Baden in een hottub: Authentieke beleving in je eigen achtertuin

Onder de sterrenhemel in heerlijk warm water ontspannen, bij het geluid van een knisperend houtvuur? Dat kan in een hottub. Het is een ware traktatie voor lichaam én geest.

De ‘echte’ hottub is voor veel mensen de klassieke, houten buitenton. Zonder massagejets en met heerlijk warm water afkomstig van een houtkachel. Het knisperende vuur en de geur van het hout dragen bij aan de authentieke sfeer en het gevoel van rust en eenvoud dat veel hottubliefhebbers zo weten te waarderen. Maar daarnaast zijn er allerlei andere varianten in de handel. De houten tobbes worden ook geleverd met jets en vele zijn uit te rusten met allerlei extra’s. Van een houder voor champagneglazen tot ledverlichting die van kleur verandert. Geavanceerde modellen zijn op afstand te bedienen. Handig als de hottub in je vakantiehuis staat en warm moet zijn bij aankomst.

Naast de klassieke, houten tonnen zijn er ook kunststof en aluminium varianten in de handel. Hottubs die materialen combineren, bijvoorbeeld hout aan de buitenkant en kunststof aan de binnenkant. Tot slot zijn er nog verschillen in de manier van verwarmen. Naast traditioneel stoken op hout behoort ook verwarmen met gas of elektriciteit tot de mogelijkheden. Zonne-energie ligt wat moeilijker, omdat hottubs vooral in de winter worden gebruikt en de zon zich in Noord-Europa dan te weinig laat zien.

Van stoer vat tot liefdesnestje

Kwalitatieve, ambachtelijk gemaakte houten hottubs vind je bij Størvatt en Northern Lights, twee echte A-merken. Størvatt timmert sinds 1997 aan de weg met zijn in Nederland geproduceerde ‘stoere vaten’. De hottubs (houtgestookt of elektrisch) worden door heel Europa geleverd, ook als maatwerk. Ook Northern Lights kan bogen op twintig jaar ervaring. Of je nu een hottub wilt in een skihut hoog in de bergen, of midden in de woestijn, deze firma kan hem voor je plaatsen. Liever een bouwpakket om zelf te monteren?

Ook dat kan!

Een bedrijf dat naam heeft opgebouwd als leverancier van Scandinavische hottubs is Kirami. Ze zijn steeds op zoek naar nieuwe, betere materialen en meer gebruiksgemak en comfort met minder onderhoud. Ook hier wordt alles in eigen beheer ontwikkeld en geproduceerd, inclusief een zeer compleet assortiment Thermowoodbaden en hottubs van aluminium en kunststof. Een originele speler op de hottubmarkt is Weltevree. Met zijn Dutchtubcollectie toont het designlabel aan dat luxe niet ingewikkeld hoeft te zijn. De fraai vormgegeven hottubs zijn voorzien van een houtgestookte spiraal om het water te verwarmen. De Dutchtub Wood combineert een interieur van polyester met een houten buitenkant, waardoor hij weerbestendig is en licht van gewicht. Leuk is ook de Dutchtub Loveseat, een tweepersoons badkuip waarvoor minder water, minder hout en minder ruimte nodig is.

Warm water

Hottubs zijn er met kachels binnen en buiten het bad. “Voor beide valt wat te zeggen”, vertelt Mart Hulshof van Fonteyn. “Een houtkachel in het bad draagt bij aan de sfeer. Je hoort het vuur knisperen en ruikt het hout. Een kachel buiten het bad is praktischer: je houdt meer ruimte over in de hottub zelf.” Kirami-importeur Gerko Boere ziet de laatste jaren de vraag naar externe kachels toenemen: “Ze zijn makkelijker te stoken en schoon te maken en ook het bad zelf is veel eenvoudiger te reinigen.”

Daar staat tegenover, aldus Herman van Vliet van Badenvanhout, dat de capaciteit en efficiency van interne kachels over het algemeen groter is. Een elektrische kachel, binnen of buiten de hottub, is prettig voor mensen die hechten aan gemak. Hiermee is het water altijd op temperatuur, net als bij een whirlpool. Je stelt de kachel in op 38 of 40 graden (doorgaans net iets boven lichaamstemperatuur), zodat je op het moment dat je gebruik wilt maken van het bad warm water hebt. Een losse hottub aansluiten op een bestaande cv-installatie is ook mogelijk, maar vraagt wel om een professionele installateur.

Wat kost een hottub?

Hottubs zijn al te koop vanaf zo’n 1.500 euro. Dit zijn uitvoeringen in de goedkopere houtsoorten, zoals grenen en vuren. Een bouwmarktoplossing kan prima zijn voor mensen met een beperkt budget. Maar wie wat meer te besteden heeft, zal de kwaliteit – en dus de levensduur – mee laten wegen in zijn aankoopbeslissing. Waar grenen of vuren hottubs doorgaans zo’n vier tot vijf jaar meegaan, mag je bij de modellen van Størvatt en Northern Lights rekenen op minstens twintig jaar. Deze aanbieders gebruiken Western Red Cedar, een houtsoort die uitermate geschikt is voor hottubs vanwege zijn natuurlijke, antibacteriële eigenschappen. Het hout rot niet en heeft geen onderhoud nodig. Net als teakhout krijgt het na verloop van tijd een grijze kleur.

Ook bij Badenvanhout zijn hottubs van deze kwalitatieve ceder verkrijgbaar. Uiteraard heeft ook de techniek waarmee een houten tobbe is uitgerust invloed op de prijs. Denk hierbij aan (al dan niet computergestuurde) verwarmings- en filterinstallaties. Voor de betere, ambachtelijk geproduceerde hottubs die zijn voorzien van hoogwaardige techniek zijn prijzen gangbaar van € 5.000 tot € 15.000.