Wie zich een zwembadafdekking wil aanschaffen, heeft keuze te over. Toch ga je best niet over één nacht ijs. Weeg de verschillende materiaalsoorten tegen elkaar af, ga na of je de zonnewarmte optimaal kunt benutten en vergelijk de diverse oprolsystemen. Bij de keuze van een rolluik moet je ook rekening houden met het zwembad dat je tuin siert. Je hebt namelijk opbouw of inbouw rolluiken. De eerste worden buiten het zwembad opgerold en zijn vaak verplaatsbaar. De inbouw rolluiken komen in diverse uitvoeringen: inbouw in een nis, in de trap, in de wand of op de bodem.
Pvc of polycarbonaat
Op zoek naar een kwalitatieve afdekking voor je zwembad? Dan zit je met pvc of polycarbonaat goed. Beide materialen verschillen sterk van elkaar, wat zorgt voor twee verschillende eindproducten. De klassieke pvc-lamellen worden in België doorgaans gebruikt om het verdampen van water tot een minimum te beperken. Even belangrijk is de energiebesparing: een afdekking van pvc-lamellen voorkomt tot 80 procent van het totale energieverlies van je zwembad. Rolluiken met volle lamellen gaan nog een stap verder. Ze zijn niet alleen goed voor een nog betere isolatie, maar kunnen ook een gewicht tot 250 kilogram per vierkante meter torsen. Want veiligheid staat voorop!
Toch hebben pvc-lamellen een niet te onderschatten minpunt: ze zijn gevoelig voor de UV-stralen van de zon. PVC is een soort plastiek dat, indien nieuw, een prima flexibiliteit heeft. Deze flexibiliteit vermindert langzaam maar zeker door de inwerking van de UV-stralen. Het gevolg is dat de lamellen broos worden en gemakkelijk kunnen breken door schokken, bijvoorbeeld van hagel. PVC is dan wel goedkoper dan polycarbonaat, maar heeft een kortere levensduur. Dankzij de technische evolutie zijn de polycarbonaatlamellen op de markt gekomen.
Polycarbonaat is een ander soort polymeer. Dit materiaal is beter bestand tegen schokken, minder gevoelig voor UV-stralen, veel resistenter en gaat heel wat langer mee dan PVC-lamellen. Het is een erg stabiel product onder extreme temperaturen en dat maakt de installatie eenvoudiger. Polycarbonaatlamellen zijn dus kwalitatiever, maar eveneens duurder dan PVC-lamellen. De meeste solarlamellen zijn tegenwoordig van polycarbonaat gemaakt.
Klassieke of solarlamellen
Als je uit bent op een lager energieverbruik om je zwembad op te warmen, zijn solarlamellen een verstandige keuze. Die winnen in ons land de laatste jaren almaar meer aan populariteit ten koste van de klassieke variant. De belangrijkste toegevoegde eigenschap van solarlamellen? Ze maken optimaal gebruik van zonnewarmte, die ze afgeven aan het zwembadwater. Solarlamellen beschikken immers over een transparante bovenlaag, die de zonnewarmte doorlaat. In combinatie met de zwarte onderlaag, die de warmte vasthoudt, profiteer je met solarlamellen dan ook zo veel mogelijk van de zon. De lamellen zorgen op die manier voor een milieubewuste waterverwarming. Bovendien verlengen solarlamellen het zwemseizoen en dat is mooi meegenomen!
Bij de keuze voor solarlamellen ga je best niet over één nacht ijs. Zo zijn er solarlamellen verkrijgbaar die niet zijn voorzien van een transparante bovenlaag. Laat je dus niet misleiden! Verder moet je rekening houden met een aantal praktische zaken. Denk bijvoorbeeld aan de oriëntatie van het zwembad ten opzichte van de zon. In mei en in september staat de zon een stuk lager dan in hartje zomer, waardoor het zwembad in het voor- en najaar misschien in de schaduw van enkele bomen ligt. Een solarafdekking is dan veel minder efficiënt. Ook het gebruik van het zwembad speelt een rol. Wil je tijdens de zomer elke dag zwemmen? Dan is de afdekking overdag voornamelijk opgerold en hebben solarlamellen weinig of geen nut. Is er al een warmtepomp aangesloten? Vergeet dan niet dat een solarafdekking minder goed isoleert dan een klassiek rolluik.
