Bij wie koop je een spa? Waar let je op?

In een spa kan je heerlijk ontspannen. Bovendien bestaan talloze opties om je extra te verwennen. Om bij je aankoop een goede keuze te maken, raden we je aan om voldoende aandacht te schenken aan energieverbruik, onderhoud, garantie en service. We vergeleken die belangrijke aspecten bij acht spamerken. Opdat je na je aankoop nog lang zou blijven genieten. 

De vragen 
1. Hoe wordt het water verwarmd? 
2. Hoeveel verbruikt de spa, in de veronderstelling dat hij wekelijks twee keer één uur wordt gebruikt op een temperatuur van 38 °C? 
3. wat kost het onderhoud? welke onderhoudsproducten zijn er nodig en in welke hoeveelheden moet je ze gebruiken? 
4. Krijg je als klant een persoonlijke opleiding tot het juiste gebruik en het onderhoud van de spa? of moet je het stellen met de handleiding? 
5. Waarop krijg je garantie? wat valt daar buiten? Hoe lang geldt de garantie? 
6. Wie installeert de spa? Jij zelf of onderaannemers? En hoe zit het met de garantie op de installatie en de aansprakelijkheid van de installateur? We vroegen de acht merken om een voorbeeldmodel uit hun middensegment voor te stellen. We stelden hen de volgende vragen over de practica van hun spa. Wil je dieper ingaan op een model, surf dan naar de vermelde websites van elk merk of haar dealer.


Model lsX van Master spas (de CoCK e&C)

Adviesprijs € 15.750

Het merk 
Goed 30 jaar al timmert Master Spas aan de weg om de genieter steeds het allerbeste aan te bieden. Innovatief design wordt gekoppeld aan hightechoplossingen voor o.a. isolatie en fi ltratie. Master Spas worden aangeboden in tal van kleuren, zowel van de omkasting als van de kuipen. Die hebben een ergonomisch design dat zorgt voor een perfecte houding van het lichaam in de spa.

Het model 
De LSX is het meest courant verkochte model uit de Legend Series van Masterspas. Deze spa is erg volledig uitgerust: hij heeft 60 jets waarvan 2 met elk 15 nozzles voor voetmassages. Elke zitplaats heeft een specifi ek hydrojetprogramma. Uniek is de zitplaats ‘Xtreme Therapy Seat’ voor een weldadige massage in de rug, de nek en de zijkant van het lichaam, maar ook van de dijen, de kuiten en de voeten. De spa heeft ledverlichting, watervalletjes en een regengordijn. Hij kan volledig worden ingebouwd in de vloer.

De antwoorden
 
1. Verwarming 
De spa is zeer goed geïsoleerd, wat het warmteverlies tot een minimum beperkt. De verwarming zelf gebeurt door een elektrische verwarming van 3 Kw.

2. Energieverbruik 
De situering van de spa is belangrijk. Staat hij altijd in de schaduw dan is het verbruik natuurlijk hoger. Ook een cover – inbegrepen in de prijs – speelt vanzelfsprekend mee in de berekening van de energiekosten. Gemiddeld mag je evenwel rekenen op maandelijks € 30.

3. Onderhoud 
Door de zeer goede fi ltratie van een spa van Master Spas wordt het onderhoud tot een minimum beperkt. De klant wordt grondig ingelicht over de manier waarop hij of zij het water zuiver moet houden. Dat wordt vaak vergeten, maar is niettemin levensbelangrijk. De kosten van onderhoudsproducten moet je jaarlijks schatten op € 120.

4. Opleiding 
Een spa is noch qua aankoop noch qua installatie en gebruik te vergelijken met pakweg een koelkast. De klant wordt dan ook grondig gebrieft over het gebruik van zijn spa, waarbij de nadruk niet in het minst wordt gelegd op een goed onderhoud van het toestel. Dat is in zijn voordeel want het voorkomt vroegtijdige slijtage.

