Aromatherapie, extra prikkels voor uw wellnessmomenten

Geuren hebben een grote invloed op uw stemming. Ze zijn ook sterk aan herinnering gekoppeld. Zo doet een versgeboende parketvloer u misschien terugdenken aan het huis van uw grootouders met gezellig en gekoesterd hout. En de geur van warme pannenkoeken, of gebak of taart recht uit de oven, brengt u meteen in optimale 
(en hongerige!) stemming. Geuren- of aromatherapie zit dan ook vaak in de sfeer van wellness, net zoals kleurentherapie bijvoorbeeld. Want ook kleuren kunnen voor een flink deel uw stemming en gemoed bepalen. 

Genezen?
De diehard ‘believers’ van geurentherapie zijn ervan overtuigd dat er een heilzame, zeg maar genezende werking, optreedt bij bepaalde aroma’s. Die aroma’s zitten bijna altijd in geconcentreerde vorm in etherische oliën, vluchtige stoffen die uit allerhande planten gewonnen worden. Als alternatieve geneeswijze kan aromatherapie op verschillende manieren toegepast worden. Sommige therapeuten maken gebruik van massage, andere weer van inhalatie of toediening via de mond. Ze zijn het onderling niet altijd eens over de meest effectieve methode. Tot nu toe is er overigens geen wetenschappelijk bewijs dat aromatherapie een geneeskrachtige werking heeft. Maar dat neemt niet weg dat aroma’s wel degelijk een rol kunnen spelen in de ruime context van wellness. Een fijne, aangename en natuurlijke geur zal het gevoel van welbehagen alleen maar versterken. De aroma’s die via de warme lucht verspreid worden, hebben vaak ook een verfrissend effect op de huid. 

Sauna
De meest voor de hand liggende plekken om met aroma’s aan de slag te gaan zijn de sauna, de infraroodcabine en de spa of whirlpool. In de sauna vormen de opgietsessies een ideaal moment voor de verspreiding van aroma’s. Volgens de traditie van dit bijzondere ritueel wordt er overigens vrijwel altijd een aangename geur aan toegevoegd. De Finnen leggen bijvoorbeeld vooraf twijgjes van de berkenboom in het opgietwater. In diezelfde emmer kunt u vanzelfsprekend altijd enkele druppeltjes ‘etherische’ olie aan het water toevoegen. De stoommassa verspreidt zich samen met het aroma in de ruimte. In de wellness- of saunazaak zijn vaak flesjes met een geschikte samenstelling te koop. 

Sommige fabrikanten hebben hun eigen systeem bedacht voor de verspreiding van aroma’s. Zo maakt Klafs gebruik van een zogenoemde aromakelk die op de saunaoven wordt geplaatst. Een kleine hoeveelheid etherische olie zorgt voor een constante en natuurlijke verspreiding van uw favoriete geuren. 

Een wellnessspecialist zoals Infraworld heeft dan weer een verdamperkachel in zijn aanbod. Die kan zowel in hun sauna’s als in hun infraroodcabines gebruikt worden. In feite is het toestel bedoeld om heilzame en ‘zuiverende’ zoutdampen te genereren. Ze worden opgewekt door de opwarming van zoutkristallen in een pot. Maar in die pot kunt u ook gedroogde kruiden, zoals kamille, lavendel en tijm leggen. Of u legt er een kruidenbuiltje in. In beide gevallen verspreiden zich zalige aroma’s die de wellnesservaring nog intenser maken.

In de spa…
Aromatherapie kan ten slotte ook in uw spa of whirlpool. Het relatief warme water zorgt dan voor de verspreiding van de geur. Op de markt zijn tal van vloeistoffen met etherische olie beschikbaar, speciaal voor dit doel. Ze zijn zo samengesteld dat ze in principe geen impact hebben op de waterbehandeling en de onderdelen van uw spa. Maar als u twijfelt of als u het product niet helemaal vertrouwt, dan informeert u zich best vooraf bij uw vertrouwde spaspecialist.