Het nieuwe rolluik Covrex Solar+ in polycarbonaat, dat naast de Covrex Classic wordt geproduceerd, heeft een uiterst robuuste structuur, levert buitengewone prestaties en pakt uit met een innoverend design. De ‘silver’-afwerking van de Covrex Solar+ zorgt voor een helder en glinsterend effect, waardoor de condensatie in de solarlamellen zo goed als onzichtbaar wordt. Deze afwerking is direct in de massa gekleurd zodat de lamellen hun schittering niet verliezen doorheen de tijd. De thermische eigenschappen van de Covrex Solar+ verhogen de warmtegeleiding en verminderen de waterverdamping. Dit resulteert in een dubbele besparing: op de verwarmingskosten en op het gebruik van chemische producten. De anti-algenstructuur die direct in het profiel is geïntegreerd, houdt de zwembadafdekking langer zuiver. De structuur voorkomt namelijk dat UV-stralen in de scharnieren kunnen doordringen, wat de algenvorming vertraagt. Het onderhoud wordt hierdoor eenvoudiger. De afdekking mag zelfs met de hogedrukreiniger worden gereinigd. De Covrex Solar+ is verder uitstekend bestand tegen schokken, slagen en hagel. Het rolluik heeft een weerstand die tot zestien keer groter is dan PVC-lamellen.
Ook de Prestige Anti-Condens Silver Solarlamellen van Oase hebben een zilver-transparante kleur, die het doorkijken verhindert en toch zonlicht doorlaat. Deze West-Vlaamse fabrikant heeft nog meer in petto. De Deluxe Anti-Algen Solarlamellen, 83 millimeter breed en 16 millimeter dik, zijn uitgerust met een donker scharnier dat de algengroei belemmert. Bovendien maakt dit sterke profiel het rolluik extra stevig en dus veiliger. Het kan in de kanalen rekenen op 50 procent meer luchtstockage, die de isolerende en de opwarmende performantie van de afdekking maximaliseert. De Oase Top UV Solarlamellen met hun tri-extrusie steken er met kop en schouders bovenuit. Zij zijn vervaardigd van hoogwaardige UV-gestabiliseerde grondstoffen en behoren tot de meest duurzame polycarbonaatlamellen in de handel. De extra UV-bescherming biedt een nog langere levensduur. Oase voert zijn solarafdekkingen uit in Vived Aqua (blauw), Blue Lagoon (blauw), Blue Sky (blauw), Garden Green (groen), Cristal Clear (transparant) en Silver (inoxlook). Keuze te over om een afdekking gepast te laten harmoniëren met de sfeer die je schept in de tuin en op het terras.
Ook T&A eist zijn plaats op in de markt van rolluiken. Met hun automatische lamellenafdekking AquaTop maken ze al 21 jaar lang duurzame zwembadafdekkingen. Nieuw is hun ‘Premium Clean Profile’ lamel dat naast een verhoogde veiligheid en betere isolatiewaarde ook een verhoogde slagvastheid heeft. Dankzij het unieke verbindingsdeel wordt vervuiling tot een minimum herleid. Dit profiel is geschikt voor nieuwe baden én voor renovaties en vervangingen. Door de kleine verschillen in roldiameter t.o.v. het gangbare 60 x14mm profiel kan de lamel in de meeste gevallen zonder problemen worden opgerold in een bestaande nis. Deze lamel is beschikbaar in de solar en aluminium look versie. De voordelen van deze lamel zijn: een minimale algengroei d.m.v. het blokkeren van het zonlicht in de scharnierpunten, een gemakkelijk onderhoud dankzij aangepaste einddoppen met uitsparingen voor het reinigen, 25 % meer drijfvermogen en dus een verhoogde veiligheid en het is vervaardigd uit slagvast en duurzaam polycarbonaat.