5. Garantie 
Kuip en omkasting: 10 jaar.
Alle andere onderdelen: 5 jaar, met uitzondering van onderdelen onderhevig aan slijtage zoals patronen en kussens. 
De spa is tegen vriesschade beveiligd: de pompen worden aangeschakeld wanneer er vorst wordt waargenomen.

6. Installatie 
De spa wordt vanzelfsprekend door de dealer geïnstalleerd. Bij het kiezen van een goede locatie zijn privacy, gemakkelijke toegang en de gerichtheid op het zuiden of het westen overwegingen die mee in acht worden genomen. Het is belangrijk dat de spa op een effen ondervlak staat.

Master Spas heeft 2 dealers in België.
Website van de hoofdverdeler: www.de-cock.be
Website van het merk van spa: www.masterspas.com


Model envoy van Hotspring (gervi)

Kostprijs € 18.950

Het merk 
De diverse rugmassageprogramma’s van Hotspring spa’s zijn volgens de verdeler een argument op zich om voor het merk te kiezen. Elke Hotspring spa is bovendien een streling voor het oog. Hotspring spa’s bereiken een hoge kwaliteitsstandaard, met uitstekende isolatiewaarden. Ze zijn TüV (zeer streng Duits keurmerk) gekeurd.

Het model 
Het model Envoy is een erg ruim bad voor vijf personen (L 236 cm x B 226 cm). Het bad heeft 39 jets, inclusief de Moto-Massage™ DX jet en het wordt aangedreven door twee 2 PK jetpompen. Er zijn polsen beenjets. Drie FootStream™ jets geven je een bijzondere voetbehandeling. Geavanceerde Tri-XTM filters houden het water zuiver en helder. De Envoy scoort hoog op isolatie.

De antwoorden 

1. Verwarming 
De verwarming van de Envoy gebeurt elektrisch, met een vermogen van 1500 Watt. 

2. Energieverbruik 
€ 50 per maand 

3. Onderhoud 
Gervi geeft aanbevelingen voor zowel desinfecterende als voor onderhoudsproducten. 

4. Opleiding 
Gervi start zelf de Hotspring spa op tijdens de installatie. De verdeler geeft alle nodige uitleg ter plaatse. 

5. Garantie 
Alle onderdelen: 5 jaar. 

6. Installatie 
Gervi installeert zelf de spa en geeft daar eveneens garantie op.

Hotspring heeft 23 showrooms in België.
Website van de hoofdverdeler in België: www.gervi.be
Website van het merk van spa: www.HotSpring.be


Model Julia van 4SeasonsSpa

Kostprijs € 10.950

Het merk 
4SeasonsSpa is een Europees product en beantwoordt dan ook aan alle Europese kwaliteitseisen en behoeften van de Europese consument. Je hebt als consument ook alle vrijheid op vlak van de kleur van de binnen- en de buitenkant van je spa, de opties in waterkwaliteit en entertainment. 4Seasonspas doet er ook alles aan om te innoveren en hun producten up to date te houden. Zo lopen ze mee aan de kop op vlak van UV-lampen, warmtewisselaars, zandfi lters en automatische waterbehandeling.

Het model 
De Spa Julia is een ruime spa met vier zitplaatsen en één ligplaats (L 216 cm x B 216 cm x H 94 cm). 43 jets zorgen voor de hydromassage met een 2 x 2-snelheden massagepomp. Standaard is een Ozonator met HE injector voorzien, kleurentherapie (led), een digitaal controle paneel, een ABS onderkant en een bodemafvoer. De spa Julia geniet van een viervoudige isolatie van cedar hout, vol isolatieschuim, een extra dikke cover met afsluiting (hoogste isolatiescore op de markt) en een warmterefl ecterende folie. 

