EEN HEEL JAAR WELLNESS

Tips voor elke maand van het jaar

Als het buiten koud is lekker bubbelen in de jacuzzi? Na een rondje sauna afkoelen in de sneeuw? De winter is een heerlijk seizoen om volop te genieten van wellness. Maar ook de zomer heeft zo zijn voordelen. Cocktails drinken aan de rand van het zwembad, wellnesscentra die extra uitpakken om midzomernacht te vieren … En dan zijn er nog twee volle seizoenen over: de lente en de herfst. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen: een keur aan wellnessideeën voor elke maand van het jaar!

 

JANUARI
Op koude dagen is de warmte van de sauna een traktatie. Rol in januari dus vooral een keer vaker je handdoek uit om van de weldadige temperaturen te genieten. Om de kou uit je lijf te krijgen, werkt ook een hotstonemassage goed. En natuurlijk een opgieting: een ritueel waarbij een saunameester water (of ijs) met etherische olie over de saunakachel verspreidt. Omdat de luchtvochtigheid hierdoor hoger wordt, neemt de gevoelstemperatuur in de cabine toe. Wappert de saunameester je met zijn handdoek nog wat extra lucht toe, dan ervaar je helemáál een warmteboost. Daarna is het heerlijk afkoelen in het koude dompelbad. Denk jij nog altijd van niet? Laat dan een van je voornemens voor het nieuwe jaar zijn: de volgende keer ga ik wel dat koude water in. Als je daarna die heerlijke tinteling voelt in je lijf, wil je nooit meer anders!

 

FEBRUARI
Misschien niet de meest spannende maand van het jaar, maar wel een met een romantisch tintje. Op 14 februari is het namelijk Valentijnsdag, Een mooie aanleiding om je lief te trakteren op een reisje naar Tirol. In het Oostenrijkse Seefeld bevindt zich namelijk het Adult Spa Hotel Alpenlove. Je kunt er terecht voor een knuffelontbijt, een liefdesdiner, lustopwekkend fingerfood en nog veel meer romantiek. Kortom: volop ideeën om je partner liefdevol mee te verrassen. De wellnessoase van het hotel werkt daarbij ongetwijfeld inspirerend. In de Black Crystal Spa is met licht en Swarovski-kristallen een bijzonder romantische atmosfeer gecreëerd. Ook daar – en op vele andere plekken – te boeken: een partnermassage. Alles wat je tijdens zo’n ‘workshop’ leert, kun je daarna thuis in de praktijk brengen.
www.alpenlove.at

 

MAART
Optimaal het staartje van de winter benutten? Trek naar een wintersportgebied mét een mooi wellnesscentrum. Op een indoorskibaan kun je vooraf alvast trainen. Wie het goed geregeld heeft, geniet daarna in eigen tuin van een ontspannend bubbelbad, of laat de massagestralen van zijn douche de spieren ontspannen. Maart is ook de maand dat de lente haar intrede doet. Tijd om je huid voor te bereiden op een nieuw seizoen vol zonneschijn. Ook goed voor het humeur en de gezondheid: trek eropuit voor een stevige lentewandeling. In dit seizoen is het groen heerlijk fris van kleur.

 

APRIL
Dit is de maand waarin zowel de World Health Day valt (7 april) én de uitreiking van de World Spa Wellness Awards (3 april). Deze laatste is de moeite waard om in de gaten te houden, want de winnaars zijn doorgaans regelrechte aanraders. In 2021 waren dat onder meer Dubai (World’s Best Spa Destination), de Dolder Grand Spa in Zwitserland (World’s Best Day Spa) en de SPA Clinic van Hotel Bellevue in Kroatië (World’s Best Hotel Spa). Maar er zijn nog veel meer categorieën waarin prijzen verdeeld worden. Van beste beautysalon tot beste nagelstudio. En van beste woestijnspa tot beste spa op een vliegveld. Blijf je liever wat dichter bij huis? April is een ideale maand voor mooie bloesemwandelingen.
www.wswawards.com

 

MEI
De zomer komt snel dichterbij, dus langzaamaan wordt het tijd voor een bikiniproof lijf. Wil je nog vlug een paar kilo kwijt, trek dan wat extra baantjes in het zwembad en bestel in de sauna geen friet met saté, maar een gezonde maaltijdsalade. Er zijn ook lichaamspakkingen die je een duwtje in de goede richting geven. Focus je liever op een gezonde mind? In de tweede helft van mei valt World Meditation Day, goed voor allerlei initiatieven die je helpen naar binnen te kijken en relaxed door het leven te gaan. O, en als er nog plaats is: TCS World Travel vertrekt eind mei op een wijn-en-wellnesstrip naar Oregon, Californië en Hawaii.
www.tcsworldtravel.com

