Boost je INNERLIJKE SCHOONHEID

18 TIPS VOOR MEER BALANS EN WELZIJN

Het idee dat innerlijke schoonheid zich weerspiegelt in uiterlijke schoonheid is een veelvoorkomende opvatting in verschillende culturen en filosofieën. Hoewel het belangrijk is om innerlijke kwaliteiten zoals vriendelijkheid, mededogen en zelfvertrouwen te cultiveren, zijn er ook een aantal gewoontes die je kan aannemen op vlak van levensstijl en verzorging om je fysiek en mentaal goed te voelen. Wanneer jij je goed voelt vanbinnen, krijg je een positieve uitstraling die anderen aantrekt. Mooi vanbinnen is dus ook meteen mooi vanbuiten. Wij geven 18 tips voor meer innerlijke balans en welzijn.

Tekst: Reine Driesen - Zwembadenplus Archief 

 

TIP 1
OCHTENDWANDELING ALS OPPEPPER

Probeer eens om een uurtje of twee vroeger op te staan voor een ochtendwandeling. Zelfs als je geen ochtendmens bent, kan dit erg verkwikkend zijn. Intensieve beweging activeert kalmerende alfagolven in je hersenen. De rust van de ochtend versterkt dit kalmerende effect, vooral als je het combineert met diepe, rustige ademhaling: zeven tellen diep inademen door je neus en vijf tellen uitademen door je mond. Het is heerlijk om wat frisse lucht te krijgen voordat de hectiek van de dag begint.

 

TIP 2
WATER EN DE REST KOMT LATER

Voldoende water drinken is een eenvoudige en betaalbare manier om er goed uit te blijven zien. Het helpt uitdroging van de huid te voorkomen en ondersteunt een gezonde stofwisseling. Het is niet genoeg om overal je waterfles of Stanley Cup mee naartoe te nemen, je moet ook daadwerkelijk water drinken. Dit is vooral belangrijk tijdens een dagje wellness, waar je in de sauna veel vocht verliest.

 

TIP 3
LACHEN IS GEZOND

Voeg wat extra vrolijkheid aan je leven toe door de dag te beginnen met lachmeditatie. Neem na het ontwaken rustig de tijd om te rekken en te lachen. In het begin kan dit wat geforceerd aanvoelen, maar na een paar ochtenden oefenen zal het natuurlijker worden. Humor en geluk gaan hand in hand. Dus, maak daarnaast ook af en toe een grapje. Het neemt spanningen weg, maakt ongemakkelijke situaties minder onaangenaam en werkt als een katalysator voor je persoonlijke relaties.

 

TIP 4
NIET MOPPEREN

Klagen, mopperen en doemdenken? Het voegt niet veel toe aan je leven. Veel wijzer - en aangenamer - is het om positief te denken. Dat geeft je een stralend humeur en maakt je zowel vanbinnen als vanbuiten een leuker persoon.

 

TIP 5
VOLG JE DROMEN

Leef het leven dat je voor jezelf in gedachten hebt. Want als er iets is wat je leven de moeite waard maakt, dan is het wel het verwezenlijken van je dromen. Alleen jij kunt jezelf gelukkig maken, die verantwoordelijkheid kan je niet bij iemand anders neerleggen.

 

TIP 6
SCHOONHEIDSSLAAPJE

Een van de beste manieren om er natuurlijk goed uit te zien, zonder cosmetische hulpmiddelen, is voldoende slapen. Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich. Wil je geen wallen onder je ogen? Zorg dan voor voldoende nachtrust. Je kunt ook overdag een extra schoonheidsslaapje doen. Wist je trouwens dat de aanbevolen nachtrust van 8 uur alleen bij mannen is onderzocht? Recente onderzoeken wijzen aan dat je als vrouw waarschijnlijk 9 tot 10 uur per nacht nodig hebt om voldoende slaap te krijgen.

 

TIP 7
GENIET VAN HET ZONNETJE

De zon is een onuitputtelijke bron van energie. Zorg ervoor dat je, vooral in de winter, voldoende zonlicht krijgt. Zonlicht heeft namelijk een positieve invloed op je lichaam omdat het de aanmaak van vitamine D stimuleert, wat essentieel is voor sterke botten en een gezond immuunsysteem. Verder bevordert het ook de aanmaak van serotonine, het ‘gelukshormoon’, wat depressieve gevoelens kan verminderen. Wees echter voorzichtig, gebruik zonnebrandcrème en vermijd overmatige blootstelling om het risico op huidkanker en vroegtijdige huidveroudering te verminderen. Als er in de lange, donkere winter weinig zon te zien is, kan lichttherapie je helpen. Diverse wellnesscentra bieden dit aan.