De antwoorden
1. Verwarming 

Het water wordt standaard verwarmd door een 2 kW verwarmingselement. Als alternatief kan je de spa voorzien van een warmtewisselaar. Je verwarmt het water dan via een externe warmtebron zoals je centrale verwarming. Effi ciënter en milieuvriendelijker. 

2. Energieverbruik 
€ 30 per maand. (verbruik 5 kW/h/dag bij omgevingstemperatuur 12 °C, onderzocht door de Nederlandse Organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek TNO). Deze energiekost kan je sterk reduceren door een warmtewisselaar toe te passen. 

3. Onderhoud 
Het onderhoud hangt af van de gewenste standaard temperatuur en de gebruiksfrequentie. De dealer geeft advies over de onderhoudsmiddelen en legt uit hoeveel je best gebruikt. Daarnaast dien je als gebruiker één maal per jaar de fi lter te vervangen. Die kost plusminus € 50. 

4. Opleiding 
Indien je bij een geautoriseerd 4SeasonsSpa dealer koopt, krijgt je na de installatie persoonlijke instructies voor het gebruik van de spa. Daarnaast ontvang je een uitgebreide, duidelijke en praktische handleiding. Nadien kan je steeds de dealer contacteren. 

5. Garantie 
Schelp: 7 jaar. 
Alle andere (ook elektrische) onderdelen: 2 jaar. 

6. Installatie 
De 4SeasonsSpa dealer installeert de spa zelf. Hij genoot daarvoor een opleiding en staat er ook voor garant. Indien gewenst onderhoudt of herstelt hij ook.

4SeasonsSpa dealers in Vlaanderen:
www.4seasonsspa.be/stores
Hoofdverdeler voor Wallonië: www.bluepiscines.be
Website van het merk van spa: www.4seasonsspa.be of www.4seasonsspa.com


Model Dream van Dimension One Spas

Kostprijs € 8.200

Het merk 
Dimension One Spas nam patenten op een aantal onderdelen van haar spa’s die erg in de smaak vallen. Zoals haar instelbare hoofdsteunen met ingebouwde massagejets en haar waterzuiveringssysteem.

Het model 
Het model Dream geeft plaats aan zes personen (L 213 cm x B 213 cm x H 91 cm). Er is een lounge gedeelte, een hydrotherapiestoel en vier kuipstoelen. Het bad heeft drie hoofdkussens en 32 inox jets: straaljets, roterende jets, nekjets en twee ozonjets. Je kan genieten van een regelbare waterval en van ledonderwaterverlichting. Twee jetpompen stuwen het water (2 x 2,0 Pk). Er is een 24-uurs circulatiepomp en een ozonator. Een geïntegreerd en energiebesparend watermanagementsysteem regelt de reiniging, filtering en circulatie. Het Power Filtratie Systeem wordt digitaal bestuurd en is programmeerbaar. Dream wordt nu standaard uitgevoerd met een Ultra Life witte kuip en een grijze onderhoudsvrije ombouw. Het bad heeft een thermo-isolerend deksel met slotjes.

De antwoorden 

1. Verwarming 
De verwarming gebeurt met een warmtewisselaar die je aansluit op een circuit van twee tot vijf kilowatt. De circulatiepomp bereikt een debiet van 40000 liter per dag.

2. Energieverbruik
€ 25 per maand.

3. Onderhoud 
Dimension One schat het onderhoud op jaarbasis op ongeveer € 200. Daarin rekent het bedrijf de producten PH up en PH down die je doseert in kleine hoeveelheden. Af en toe een beetje chloor mag. Maar met een Vision sanitizer (van Dimension One) kan je in principe chloorvrij werken.

4. Opleiding 
Klanten van Dimension One Spas krijgen een persoonlijke opleiding. Bovendien kijkt de firma de spa één keer per jaar gratis na.

5. Garantie
Kuip: 10 jaar
Elektro en pompen: 5 jaar.
Afdekking: 3 jaar.
Schade opgelopen door verkeerd gebruik van de spa valt buiten de garantie.

