Het stoombad – een dampende wellnessbeleving

De positieve effecten van stoom op het lichaam, bij de Romeinen waren ze al bekend. Ook de Arabieren en de Ottomanen maakten gebruik van stoom in de badhuizen die ze bouwden. Waren stoombaden vroeger voorbehouden aan rijke koningen, emirs en sultans, tegenwoordig zijn ze ook bereikbaar voor de particulier. En dat met een wereld aan (extra) mogelijkheden. Van een automatisch systeem om een geur te verspreiden, tot een belevenisdouche en een sfeervolle sterrenhemel.

Hoe werkt het?
Een stoombad – ook bekend onder de naam ‘Turks stoombad’ en ‘hammam’ – is een cabine of andere ruimte met een luchtvochtigheid van zo’n 98%. De temperatuur ligt er tussen de 40 en 50 graden Celsius. De stoom opent de poriën, waardoor afvalstoffen via de huid makkelijker het lichaam verlaten. Stoombaden stimuleren de bloedsomloop, zijn prettig voor de spieren en ideaal om stress, spanning en vermoeidheid kwijt te raken. Reken ook op een zachte, soepele huid. Wil je, voordat je een stoombad in je eigen woning laat plaatsen, deze effecten eens ervaren? Breng dan eerst een bezoek aan een wellnessresort .

Volop mogelijkheden
De makkelijke manier om een stoombad te realiseren, is stoomtechniek toevoegen aan een bestaande douchecabine. Dat is een kwestie van de cabine afsluiten (zodat de stoom niet kan ontsnappen), stoomtechniek toevoegen, de besturing monteren en een opklapbaar stoeltje aan de wand bevestigen. Gebruik je hiervoor een stoomgenerator die in een kleine kast past of achter een wand geplaatst kan worden, dan is het zelfs een relatief mooie oplossing. Laat je een compleet nieuwe badkamer plaatsen, dan is dat hét moment om een stoombad te integreren. Dat kan een prefab, acryl stoomcabine zijn, maar evengoed een bouwkundige met mozaïek betegelde ruimte, of een modern stoombad met een strak design en veel glas. Je kunt kiezen voor een caldarium, met verwarmde banken en een temperatuur van 42 tot 45 graden Celsius. Of in het plafond een zoutnevelinstallatie verwerken, voor een extra reinigende werking. Professionele wellnessbouwers, zoals VSB Wellness, Alpha Wellness Sensations en Relex, adviseren je graag over de vele mogelijkheden.

 

Van belevenisdouche tot rasul
Bij een stoombad hoort een douche. Afhankelijk van wat je met het stoombad wilt bereiken, pas je de douchetemperatuur aan. Lekker warm water om te ontspannen na het stoombad, of wat kouder water voor een verfrissende sessie waar je energie van krijgt en waardoor je jezelf direct jaren jonger voelt. Schaf je een belevenisdouche aan, dan haal je het echte wellnessgevoel in huis. Zo’n douche geeft je de mogelijkheid zelf een programma te kiezen, met een combinatie van waterstralen, verschillende watersterktes, lichteffecten, geuren en kleuren. Extra beleving voeg je ook toe door jezelf te trakteren op een rasulbehandeling. Tijdens dit eeuwenoude, Arabische reinigingsritueel smeer je jezelf in met klei en laat die opdrogen op je huid. Vervolgens neem je plaats in het stoombad, waardoor het lichaam de enzymen, mineralen en spoorelementen uit de klei gemakkelijk opneemt. Je eindigt met een douche … en een schone, verzorgde, zijdezachte huid.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het volledige artikel in ZwembadenPLUS 2018 (te verkrijgen in Carrefour, Delhaize en de beter dagbladhandel).