwent je huid, bloedvaten en spieren met zijn ABC-infraroodspectrum, dat vergelijkbaar is met dat van de zon. De exclusieve Sole Therme verrijkt de lucht met zilte waterdamp. Een slim bedieningssysteem zorgt ervoor dat je alle modules traploos en individueel kunt doseren. De Triosol is momenteel de meest gevraagde infraroodsauna in het gamma van Gervi.

Zeven zitplaatsen
Daarnaast pakt Alpha Industries ook uit met een eigen ontworpen, grote infraroodcabine met zeven zitplaatsen en een stralerzuil in het midden. 
Koen Heeren (CEO Alpha Industries): ‘Een goede IR cabine is altijd klein, daar de stralers rond het lichaam in de achterwand, de voorwand en gericht op de benen moeten geplaatst worden. Daardoor worden de meeste infraroodcabines gebouwd voor één tot drie personen. Onze R&D afdeling heeft een achthoekige vorm ontworpen met een kolom in het midden. Daardoor creëren we 7 aparte zitplaatsen met een rugstraler, een borststraler en beenstraler onder de bank. Op die manier wordt de cabine één open ruimte waar contact tussen de mensen tijdens de infraroodsessie mogelijk is. Je geniet van de sauna in groep waarbij je gezellig kan babbelen en nieuwtjes uitwisselen. Omwille van het energiezuinig verbruik heeft elke zitplaats een aparte drukknop om de specifieke stralers te activeren. En omdat de gebruikte Quarts stralers onmiddellijk klaar zijn voor gebruik en men dus niet moet voorverwarmen, heb je een veel lager energieverbruik ten opzichte van een traditionele sauna , die de ganse dag aan staat en circa 4 tot 10KW verbruikt per uur. In deze sauna is het verbruik per persoon beperkt tot 1350 watt per uur.

Tijd
Voor mensen met weinig tijd is de infraroodsauna zeker een aanrader. Bij een klassieke sauna moet je echt wel tijd uittrekken. Je wacht eerst minstens drie kwartier tot een uur tot de sauna warm genoeg is. Bij de traditionele sauna is het immers normaal dat je de sauna laat opwarmen tot 70/110 graden. De opwarmtijd is geheel afhankelijk van hoe groot je sauna is en het vermogen van de kachel. Normaal gesproken heb je voor iedere kubieke meter ruimte één kilowatt vermogen nodig. Gemiddeld genomen doet een kachel er 45 minuten over om de gehele ruimte tot op 70 tot 110 °C te brengen. Daarna begin je aan sessies van tien tot twintig minuten die enkele keren herhaald worden. Tussendoor neem je een warm voetbad, een ijskoud dompelbad, daarna een koude douche en haal je even een frisse neus buiten waarna je aan de volgende sessie begint. Een klassieke sauna wordt daarom ook meestal ergens in een wellnesscenter of zwembad genomen omdat het vrij complex is om in een gewoon huis te installeren en gebruiken. 

Dagelijkse routine
Bij een infraroodcabine is dit allemaal niet het geval! Omdat het bij de infraroodcabine niet gaat om de warmte van de lucht maar om de stralingswarmte die van de lampen afkomt beperkt de opwarmtijd van de cabine zich tot vijf à tien minuten. De meeste infraroodsauna’s maken gebruik van verschillende stralers waardoor de infraroodcabine zeer snel een behaaglijke temperatuur van ongeveer 30 tot 40 graden bereikt! Bij infrarood ga je na vijf minuten in de cabine zitten, blijft daar een half uurtje, doucht en gaat terug aan de slag. Het is dan ook de uitgelezen manier om thuis van de weldaden van een sauna te genieten en de dag op een weldoende manier te beginnen. Je kan stellen dat een klassieke sauna iets is waar je speciaal tijd voor uittrekt en waarvan je uitgebreid geniet. Een infraroodsauna is een dagelijkse, weldadige routine. Een laatste voordeel van een infrarood-sauna is zijn compacte vorm. Voor een tweepersoonssauna kom je toe met zo’n twee vierkante meter. Dat is bij een Finse sauna wel anders. Ook het plaatsen is een stuk eenvoudiger. De infraroodsauna staat er al na hooguit een uur. 

“Een infraroodsauna heeft positieve effecten op de mens.”

www.sunlighten.eu 
www.alpha-industries.be
www.vsbwellness.nl
www.gervi.be