6. Installatie
De technische dienst van Dimension One Spas installeert zelf. Dimension One Spas geeft vijf jaar garantie op de installatie.

Dimension One heeft vijftien dealers in België.
Website van de hoofdverdeler in België: www.d1spas.be
Website van het merk van spa: www.d1spas.com


Model Reward van Marquis Spa

Kostprijs € 13.990

Het merk 
Het BuitenHuis pakt uit met de been- en voetmassageprogramma’s in haar Marquis Spas die vermoeide benen, zoals bij mensen met een staand beroep, extra verwennen. Wie dat wil kan in Het BuitenHuis alle Marquis modellen uitgebreid testen. Het BuitenHuis heeft ruim twaalf jaar ervaring. De verdeler verkoopt rechtstreeks van de Marquis producent aan de consument en streeft naar een hoge fabriekswaarborg. Het levert en plaatst de Marquis Spas gratis. En het heeft de meeste vervangonderdelen in stock. Het model De Reward heeft vijf zitplaatsen en één ligplaats (L 217 cm x B 217 cm x H 90 cm). Je geniet van 58 jets. Je kan je massagezones regelen (Tri-Zone-Therapie). Het High Flow/Low Pressure jetsysteem bezorgt je een ultieme massage zonder pijnlijke massagepunten. Een 24-voudige ledverlichting verlicht de kuip aan de binnen- en de buitenkant met een vast kleurenpalet, of desgewenst zachtjes variërend in kleur. De inspuitjets zijn gemaakt van inox en zijn verwisselbaar. 
De Reward Spa is ingepakt in full foam isolatie met twee verschillende densiteiten. De bodemplaat is van kunststof, de volledige omkasting onderhoudsvrij. Het bad heeft een dikke, stevige cover. De antwoorden 1. Verwarming Een ingebouwde verwarmer reageert op de minste daling van de watertemperatuur (vanaf 0,5 °C). Je kan de filter en de verwarming enkel tijdens de daluren van een tweevoudig tarief (dag/nacht) laten werken, om kosten te besparen. 2. Energieverbruik € 24,48 per maand. (Gebruik 3x/week 30’, buitentemperatuur van 15 °C, filtratieduur 4h/dag, + 1h extra filtratie na elk gebruik) 3. Onderhoud Je

Het model 
De Reward heeft vijf zitplaatsen en één ligplaats (L 217 cm x B 217 cm x H 90 cm). Je geniet van 58 jets. Je kan je massagezones regelen (Tri-Zone-Therapie). Het High Flow/Low Pressure jetsysteem bezorgt je een ultieme massage zonder pijnlijke massagepunten. Een 24-voudige ledverlichting verlicht de kuip aan de binnen- en de buitenkant met een vast kleurenpalet, of desgewenst zachtjes variërend in kleur. De inspuitjets zijn gemaakt van inox en zijn verwisselbaar. De Reward Spa is ingepakt in full foam isolatie met twee verschillende densiteiten. De bodemplaat is van kunststof, de volledige omkasting onderhoudsvrij. Het bad heeft een dikke, stevige cover.

De antwoorden

1. Verwarming
Een ingebouwde verwarmer reageert op de minste daling van de watertemperatuur (vanaf 0,5 °C). Je kan de filter en de verwarming enkel tijdens de daluren van een tweevoudig tarief (dag/nacht) laten werken, om kosten te besparen.

2. Energieverbruik 
€ 24,48 per maand. (Gebruik 3x/week 30’, buitentemperatuur van 15 °C, filtratieduur 4h/dag, + 1h extra filtratie na elk gebruik)

3. Onderhoud 
Je kan een Marquis Spa onderhouden en reinigen door toevoeging van chloor, met een ozonator, door toevoeging van ionen, en via pH-regeling. Het BuitenHuis biedt chloorvrije producten aan die je kan gebruiken zonder technische ingrepen aan je spa. De kostprijs varieert van € 150 tot € 300 per jaar.

