Watertesters

De kwaliteit van je zwemwater is erg belangrijk. Tenminste, als je wat inzit met de gezondheid van je familieleden en vrienden die bij jou komen zwemmen. Slecht onderhouden zwembadwater kan immers leiden tot infecties.

Wie een automatische installatie heeft om het zwembadwater te reinigen, kan al wat geruster zijn, maar toch kan het geen kwaad om regelmatig de status van het zwembadwater te controleren. En dat doe je dan best niet met een van de talloze teststrips die in de handel verkrijgbaar zijn omdat het resultaat dat je daarmee krijgt vaak onbetrouwbaar of voor interpretatie vatbaar is. Je kiest dus best voor een digitale watertester. Welke?

Wij legden ons oor te luisteren bij een aantal zwembadbouwers om te horen welke testapparaten zij vertrouwen en gebruiken en welke ze aan hun klanten aanraden. De merken die er uit sprongen zijn: Hanna Instruments (diverse uitvoeringen), Lovibond Scuba II en Lovibond tintometer Pooltester, de Dinotec Photolyser en de Aquacheck Trutester.

Kanttekeningen

Maar eerst nog enkele kanttekeningen die ze bij deze materie maakten. Er bestaan bijvoorbeeld testsetjes met druppeltjes. Die zijn heel gevoelig voor licht. Sommige mensen plaatsen die setjes op de vensterbank in het tuinhuis waar de zon flink op schijnt. Dat geeft invloed en daarom zouden de flesjes met vloeistof ieder jaar vervangen moeten worden. Maar de meeste mensen doen dat niet. De testkitten met tabletten zijn meest- al accuraat als men de meting correct uitvoert. Met correct uitvoeren wordt bedoeld: de juiste hoeveelheid water nemen en de tabletjes omzichtig en zéker niet met de vingers vastpakken. Maar dan nog is de kleureninterpretatie soms niet evident. Het is ook belangrijk om te weten wélk water je test.

Neem geen oppervlaktewater om te testen, maar water van zo'n 20 a 30 cm diepte. Je test ook best niet als de filter heeft stilgestaan of vlak nadat het rolluik open is gegaan. Het water moet immers goed gemengd zijn voor een betrouwbare meting. Bij een automatische ontsmetting neem je water van zo dicht mogelijk bij de meetcel , want daar zit je meetsonde en dat is het water dat de meetsonde meet. Ook hier meten als het water eerst wat gefilterd heeft. Zeker als het toestel pas heeft gedoseerd. Hou er ook rekening mee dat de digitale pH-meters geregeld geijkt moeten worden, anders is hun meting niet altijd correct.

Lovibond Scuba II

De Scuba II heeft vijf meetbare parameters: vrij chloor, totaal chloor, pH-waarde, cyanuurzuur en alkaliniteit. De Scuba II introduceert verbeterde functies en innovatief design voor een eenvoudige bediening en werking. De Scuba II heeft ook een unieke, zero'ing functionaliteit, ook wel bekend als ‘One Time Zero’ (OTZ). Wanneer de Scuba II wordt ingeschakeld met de toets ‘ON / OFF’, vraagt het toestel om een nul-kalibratie. Die hoeft slechts eenmaal te worden uitgevoerd, met name voordat de eerste meting wordt genomen. Zolang het instrument ingeschakeld blijft en gebruikt wordt om het water van dezelfde pool te meten, is er geen verdere nulpuntsinstelling nodig. Bij alle verdere metingen heb je enkel een vers monster en het reagenstablet voor de desbetreffende methode nodig.

Het grote display van 3 x 2.2 cm is vriendelijk voor het oog en maakt het gemakkelijk aflezen van de metingen mogelijk. Een grote verbetering tegenover de vorige versies is dat de Scuba II in water drijft en waterdicht is.

www.lovibond.com.

Aquachek Trutester

De Aquachek zwembadtester met digitale aflezing is speciaal ontworpen om de waterkwaliteit van zwembaden en spa's te testen. Je houdt de teststrips van de Aquachek enkele ogenblikken in het water, waarna je de strip tegen de Aquachek houdt. Na enkele seconden krijg je het digitale resultaat van je zwembadwater.

De Aquachek test op chloor, pH en alkaline. Het apparaat is gebruiksvriendelijk en heeft een groot en eenvoudig LCD scherm waarop je de resultaten kan aflezen. Je krijgt snelle en accurate resultaten zonder dat je met teststrips de kleur moet raden. De Aquachec is waterresistent, heeft een geheugenfunctie waarin hij de laatste negen resultaten opslaat en werkt op 2AA alkaline batterijen.

www.aquachek.com

Hanna HI701: Pocket fotometer voor vrije chloor

Deze pocket fotometer van Hanna Instruments is speciaal ontworpen voor de bepaling van vrije chloor in zwembaden en spa’s. Hij is veel nauwkeuriger dan testkits & teststrips en de resultaten worden digitaal weergegeven. De HI701 is vederlicht en dus handig om aan het zwembad of de spa te meten.

Gedaan met knoeien met teststrips en kleuren vergelijken. Digitaal meten is nauwkeuriger en heel eenvoudig af te lezen. Je hoeft slechts één bedieningsknop te gebruiken. Je hebt er nagenoeg geen onderhoud aan en het ding sluit af na twee minuten. Bovendien werkt deze fotometer volgens de erkende DPD method (wereldwijd aanvaarde standaard voor chloormeting) volgens EPA & standard method 4500. (Vlarem II erkend).

www.hannainst.com

Hanna HI 83226-02

Algemeen

Hanna biedt met de HI 83226-02 een professionele, compacte, draagbare labo fotometer aan. Speciaal ontworpen om snel en efficiënt zwembadwateranalyses te kunnen uitvoeren. Met de HI 83226-02 kunnen de 11 belangrijkste parameters voor zwembaden, zoals pH, alkaliniteit, broom, calciumhardheid, vrije en totale chloor, koper, cyaanzuur, broom, ozon en metalen zoals ijzer, vrije en totale koper gemeten worden. Controle en opvolging van een zwembad of whirlpool is voor de HI 83226-02 geen probleem.

Specificaties

Het toestel heeft een zeer duidelijk leesbare en verlichtte display. Het selecteert automatisch de correcte golflengte (525 of 575nm) en geeft snel eenvoudig betrouwbare resultaten. De HI 83226-02 bevat standaard elf voorgeprogrammeerde Hanna tests. Je kan de gegevens op elk ogenblik downloaden via de USB aansluiting die je zo aansluit op PC.

Met de optionele Hanna Windows compatible software(HI 92000) kan je ook de gegevens uitvoeren volgens GLP rapporteringnormen. Het toestel heeft een ingebouwde timer en werkt zowel op herlaadbare batterijen als op netspanning via 12VDC adapter. De auto-extinctie schakelt in na tien minuten. Je kan met deze HI 83226-02 tot 200 resultaten opslaan en opvragen. Je kan zelfs automatisch laten omrekenen naar andere chemische vormen (°f hardheid naar °d hardheid).

Afmetingen/gewicht: 235x200x110mm/640g

www.hannainst.com