De wellnesswereld van A tot Z

Wellnessen vindt hoe langer hoe meer ingang bij de brede massa. Je hebt tegenwoordig dan ook een massa mogelijkheden om jezelf lichamelijk en geestelijk te (laten) verwennen. Maar toch kunnen we ons inbeelden dat de modale lezer nog niet het fijne er van weet. Daarom zetten wij met dit Wellness ABC de zaken eens op een rijtje. Je gids doorheen wellnessland.

Afkoelen

Bij opwarmen van het lichaam hoort ook afkoelen. Het is een belangrijke regel voor iedereen die een saunacabine in huis heeft (of wel eens een openbare sauna bezoekt). Met goed koelen voorkom je een saunakater: een flinke hoofdpijn op de avond of dag na je saunagang. Goed afkoelen doe je zo: Neem een luchtbad van circa 10 minuten, bijvoorbeeld door even buiten door de tuin te wandelen. Spoel met een lauwe douche het zweet van je af. Koel jezelf goed af met (vrij) koud water, bijvoorbeeld in een dompelbad of onder de douche. Neem er de tijd voor en koel vooral je hoofd goed. Sluit af met een warm voetenbad. Dit stimuleert de bloedcirculatie. Je lichaam komt terug in de 'normale stand' en kan overtollige warmte kwijt.

Bubbelbad

Een van de vele benamingen voor een whirlpool. Ook wel bruisbad, spa, jacuzzi of wervelbad genoemd, al mag je jacuzzi eigenlijk enkel gebruiken wanneer het over spa’s van het gelijknamige merk gaat. De bubbels in het bad worden veroorzaakt door een ingebouwd systeem dat lucht en/of water stuwt. Airjets, die alleen luchtbellen in het bad brengen, zorgen vooral voor meer beleving. Hydromassagejets, die een waterstraal produceren, zijn krachtig genoeg voor een massage en hebben daardoor ook een therapeutisch effect. Is de kracht van zowel het water als de lucht te regelen, dan spreken we van hydro-airmassagejets. Een trend in de wellnesswereld is dat steeds meer baden voor thuisgebruik worden uitgerust met uitgebreide hydromassage-faciliteiten (zie het artikel over designspa’s elders in dit blad). Aangenaam ontspannen wordt dus steeds makkelijker.

Detoxen

Je lichaam ontdoen van afval- en gifstoffen die zich hebben opgehoopt. Dat kan met een ontslakkingskuur (slakken zijn onverteerbare voedselresten in de darmen) of bijvoorbeeld met sapvasten (het volgen van een sapkuur).

Etherische olie

Verzamelnaam voor vluchtige, olieachtige stoffen uit geurende bomen en planten. Ze verdampen snel, ruiken sterk en hebben een gunstig effect op lichaam en geest. In de wellnesswereld wordt etherische olie veelvuldig toegepast. Denk aan een eucalyptusgeur in de stoomcabine, dennenolie in het water dat saunameesters tijdens een opgieting over de kachel verspreiden, een geurende bloemenolie om mee te masseren, ja zelfs de luchtverfrisser op het toilet. Etherische olie kan afkomstig zijn van de bloemen van een plant, maar ook van de bladeren, de schil, de stengel, de zaden of zelfs de wortel. Voor 1 liter olie zijn tientallen tot wel honderden kilo’s planten nodig. Daardoor hangt aan etherische olie een behoorlijk prijskaartje vast en duiken er steeds vaker synthetische varianten op. Experimenteer nooit met onverdunde etherische olie op hete saunakachels: de vloeistof is uitermate brandbaar en kan een steekvlam veroorzaken.

Floating

Wetenschappelijk bewezen ontspanningsmethode waarbij je in een gesloten cabine met warm, zout water drijft. Prikkels van buitenaf, zoals licht, geluid en beknelling worden vermeden. Door de speciale zoutoplossing ontstaat een gevoel van gewichtloosheid. Floating is ontstaan in de jaren vijftig en een vinding van de Amerikaanse neuroloog John Lilly. De meeste floatingtanks hebben knoppen waarmee je licht en muziek kunt regelen, maar het ‘echte’ floaten doe je natuurlijk zonder deze zintuiglijke prikkels.

Gezichtsbehandeling

Tijdens een gezichtsbehandeling wordt het gezicht (en vaak ook de decolleté) gereinigd en gehydrateerd. Welke producten hiervoor het meest geschikt zijn, hangt af van het specifieke huidtype. Er zijn maskers en scrubs voor thuisgebruik te koop, maar je kunt ook bij de schoonheidsspecialist of in een wellnesscentrum terecht voor een behandeling.

Hammammassage

Ontspanningsmassage in een hammam. Van oorsprong is de hamam een oosters badhuis. In de meeste moderne wellnesscentra is het een oriëntaals ingerichte ruimte met verwarmde buiksteen en warmwaterkranen. Terwijl je tussendoor met warm water wordt overgoten, knijpt een masseur een zeepzak boven je lichaam leeg en geeft hij je een massage. Goed voor heerlijk ontspannen in een wolk van schuim.