Zwembadrobots: met of zonder kabel?

De nieuwste zwembadrobots zijn een sterk staaltje van technisch vernuft. Door gebruik te maken van navigatiesystemen en apps banen ze zich vlotjes een weg door het water. De meest geavanceerde modellen doen dat zelfs zonder kabel en dus volledig draadloos. Wij geven hier een overzicht van de meest up to date zwembadrobots.

Tekst: Eric Cajot

Dolphin

Maytronics produceert al meer dan 30 jaar betrouwbare en baanbrekende automatische zwembadrobots. De fabrikant geniet faam als de marktleider in elektrische bodemzuigers. Onder de merknaam Dolphin worden sinds 1983 de meest bekende bodemzuigers ter wereld ontwikkeld. Het unieke aan de Dolphin-robots is dat ze altijd vooruitstrevend zijn als het aankomt op technologie en gebruiksgemak. In het rijtje van automatische elektrische bodemzuigers past de Dolphin Active-serie. De modellen zijn voorzien van een bijkomende borstel aan de onderzijde, in het midden gemonteerd. Die derde borstel maakt nog meer vuil op de bodem los en zuigt dit ook direct op.

De standaard combiborstel is geschikt voor nagenoeg alle zwembaden, de optionele wonderborstel voor gladde tegelsoorten, mozaïek en extreem gladde wanden. Aan de bovenzijde van de bodemzuiger kan de filtercartridge, goed voor een filtratie van 50 en 100 micron, gemakkelijk worden uitgenomen voor reiniging en vervanging.

Piranha

De zwembadrobots van Piranha zijn voorzien van het Piranha Gyro-systeem. Dit vernuftige systeem werd ontwikkeld om de navigatie van de robots te verbeteren en om de efficientie verder te perfectioneren. Gyro is als het ware het elektrische brein van de robot. Je kan de functie ervan vergelijken met elektronische gyroscopen, die worden gebruikt in de laatste nieuwe smartphones en tablets. Het Gyro-systeem detecteert automatisch wanneer de robot afwijkt van zijn lijn en stuurt hem meteen bij. De robot stopt en de richting wordt gecorrigeerd, waarna hij zijn weg voortzet. Als belangrijkste voordelen voorkomt Gyro systematische draaipatronen die kabelverwarring veroorzaken en garandeert het een optimale reiniging van het zwembadwater.

NemH2O en Marlin

NemH2O en Marlin zijn twee innovatieve zwembadrobots ontwikkeld door ZCS, de maker van Ambrogio Robot. Deze Italiaanse fabrikant brengt sinds 2000 hightech robots op de markt. Bij de Belgische invoerder Graham klinkt niets dan lof. “De toestellen van Ambrogio Robot functioneren draadloos, autonoom en veilig”, verduidelijkt Patrick Rowies. “Ze kunnen dankzij de snoerloze technologie vrij in het water bewegen zonder enige hinder of beperking. Sterker nog: deze zwembadrobots garanderen dezelfde efficiënte prestaties zowel op de bodem als tegen de zijwanden. Zij passen zich bovendien aan de verschillende onregelmatige vormen en maten van zwembaden aan. Hoeken, bochten, trappen, gladde of ruwe muren en kleine of grote pools, elke klus wordt tot een goed einde gebracht.”

Zwembadrobots van Ambrogio Robot hebben geen stroomkabel nodig. Zij laden zichzelf volledig autonoom op aan het acculaadstation in het water door middel van inductie. Dit laadproces is op-en-top veilig voor de zwembadgebruikers. “NemH2O en Marlin bieden een maximale betrouwbaarheid en zijn geluidloos”, aldus Patrick Rowies. “Dat hebben ze te danken aan de krachtige lithium-ion batterijen, twee borstelloze turbines van de laatste generatie, een riem die wordt aangedreven door magnetische koppelingen, de perfecte isolatie van de motoren, verwijderbare onderdelen beschermd door waterdichte sluitingen, een snelheidsmeter en een gyroscoop om het werk te optimaliseren en tot slot sensoren om de waterlijn te detecteren. Kortom, innovatie die gebruikmaakt van de meest geavanceerde technologie.”

Zodiac

Ook Zodiac heeft zowel modellen met hydraulische als met elektrische aandrijving. Zoek je een oplossing die je eenvoudig op het bestaand filtersysteem van uw zwembad kan installeren? Dan zijn de hydraulische robots van Zodiac ® aangewezen. Die gebruiken de energie van uw pomp voor hun werking. Naargelang het model, steunen ze op twee technologieën. De eerste – aanzuigkracht – laat toe de vervuilingen op te vangen door aanzuiging. De tweede – druk – wordt op doordachte wijze gebruikt om de robots sneller te maken. In elk geval zijn deze toestellen bijzonder geschikt voor gebruik in zwembaden met vlakke of licht hellende bodem.

Ben je veeleisender en wens je een snelle en krachtige reiniging van je zwembad? Dan kies je best voor de elektrische robots. Die concentreren het beste van de Zodiac ® technologie.

Onafhankelijk van het filtersysteem, zijn deze Plug & play uitrustingen volledig autonoom en verzamelen zij de vervuilingen in hun eigen filterbak. Voorzien van werkelijke kunstmatige intelligentie, overlopen zij alle uithoeken van het zwembad, lopen tegen de muren op, reinigen de waterlijn en zijn bovendien beschikbaar onder verschillende modellen voor alle types zwembaden. Let wel: elektrische reinigers veronderstellen een grotere investering dan hydraulische reinigers. Maar hun snelheid en de kwaliteit van een volledige reiniging (bodem en wanden) tot en met de waterlijn, beantwoorden aan de strengste vereisten.