Zwembadtechnici zijn dagelijks op pad om problemen op te lossen. Geweldig is dat, want deze experts zorgen ervoor dat mensen kunnen blijven genieten van hun zwembad. Maar beter nog dan problemen oplossen, is het natuurlijk om die te voorkomen. Dat vraagt om goed onderhoud. Wat doe je voor en na de winter? En wat zijn – als het toch nog misgaat – de meest voorkomende problemen? We vroegen het de zwembadspecialist.
Zand als filtermedium
Zwembadtroubles
Uit een zwembad haal je het meeste plezier als je het goed onderhoudt. Wie in de zomer met een cocktail aan de zwembadrand zit, kijkt liever niet tegen kapotgevroren tegels aan. En niemand zit te wachten op een bad dat in het voorjaar groen uitgeslagen is van de algen. Een onderhoudsbeurt voor en na de winter hoort dan ook op de agenda te staan van elke zwembadbezitter. Veel kun je zelf doen, andere zaken besteed je beter uit aan mensen die hierin gespecialiseerd zijn. Sven Brenders, van Brenders Poolservice, is zo iemand. Hij is dagelijks op pad om het leven van de zwembadbezitter te veraangenamen. Hij lost problemen op en – nog beter – helpt ze te voorkomen.
Winterbeurt
Het zwembad in het najaar winterklaar maken is onderdeel van de standaardaanpak. Dat begint met het verwijderen van vuil op de bodem en in het water. Sommige mensen vinden het prettig om meteen de wanden van het bad te boenen met een borstel, maar dit is niet echt nodig. Je kunt dit klusje evengoed meenemen in de opknapbeurt in het voorjaar – dan moet dat sowieso gebeuren. Bovendien: als je een winterzeil gebruikt, worden de zwembadtegels toch aan het zicht onttrokken. “Verwijder wel de bladeren uit het bad”, adviseert Brenders, “want die eten als het ware je onderhoudsproducten op.” Die producten zijn natuurlijk wel belangrijk om de waterconditie op peil te houden. Chloor- en pH-waarde moeten op punt staan om de winter door te komen.” Het is dan ook verstandig deze waarden op tijd te (laten) testen. Doe dit voordat de watertemperatuur onder de 18 graden zakt. Met speciale win- terproducten voor het zwembad is extra chloor op zich niet nodig; daarmee blijft het water echt wel goed tot maart. Toch voorziet Brenders baden vaak van een extra dosis. Dit omdat sommige klanten rustig tot mei wachten voor ze opnieuw wat aan hun zwembad doen. Een bad vol algen is dan een onaangename verrassing.
Water erin of eruit?
Naast het verwijderen van vuil en het controleren van de waterconditie is het belangrijk het zwembad vorstbe- stendig te maken. Eén manier is het water er volledig uit te laten, zodat het niet kan opvriezen (voorkom hierbij wel blunders, zie kader). Een andere manier is het water in het bad te houden. Laat je het water zakken tot onder de skimmer, dan kun je de installatie volledig stilleggen. Houd je het waterpeil op het gewone niveau, dan ben je verplicht de pomp enkele uren te laten draaien als het ’s nachts vriest.
Tegenwoordig kiezen veel zwembadbezitters voor deze laatste optie. “Dat heeft te maken met de opkomst van de frequentie gestuurde pomp”, vertelt Brenders, “die verbruikt maar zo’n 500 watt, daar waar dat eerst wel 1200 watt was. De stroomkosten liggen daardoor niet meer hoger dan de kosten voor het verversen van het water. Het heeft bovendien als voordeel dat alles in de zomer sneller en makkelijker op te starten is.” Wie ervoor kiest de pomp volledig uit te schakelen en het water zo’n 20 centimeter onder de skimmer te laten zakken, zal deze met stoppen moeten dichten. Zo voorkom je dat er regenwater of sneeuw in het zwembad komt. “Ook is het nodig om diagonalen in het zwembad te leggen om ijsvorming te voorkomen”, vertelt Brenders. Tot slot is een winterzeil aan te bevelen. Kies je voor een zeil dat geen licht doorlaat, dan heb je de minste kans op algengroei.