WATER, WATER, DE REST KOMT LATER!

Water vormt de basis van al het zwemplezier. Het type waterbehandeling dat je kiest, heeft overigens een invloed op de constructie van je zwembad en de opstelling in je technische ruimte. Daarom ben je beter goed geïnformeerd voordat je een keuze maakt. Van hydrolyse tot ionisatie, we geven je een overzicht van de verschillende soorten waterbehandelingen en hun voordelen.

Afhankelijk van je voorkeur en je budget kan je het water behandelen met chloor, zoutelektrolyse, ionisatie of hydrolyse. De soorten waterbehandeling die we in deze tekst aanhalen zijn volkomen veilig en zorgen voor helder water met een goede waterkwaliteit.

 

CHLOOR EN PH
De meest voorkomende manier om zwembadwater te ontsmetten is nog steeds chloor. Omdat chloor pas echt goed werkt wanneer de pHwaarde van het water op punt staat, wordt de dosering vaak gecombineerd met de injectie van zoutzuur of zwavelzuur (zie p 266). Dit kan je zelf doen, maar je kan ook voor een systeem kiezen waarbij alles automatisch loopt. Wanneer chloor en zwavelzuur met elkaar in contact komen ontstaat er een gevaarlijk chloorgas. Daarom worden deze twee producten op verschillende punten in de leiding geïnjecteerd. Dit is tevens ook de reden waarom je lekbakken moet plaatsen in je technische ruimte. Vloeibaar chloor en zwavelzuur moet je steeds strikt gescheiden houden.

Er zijn drie soorten doseerapparaten voor chloor op de markt:
> Automatische chloordosering (zonder pH-regeling)
> Automatisch pH-doseerapparaat
> Automatische chloor- en pH-dosering

Bij de meeste apparaten op de markt loopt de dosering volledig automatisch, maar niet alle apparaten beschikken over een sensor om de hoeveelheid chloor of pH te meten. Een apparaat zonder sensor zal telkens dezelfde hoeveelheid toevoegen, waardoor er meer chloor in het water terechtkomt dan nodig is.

Chloor en pH

Sugar Valley Hidrolife Sal22

Blue Lagoon Compact Pool System

PROPilot pH en chloor meter

 

MET IONISATIE KAN JE HET CHLOORGEBRUIK IN JE ZWEMBAD MET ZO’N 80% VERMINDEREN.

 

ZOUTELEKTROLYSE
Chloorarm zwemmen wint tegenwoordig steeds meer aan populariteit en dat kan met zoutelektrolyse. Bij deze methode wordt er natriumchloride (zout), aan het water toegevoegd. Het elektrolyse apparaat splitst de stof in natrium en chloride. Hierdoor wordt er veel minder chloor gebruikt om het water te ontsmetten dan bij een traditionele chloorbehandeling. Wanneer het chloor is uitgewerkt,
hecht het zich weer aan het natrium. Het chloor verandert dus opnieuw in zout waardoor je slechts een keer per seizoen nieuw zout aan de installatie hoeft toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat je minder tijd verliest aan het onderhoud van het bad.

Zoutelektrolyse

Sugar Valley Hidrolife Sal22

Hayward Aquarite Flo 8

Astral E-Next 12

Voordat je voor deze methode kiest, moet je even nagaan of jouw zwembad geschikt is voor een waterbehandeling met zoutelektrolyse. Zout werkt namelijk corrosie in de hand. Vraag dus zeker raad aan je zwembadbouwer


IONISATIE
Ionisatie werkt in principe ook met elektrolyse. In het apparaat, de ionisator, zitten elektroden. Wanneer het zwembadwater langs deze elektroden passeert, wordt er via elektrolyse een kleine hoeveelheid zilver of koper aan het water toegevoegd. Koper- en zilverionen zijn op dat moment positief geladen en gaan zich hechten aan bacteriën, virussen en algen in het water. Deze organismen worden hierdoor gedood en het water gedesinfecteerd. Met ionisatie kan je het chloorgebruik in je zwembad met zo’n 80% verminderen. Daarnaast zijn deze apparaten
makkelijk te integreren bij bestaande zwembaden waardoor ze een goede optie zijn bij een zwembadrenovatie

Ionisatie

Starline Ionisator

 

HYDROLYSE
Hydrolyse zorgt voor superzacht en biologisch zwemwater. Een hydrolyseapparaat splits de H2O-moleculen van het water namelijk op in H en O. Hierdoor ontstaan er allerlei ontsmettende oxidanten zoals peroxide, ozon en zuurstof. Het water wordt razendsnel ontsmet. Op een paar seconden vormen de oxidanten weer H2Omoleculen waardoor je niet met lastige restproducten achterblijft. Omdat de kalk in het water verbrand wordt tijdens dit proces, blijf je met kristalhelder en zijdezacht zwemwater achter. En omdat er geen chloor of zout nodig is om het water te ontsmetten, is dit systeem onschadelijk voor waterplanten en vissen. Om die reden wordt hydrolyse vaak bij zwemvijvers of hybride zwembaden gebruikt.

Hydrolyse

Sugar Vally Oxilife OX2

DA-GEN Dryden Aqua

 

UV C-LAMP
Uv-licht werkt ontsmettend. De straling die vrijkomt uit de lamp heeft een dodende werking op virussen en bacteriën. Uv C-lampen werken op een efficiënte en milieuvriendelijke wijze. Voor mooi, zuiver water raden we aan om de uv C-lampen in combinatie met een van bovenstaande waterbehandelingen te installeren. Deze lampen worden meestal op het einde van de technische installatie geplaatst voor een optimaal resultaat en kunnen je helpen om je chloorverbruik drastisch terug te dringen.

UV C-lamp

Blue Lagoon UV-C Tech 40 Watt

DAQS Pool UV 75 Watt