 

TIP 8
EET JEZELF GELUKKIG

Voeding heeft een grote invloed op ons humeur, onze huid en onze hersenen. Het bewust en gezond eten is daarom van cruciaal belang. Niet alleen helpt dat typische welvaartsziekten zoals hart- en vaatproblemen en diabetes te voorkomen, maar het draagt ook bij aan ons algehele welzijn. Dit betekent echter niet dat je jezelf niet af en toe mag verwennen. Ook de occasionele culinaire verwennerij kan bijdragen aan onze mentale gezondheid. Balans is key. Een leuke filmtip die hierbij aansluit is ‘Eat, Pray, Love’ met Julia Roberts.

 

TIP 9
LAAT STRESS ACHTERWEGE

Iedereen kent de quote ‘Don’t worry, be happy’ wel. Het is niet alleen een bekend gezegde, maar ook echt een goed advies, want stress is voor niemand gezond. Zelfs je uiterlijk lijdt eronder als je je zorgen maakt. De een krijgt rode pukkels over zijn hele lichaam, de ander krijgt last van eczeem of zwakke nagels. Zelfs je darmen kunnen minder goed functioneren door stress. Het is dus verstandig om te proberen de stress in je leven te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door te mediteren of te sporten.

 

TIP 10
MAAK JE HOOFD LEEG

Je hoofd leegmaken, hoe doe je dat? Probeer eens om een minuut lang je volledige aandacht te richten op een voorwerp in je omgeving. Laat alle energie naar dat ene punt stromen en laat je gedachten niet afdwalen. Dit kan leiden tot zowel innerlijke als uiterlijke ontspanning.

 

TIP 11
EEN MOMENT VAN STILTE

Ook stilte kan rust in je hoofd brengen – en daarmee in je hele leven. Gun jezelf daarom af en toe een woordloos moment. Of nog beter, doe mee aan een stiltewandeling (zoek dit maar eens op). Stilte geeft je de ruimte om te bezinnen. En wie weet, misschien kom je onderweg wel tot nieuwe inzichten over jezelf.

 

TIP 12
BYE BYE SLECHTE GEWOONTES

Alcohol, roken en koffie. Ze dragen niet bij aan je geluk of schoonheid. Dit geldt ook voor vervelende gewoonten zoals te laat komen of anderen niet laten uitpraten. De oplossing? Stoppen met deze slechte gewoontes. Hierdoor krijg je een beter gevoel over jezelf, wat ook positief doorstraalt op anderen.

 

TIP 13
KEEP ON MOVING

Om zowel fysiek als mentaal mooi en gezond te blijven, is beweging essentieel. Het gezegde ‘rust roest’ benadrukt het belang van een actieve levensstijl. Of je nu traint voor een marathon, wandelt, zwemt, het huis schoonmaakt of in de tuin werkt, beweging is de sleutel tot een gezond leven. Bewegingstip: yoga is een uitstekende vorm van beweging. Door ademhalings- en lichaamsoefeningen kom je tot bewuste ontspanning, wat zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid bevordert. Ook tai chi, ook wel 'meditatie in beweging' genoemd, is een bijzonder effectieve manier om stress te verlichten.

 

TIP 14
HEB VERTROUWEN IN JEZELF

Geloof in je eigen kennis, kracht en vaardigheden, en laat dat zien aan de wereld om je heen. Er is niets zo krachtig als zelfvertrouwen. De energie die je uitstraalt, inspireert niet alleen anderen, maar is ook essentieel voor je eigen welzijn. Echt, geen enkel kledingadvies kan op tegen de kracht van zelfvertrouwen.

 

TIP 15
EEN GOED GESPREK

De mens is een sociaal wezen, dus maak genoeg tijd vrij voor je vrienden en familie. Op zijn tijd een diepgaand gesprek met de juiste persoon houdt je emotionele batterij opgeladen. En wie ziet er nou niet liever vrolijk en happy uit, in plaats van down?

 

TIP 16
WEES DANKBAAR

Nog een wondermiddel: toon dankbaarheid voor de leuke dingen in je leven. Dit geldt natuurlijk voor grote gebeurtenissen zoals de geboorte van een (klein)kind, het maken van een wereldreis of het krijgen van die langverwachte promotie. Maar ook kleine dingen zoals een kop verse koffie met een lekker gebakje zijn de moeite waard. Dus stop met het vergelijken van je leven met dat van influencers op TikTok of Instagram. Kijk in plaats daarvan eens om je heen en besef hoeveel er is om dankbaar voor te zijn. Je knapt ervan op, maar ook anderen zouden zomaar aan je kunnen zien dat jij goed in je vel zit.

 

TIP 17
GEVEN GEEFT GELU
K
Help je buurvrouw met haar boodschappen. Verras een collega met een klein cadeautje. Doneer aan een goed doel. Of geef taalles aan asielzoekers. Iets goeds doen voor anderen is een van de beste manieren om je geluksgevoel te vergroten.

 

TIP 18
QUE SERA, SERA

Doris Day zong het al: “Que sera, sera. Whatever will be, will be.” Oftewel: de dingen zijn zoals ze zijn. En dat kunnen we maar beter accepteren. Vechten tegen vervelende omstandigheden kost je alleen maar onnodig energie. Acceptatie is dus het toverwoord.