4. Opleiding 
Bij de installatie krijg je een uiteenzetting over het gebruik en wordt getoond hoe je een Marquis spa eenvoudig onderhoudt. Het BuitenHuis geeft ook telefonische ondersteuning. Voor alle baden heeft het een Nederlandstalige handleiding.

5. Garantie
Spaconstructie (lekkage): 10 jaar.
Spa interieur (barsten, afpellen, blaasvorming van de schelp): 7 jaar.
Pompen, verwarming, verwarmingssensoren, jetleidingen en fittingen, de bedieningsdisplays en de elektronische stuurmodule: 5 jaar.
Ozonator: 2 jaar.
Ledverlichting, afstandsbedieningen, kleppen, het inline sanitation-system: 1 jaar.

6. Installatie
Het BuitenHuis levert, installeert en start op. Hiervoor staat het garant en is het aansprakelijk. Mocht er toch een subdealer installeren dan geniet je dezelfde waarborgen.

Het BuitenHuis is hoofdverdeler in België.
Website van de hoofdverdeler in België: www.hetBuitenHuis.be
Website van het merk van spa: www.marquisspa.bewww.marquisspas.com


Model Vantage van Coastspas (Bad Weelde)

Kostprijs € 7.500 (model met optie 45 jets), exclusief plaatsing

Het merk 
Coastspas wil een sterk merk zijn dat streeft naar de beste prijs/kwaliteit verhouding. Haar verdeler Bad Weelde verzorgt de dienst na verkoop en heeft alle onderdelen op voorraad.

Het model 
De spa Vantage geeft plaats aan vijf of zes personen (L 207 cm x B 207 cm) en je kan het model met verschillende opties voorzien. Het voorbeeld van Bad Weelde heeft 45 jets, een vulkaanjet, 2 x 3 HP pompen, 20 ledspots, een ozonator, volschuim isolatie, een roestvrijstalen afwerking van de jets, een skimmer en een stofzuigjet. Een 60 cm brede en verlichte waterval (curve) is in optie.

De antwoorden

1. Verwarming
Het verwarmingselement heeft een regelbaar vermogen. Daardoor verbruikt het minder en gaat het langer mee.

2. Energieverbruik
€ 30 per maand.

3. Onderhoud
Jaarlijks nodig: 1 kg chloorchoc, 1 kg chloortabs, bright en clear, defender, ontschuimer, filterreiniger, testsetje, pH +, pH -.

4. Opleiding
Een monteur van Coastspa doet de opstart en geeft gedetailleerd uitleg. Je krijgt ook een handleiding.

5. Garantie
Kuip: levenslang (scheuren, afschilfering …, niet tegen krassen)
Alle elektronica, pompen en andere onderdelen: 2 jaar.
Ledspots: 5 jaar.

6. Installatie 
Techniekers van Bad Weelde installeren en vullen het bad en sluiten het aan op het elektriciteitsnet. Ook op de installatie geeft de verdeler garantie en hij is er voor aansprakelijk. Bad Weelde werkt niet met onderaannemers.

Bad Weelde heeft zes dealers in België.
Website van de hoofdverdeler in België: www.badweelde.be
Website van het merk van spa: www.coastspas.com


Model Hydropool Self-Cleaning Spa H575 van Climaworld

Kostprijs vanaf € 12.645

Het merk 
Het credo van Climaworld luidt: ‘We Zwemmen U eindeloos tegemoet.’ Immers, bij Climaworld staat de klant centraal. Climaworld is een technisch innovatief bedrijf met meer dan 30 jaar ervaring. Het behaalde het ISO kwaliteitsmanagementcertificaat 9001:2008. Het heeft een eigen technische dienst die de baden installeert en instaat voor de dienst na verkoop. In het middensegment biedt Climaworld al een hoogkwalitatieve spa aan vanaf € 7.000, de Serenity spa (zonder Self-Cleaning Systeem).