 

JUNI
Ken je Wim Hof, alias The Iceman? Hij heeft een unieke, op wetenschap gebaseerde methode ontwikkeld om je immuunsysteem een boost te geven. Om gezonder, gelukkiger én energieker te leven. Een waarschuwing is wel op haar plaats: hij werkt met ijsbaden! Wie het aandurft om met Wim op avontuur te gaan: op 27 juni vertrekt hij op zomerexpeditie (wel op tijd reserveren, de reizen zitten snel vol). Ook leuk: vier midzomernacht in een luxe wellnesscentrum. Daar bepaal je zelf of je een koud dompelbad neemt …
www.wimhofmethod.com

 

JULI
Een heerlijke maand om in de sauna de zonneweide op te zoeken: ideaal om streeploos te bruinen. Trakteer jezelf op een cocktail aan de rand van het zwembad, of drink een smoothie in de hangmat. Veel openbare wellnesscentra hebben in deze periode aantrekkelijke zomerkortingen. Bouw je liever thuis een feestje, maar beschik je niet over een eigen wellnessruimte? Er zijn opblaasbare spa’s verkrijgbaar voor in je achtertuin.
www.opblaasbarespa.be

 

AUGUSTUS
Stijgt de zomerhitte je naar je bol? In een wellnesscentrum vind je volop afkoelmogelijkheden. Neem een neveldouche, ga kopje-onder in het dompelbad of trakteer jezelf op het verfrissend koude water uit de stortemmer. In een sneeuw- of ijsgrot is het ook heerlijk afkoelen. Daarnaast bieden veel wellnesscentra opgietingen aan. Ga voor een verfrissend effect voor de menthol-optie. Geef je de dag liever een zomers tintje? Stap dan onder een belevenisdouche in het standje ‘tropische regenbui’.
www.thermenmineraal.be

 

SEPTEMBER
Der is in de maand. Dat betekent: meer kans op verkoudheid. Om goed beschermd te zijn, is werken aan je weerstand een goed idee. Hier bewijst de Kneipp-methode haar waarde. Misschien ken je de wisselbaden van de sauna? Een moderne variant van Kneipps kouderitueel vind je bij Château St. Gerlach in Valkenburg. Het kreeg de naam ‘begieting’ mee. Tijdens de behandeling spuit een therapeute met een slang warm, en daarna koud water tegen je lijf. Het is een opdonder, maar wel in positieve zin. Heb je ondanks deze ‘immuuntherapie’ toch nog beginnende verkoudheidsklachten? Probeer dan eens een oorkaarsbehandeling.
www.oostwegelcollection.nl/ behandelingen

 

OKTOBER
De wijnmaand. Een mooie reden om in het poolhouse gezellig met een wijntje bij de haard te kruipen. Of trek naar het Zwarte Woud, waar je wellnesscentra vindt met vinotherapie in het aanbod. Daarbij wordt wijn, maar ook de schil, pit en olie van druiven gebruikt om de gezondheid een boost te geven. Oktober is ook een maand die sombere gevoelens kan oproepen, omdat de dagen korter worden. Heb je last van een tekort aan daglicht, probeer dan eens lichttherapie uit. Dat kan je zomaar uit je dip helpen.
www.wellnessspots.com/ ontspannen-zwarte-woud-duitsland

 

NOVEMBER
Echt een maand – lekker fris – om de spa een hoofdrol te geven. Zelfs in een regenbui of als de sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen, is het in zo’n bad vol bubbels heerlijk toeven. O, en van de 14e tot de 18e is het de Week van de Werkstress. Een mooie aanleiding om de boel de boel te laten en de sauna op te zoeken. Liever een yoga-retreat? Deze maand zijn er volop mogelijkheden op prachtige bestemmingen. Van een urban yoga-retreat in Barcelona tot een spirituele healing in Costa Rica.
www.bookretreats.com/blog/ top-10-yoga-retreats-november

 

DECEMBER
Een jaar dat op zijn eind loopt, maakt dat mensen wat meer tijd nemen voor bezinning en reflectie. De goedgespreksauna is dan een logische plek om je handdoek uit te rollen. Bestel daarna een lekkere saunagrog in het restaurant en je dag kan niet meer stuk. Droom je van een witte kerst, maar werken de weergoden niet mee? Trek dan naar Fins Lapland. Daar kun je afkoelen in de sneeuw of in een wak. Winterse wellness gegarandeerd!