Zwembadautomatisering in de lift

Het klassieke zwembad waar je zelf ontzettend veel onderhoud en werk aan had, begint stilaan tot het verleden te behoren. Steeds meer mensen vragen een steeds grotere zelfstandigheid van hun zwembad. En dat kan.

De zwembadautomatisering is al in een ver doorgedreven stadium. Systemen als Intellipool van Pentair, Blue Control van Ospa, PoolManager van Bayrol en Optimizer van Relex zorgen ervoor dat de zwembadeigenaar hoe langer hoe minder kopzorgen heeft betreffende het onderhoud van zijn zwembad en het op peil houden van de waterhygiëne. Daarenboven zorgen de systemen ook nog eens voor een veel efficiënter poolbeheer en dus een serieuze verlaging van de energieen chemicaliënkosten.

Zwembadhygiëne & energiebeheer 
Automatische sturingssystemen zijn de toekomst. Want de zwembadeigenaar koopt wellness, ontspanning, gezelligheid en sportiviteit. Hij wil bij voorkeur zo weinig mogelijk gedoe en gehannes met technische installaties en chemische producten. Hij wil er niet meer aan hoeven te denken om iedere dag of week een pak parameters te moeten controleren en daar dan de nodige actie aan koppelen. Hij wil gewoon zwemmen, spartelen of trainen. Daar komt nog bij dat de zwembadhygiëne zich op de voorgrond dringt. Men is er stilaan van overtuigd dat dit een heikel punt is dat goed in de gaten moet worden gehouden. Slecht onderhouden zwembadwater kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dus moet dat water te allen tijde op punt gehouden worden en dat gaat makkelijker met geautomatiseerde systemen. Een straf argument in het pleidooi voor automatisering is het energiebeheer. De noodzaak om de energiekosten te drukken, zorgde al voor pompen met variabele snelheid die het debiet aanpassen aan het tijdstip of het gebruik van het water. Daardoor wordt er tot negen keer minder energie verbruikt en dat scheelt een slok op een borrel. Bovendien betekent minder debiet ook een vermindering van de chemicaliën wat ook weer én de portemonnee én het milieu ten goede komt.

Markt in beweging
Het automatiseren van zwembaden is dus hot en er gaan enorme budgetten naar de R&D-departementen van diverse producenten van zwembadsystemen om steeds verder te gaan en de zwembadeigenaar steeds meer te ontzorgen en te charmeren met nog extra applicaties die het hem nog makkelijker maken. Zo zoekt men bijvoorbeeld naar koppelingen met warmtepompen en werkt men aan een applicatie om de weerberichten te integreren in het systeem. Bij warm en onweerachtig weer zal het bad sneller de neiging hebben om algen te vormen. Infecties zullen zich sneller ontwikkelen. Men kan daarop gaan anticiperen door techniek Zwembada utomatisering in de lift in die bepaalde omstandigheden altijd te filteren en a priori de dosering van bepaalde producten lichtjes te verhogen. Anderzijds betekenen koude nachten dat het bad nog weinig gebruikt zal worden en dat er een lagere behoefte aan ontsmettingsproducten is. Het bad blijft langere tijd afgedekt, daar er normaal gezien minder gezwommen wordt. Het systeem kan dan beslissen om minder lang te filteren in functie van de watertemperatuur. Door toe te laten dat in die periode de temperatuur van het bad een paar graden mag dalen, zal het energieverbruik eveneens relevant dalen. Kortom, er beweegt heel wat op die markt. Wij geven hier alvast een overzicht van vier systemen zodat u zich een beetje kan oriënteren.

Intellipool™ 
Pentair bracht enkele jaren geleden het Intellipool™- systeem op de markt. Deze automatisering draait om de IntelliFlo®, de pomp met variabele snelheid waarmee Pentair als een van de eersten uitpakte en die een enorme weerslag heeft op het energie- en chemicaliënverbruik van uw zwembad. In wezen komt het erop neer dat de pomp draait op wisselende snelheden, afhankelijk van het gebruik van het zwembad. Bij intensief gebruik zal de pomp op volle toeren draaien, maar van zodra het systeem merkt dat het water minder intensief gebruikt wordt, zal het de snelheid van pompen – en dus van het filteren – verminderen. Uitgaande van die pomp werden ook andere onderdelen van het systeem aan een grondig onderzoek onderworpen om te zien of men ook daar intelligentie aan zou kunnen toevoegen. Intussen stuurt Intellipool™ de filters, de verwarming, de zuivering, de pH-regelpompen, de verlichting en de zwembadafdekking en dit vanaf een display in huis of via je smartphone of iPad.