Het model 
De Hydropool Self-Cleaning Spa H575 biedt plaats aan vijf personen (L 210 cm x B 190 cm x H 91 cm voor 1083 liter water). De spa verwent je met veertig RVS hydrotherapiejets en brengt sfeer met ledkleurenverlichting. Hij is omkast met luxe ceder. Al is de spa ook zonder omkasting verkrijgbaar, omdat de kuip zelfdragend is. Een programmeerbare digitale bediening en een ijsemmer zijn voorzien. U beweegt zich veilig in en uit de spa dankzij de veiligheidshandgrepen en een antislip instaptrap en bodem.

Het spawater passeert twee hydromassagepompen en één programmeerbare HydroClean filtratiepomp. De reiniging en de bodemafzuiging gebeuren via het Self-Cleaning Systeem. Het Quick Drain zelfledigingssysteem verloopt via de bodem van de spa. Warmteverlies wordt beperkt dankzij het Double Thermal Lock isolatiesysteem en de isolerende veiligheidshardcoverafdekking.

De antwoorden

1. Verwarming
Een hoog rendement RVS verwarming van 3 kW.

2. Energieverbruik
Ongeveer € 1 per dag.

3. Onderhoud
Ongeveer € 350 per jaar (elektriciteitsverbruik en onderhoudsproducten inbegrepen).

4. Opleiding 
Bij de levering, de plaatsing en de opstart krijgt elke klant een grondige uitleg over de werking van de spa, het onderhoud en alle bedieningsmogelijkheden (antivriesstand, economische stand, enz.). Bovendien blijft er online een handleiding beschikbaar.

5. Garantie
Kuip: 10 jaar
Alle elektronica en pompen: 3 jaar
Werklonen en verplaatsingen: 1 jaar

6. Installatie 
Een eigen technische dienst van Climaworld installeert. Wanneer een dealer dit uitvoert geeft hij dezelfde garanties zodat er voor de klant geen verschil is. Climaworld geeft 1 jaar garantie op werklonen.

Climaworld is importeur en heeft zes verdeelpunten.
Website van de hoofdverdeler in België: www.climaworld.be
Website van het merk van spa: www.hydropoolhottubs.com


Model Softub Legend 180cm met TEAK omranding

Kostprijs € 7.652

Het merk
Softub biedt je een spa die je makkelijk installeert of verplaatst (het bad weegt slechts 50 kg), en die het warme water goed isoleert. De verdelers plaatsen gratis.

Het model 
De Softub Legend is een ronde spa zonder voorgevormde zitjes, beschikbaar in zes kleuren. Het is een mobiele spa voor zowel binnen als buiten. Aansluiten doe je eenvoudig in het stopcontact, een aparte elektrische aansluiting is niet nodig. De spa heeft vijf jets, ledverlichting, ozonontsmetting, een cartouchefilter en een onderhoudskit.

De antwoorden

1. Verwarming
De Softub heeft geen elektrisch verwarmingselement voor het water. Om energie te besparen recupereert het model de warmte van het motorblok van de pompen.

2. Energieverbruik
€ 30 per maand.

3. Onderhoud
Het onderhoud kost ongeveer € 165 per jaar.

4. Opleiding
Tijdens de installatie en de opstart krijg je deskundig advies. Je krijgt een uitgebreide handleiding, naast een snelle, verkorte versie.

5. Garantie
Alle onderdelen: 2 jaar. 

6. Installatie
Softub dealers installeren. Door zijn eenvoud (stekker in stopcontact en 3 schroeven vastdraaien) vormt de installatie weinig risico.

Blue Piscines heeft 21 verdelers in België.
Website van de hoofdverdeler in België: www.softub-spas.be
Website van het merk van spa: www.softub.com