Technische kenmerken:
• Intellipool™ is het eerste systeem dat ten volle de mogelijkheden van de de IntelliFlo® benut. De IntelliFlo ® selecteert altijd automatisch de meest efficiënte snelheid voor elke toepassing en tegelijkertijd de best mogelijke energieprestaties (tot 90% besparing ten opzichte van conventionele pompen).
• Toegang op afstand met behulp van een smartphone of een internetverbinding om het bewaken en controleren van het zwembad te allen tijde en op elk gewenst moment mogelijk te maken.
• Draadloze communicatie tussen componenten en dus geen toestanden met kabels of de kosten daarvan. 
• Minder onderhoudsprocedures nodig omdat zwembadbouwers het systeem en het bad vanop afstand kunnen besturen. Intellipool™ stuurt een e-mail rechtstreeks naar de verantwoordelijke voor het onderhoud als een van de parameters van het zwembad de drempel overschrijdt.
• Intellipool™ kan eenvoudig worden geïnstalleerd op bestaande zwembaden.
• Geen abonnement nodig om de gegevens van het zwembad op een smartphone of via het internet op te volgen.
• Intelligente verlichtingsturing met de led-IntelliBrite ® 5G of de Magicstream®Laminar.
• Doseerpompen met niveausensor beschikbaar voor economische controle chloor en/of pH.
• Mogelijkheid om automatisch te backwashen via filterkleppen uitgerust met push-pull.

Bayrol PoolManager® 
Bayrol (verdeeld door Duktrad) heeft met de PoolManager ® ook een automatisch zwembadbeheersysteem in huis dat een boel taken van de zwembadeigenaar overneemt en zorgt voor een veilige en energiebesparende waterbehandeling. De PoolManager® stuurt de waterzuivering, de controle van de circulatiepomp, de waterattracties en de zwembadverwarming. Het uitgebreide poolmanagementprogramma heeft de capaciteit om meerdere functies van je zwembad en omgeving te beheren. De menuconfiguratie van de PoolManager® is duidelijk gestructureerd, waardoor de bediening eenvoudig en intuïtief kan gebeuren. Vijf sneltoetsen zorgen voor een snelle navigatie. Je kan alle informatie duidelijk aflezen op het hoge resolutie TFT-scherm. Na het aansluiten van je Poolmanager® op het internet of je LAN kan je alle functies van je zwembad altijd controleren en bijsturen vanaf elke locatie via de telefoon, tablet, PC of laptop.

Je persoonlijke, groene PoolManager® 
Via het menu-item ‘Eenvoudige Inbedrijfstelling’ zie je bij de installatie stap voor stap hoe de PoolManager® moet worden ingesteld. Je hoeft enkel maar een paar parameters in te voeren, het apparaat doet de rest. De PoolManager® is vanaf het begin volledig aangepast aan je zwembad. Indien je toch problemen zou hebben met het installeren van het systeem, dan kan je onmiddellijk via de Help-sneltoets informatie opvragen, ongeacht in welk menu je je bevindt. Op deze manier kan je de PoolManager® altijd volledig bedienen, zelfs wanneer je de handleiding niet bij de hand hebt. Je kan het ontwerp van de display van je PoolManager® ook aanpassen aan je persoonlijke smaak. Je kan individueel de stijl, pictogrammen en menuweergave aanpassen en zelfs eigen afbeeldingen uploaden voor op de achtergrond.

De PoolManager® biedt verschillende mogelijkheden voor een actieve bijdrage aan de bescherming van het milieu. Zo bespaart het systeem energie door de vermindering van de prestaties van de circulatiepomp tijdens de nacht en het regelen van de zonneboiler of is er de energiebesparende ‘power down’-functie. De meerderheid van de componenten en de verpakking wordt geproduceerd uit recyclebaar materiaal.

Ospa/Blue Control®Ospa Blue Control® 
Ospa/BlueControl® is een nieuwe, eenvoudige bediening voor zwembaden en whirlpools. Je bedient alle functies van je zwembadinstallatie via een touchscreen. Door het scherm licht met de vingers aan te raken, kan je de verschillende elementen van de waterbehandeling, de attracties en de randapparatuur van het zwembad bedienen. Van waar je maar wil, vanuit de technische ruimte of vanuit een andere, vrij te kiezen, inbouwlocatie. Ospa/BlueControl® biedt je de mogelijkheid om handmatig de watertemperatuur in het bassin te regelen, om de temperatuur te programmeren, de luchtbehandeling te regelen of om automatisch het zwembad af te dekken. Ook zie je in een oogopslag wat de vrije chloor- en pH-waarde en het redoxpotentiaal van het water is en kan je deze desgewenst bijsturen. Diagrammen geven de waterwaarden aan over een tijdsverloop van 48 uur. Daarnaast waarschuwt Ospa/BlueControl® jou of je onderhoudsdienst bij storingen. Is de pH-waarde te laag of is er een storing? Dan krijg je automatisch een sms met een storingsmelding. De communicatie tussen de filterinstallatie, de chlorozoninstallatie, de doseerinstallatie en de eventuele attracties zoals licht, muziek en fonteinen gebeurt via het door Ospa ontwikkelde ‘Zwembad Bussysteem’. Aangezien alle gegevens digitaal verwerkt worden, kunnen ze ook op PC gezet worden.

Optimizer startschermRelex Optimizer 
De Optimizer van Relex is een buitenbeentje binnen de zwembadendomotica omdat hij niet vertrekt vanuit het zwembad, maar vanuit een totale integratie. Het programma werd ontwikkeld door Easing, een ingenieursbureau uit Beringen dat domoticasystemen ontwerpt. Relex vroeg aan de ingenieurs van Easing om te onderzoeken hoe je domotica zou kunnen toepassen in wellnesscentra. Ze stelden zich drie vragen: welke technieken kunnen we er toepassen, wat kan men daar qua integratie mee bereiken en waarom zou men dat doen? Het antwoord op die laatste vraag was simpel: exploitatiecomfort, proactieve service en een ernstige energiebesparing. Het resultaat was het Optimizerprogramma waarmee een uitbater zijn hele wellnesscenter kan besturen en beheren, inclusief het zwembad. Maar het systeem is ook perfect toepasbaar als je enkel het zwembad moet beheren en is dus ook bruikbaar voor de individuele zwembadeigenaar. Het principe van Optimizer is enerzijds een eenvoudige bediening, minder handelingen en het intelligent automatiseren van standaardtaken. Anderzijds zorgt het voor een aanzienlijke energiebesparing. Het grote voordeel van dit programma ten opzichte van de andere automatische zwembadsystemen is dat je er het poolhouse met spa, sauna, infrarood, verwarming, haard en noem maar op, mee op kan aansluiten. Je bedient het via een bedieningspaneel met een zeer eenvoudige - op Windows 8 gebaseerde - lay-out zodat bij wijze van spreken het kleinste kind er mee kan werken. Omdat het ontwikkeld werd voor openbare ruimtes zoals wellnesscenters, is het ook volledig conform Vlarem II gemaakt.

Optimizer overzichtsschermAlle parameters die met het zwembad te maken hebben worden opgevolgd en gecommuniceerd naar de eigenaar en/of de zwembadbouwer. Als een klep wordt opengesteld door het systeem, zal het tegelijkertijd checken of dit ook echt gebeurt. Als de voorraad chloor afneemt zal de eigenaar automatische een sms- of emailbericht krijgen of wordt er door Relex automatisch al een nieuw vat geplaatst.

Optimizer werkt ook gemoduleerd. Het is geen kwestie van aan- of uitschakelen. Als je een sauna op het systeem aansluit en je geeft aan dat je er een half uur in wil zitten, dan zal het systeem in het begin alle verwarmingselementen voor de honderd procent laten draaien, maar na een tijdje overschakelen op minder verwarmingselementen omdat die de warmte net zo gemakkelijk kunnen vasthouden. Dat zorgt voor enorme energiebesparingen. De performantie van de weerstanden wordt ook vooropgesteld zodat jij en Relex tijdig verwittigd worden wanneer een weerstand nog onvoldoende warmte geeft naargelang het stroomverbruik.  

www.duktrad.com
www.pentair.com
www.relex.be/nl/producten/optimizer
www.ospa.be