Steeds meer vraag naar zwembadautomatisering

Steeds meer klanten willen af van het onderhoud van hun zwembad en vragen naar een automatiseringssysteem om hun water gezond en op temperatuur te houden. Velen willen dan ook nog eens dat hun zwembadbouwer het beheer over die parameters in handen neemt, hetgeen betekent dat het systeem van op afstand te monitoren moet zijn. En dat kan. De zwembadautomatisering is al in een ver doorgedreven stadium. Met systemen als Intellipool van Pentair, Blue Control van Ospa, PoolManager van Bayrol en Optimizer van Relex wordt het beheer van je zwembad eenvoudiger, efficiënter en goedkoper. Wij zetten een aantal systemen die op de markt beschikbaar zijn op een rijtje.

Automatische sturingssystemen zijn de toekomst. Want de zwembadeigenaar koopt wellness, ontspanning, gezelligheid, sportiviteit. Hij wil gewoon zwemmen, spartelen of trainen. Daarnaast zijn er de factoren zwembadhygiëne en energie- efficiëntie die ieder jaar aan belang winnen. De noodzaak om de energiekosten te drukken, zorgde al voor pompen met variabele snelheid die tot negen keer minder energie verbruiken en dankzij het verminderde debiet ook zorgen voor een vermindering van de chemicaliën wat ook weer én de portemonnee én het milieu ten goede komt. Er beweegt dus heel wat op die markt. Wij geven hier alvast een overzicht van vier prominente systemen.

Intellipool™ 
Pentair bracht enkele jaren geleden het Intellipool™ systeem op de markt. Deze automatisering draait om de IntelliFlo®, de pomp met variabele snelheid waarmee Pentair als een van de eersten uitpakte en die een enorme weerslag heeft op het energie- en chemicaliënverbruik van uw zwembad. Uitgaande van die pomp werden ook andere onderdelen van het systeem aan een grondig onderzoek ontworpen om te zien of men ook daar intelligentie aan zou kunnen toevoegen. Intussen stuurt Intellipool™ de IntelliFlo®, de verwarming, de filtratie, de pH-regelpompen, de verlichting en de zwembadafdekking aan en dit vanaf een display in huis of via je smartphone of iPad.

Technische kenmerken: 
• Intellipool™ is het eerste systeem dat ten volle de mogelijkheden van de de IntelliFlo benut. De IntelliFlo geeft u de mogelijkheid de meest efficiënte snelheid voor elke toepassing te selecteren, en zorgt tegelijkertijd voor de best mogelijke energieprestaties (tot 90 % besparing ten opzichte van conventionele pompen). 
• Toegang op afstand met behulp van een slimme telefoon of een internetverbinding om het bewaken en controleren van het zwembad te allen tijde en op elk gewenst moment mogelijk te maken. 
• Draadloze communicatie tussen componenten zonder de toestanden en kosten met kabels. 
• Minder onderhoudprocedures nodig omdat zwembadbouwers het systeem en bad van op afstand kunnen besturen. Intellipool™ stuurt een e-mail rechtstreeks naar de verantwoordelijke voor het onderhoud als een van de parameters van het zwembad de drempel overschrijdt. 
• Intellipool™ kan eenvoudig worden geïnstalleerd op bestaande zwembaden. 
• Geen abonnement nodig om de gegevens van je zwembad op een smartphone of via het internet op te volgen. 
• Intelligente verlichtingsturing met de LED IntelliBrite® 5G of de Magicstream ® Laminar. 
• Doseerpompen voor economische controle Cl en/of Ph met niveausensor beschikbaar. 
• Mogelijkheid om automatisch te backwashen via filterkleppen uitgerust met push-pull.

Bayrol Pool Manager 5® 
Bayrol (verdeeld door Duktrad) heeft met de PoolManager5® een automatisch zwembad bestuurssysteem in huis dat een groot aantal taken van de zwembadeigenaar overneemt en dat zorgt voor een veilige en energiebesparende waterbehandeling. Zo meet en regelt de PoolManager5® de pHwaarde en de chloorconcentratie in het water, stuurt hij de circulatiepomp aan evenals verdere opties als waterattracties, de zwembadverlichting, de niveauregeling en de zwembadverwarming. De menuconfiguratie van de PoolManager® is duidelijk gestructureerd, waardoor de bediening eenvoudig en intuïtief kan gebeuren. Vijf sneltoetsen zorgen voor een snelle navigatie. Op een redelijk groot TFT-scherm met hoge resolutie wordt alle informatie over de verschillende parameters op duidelijke wijze weergegeven. Wanneer de Poolmanager5 ® op het lokale netwerk (LAN) wordt aangesloten kan de op het scherm wee gegeven informatie van op elke smartphone, tablet of computer die deel uitmaakt van het netwerk bekeken worden. Wanneer de Poolmanager5 ® op het internet is aangesloten kan hij geconsulteerd en aangestuurd worden vanaf eender welke locatie met toegang tot het internet.

Uw persoonlijke, groene PoolManager® 
Via het menu-item "Eenvoudige Inbedrijfstelling" zie je bij de installatie stap-voor-stap hoe de PoolManager® ingesteld moet worden. Je hoeft enkel maar een paar parameters in te voeren, het apparaat doet de rest. De PoolManager5® wordt aan het begin volledig aangepast aan het zwembad. Mocht je problemen ondervinden in het gebruik van het systeem, dan kan je onmiddellijk via de "Help sneltoets" informatie opvragen, ongeacht in welk menu je je bevindt. Op deze manier kan je de PoolManager5 ® altijd volledig bedienen, zelfs wanneer je de handleiding niet bij de hand hebt. Je kan de display van de PoolManager5® aanpassen aan je persoonlijke smaak en individueel de stijl voor pictogrammen en menuweergave. Je kan eveneens eigen afbeeldingen uploaden als achtergrondpagina. De PoolManager5® biedt verschillende mogelijkheden voor een actieve bijdrage aan de bescherming van het milieu. De gebruiker kan energie besparen door de circulatiepomp in spaarstand te zetten tijdens de nacht en door zijn gewenste watertemperatuur aan te passen aan zijn gebruik van het zwembad. De “power down”- functie van het scherm levert ook een kleine bijdrage. De meerderheid van de componenten en van de verpakking wordt geproduceerd uit recyclebaar materiaal.

Ospa Blue Control® 
Ospa/BlueControl® is een nieuwe, eenvoudige bediening voor zwembaden en whirlpools. Je bedient alle functies van de zwembadinstallatie via een touchscreen. Door het scherm licht met de vingers aan te raken, kan je de verschillende elementen van de waterbehandeling, de attracties en de randapparatuur van het zwembad bedienen. Je kan vrij kiezen van waaruit je dat doet: vanuit de technische ruimte of vanuit een andere, vrij te kiezen, inbouwlocatie. Ospa/BlueControl ® biedt de mogelijkheid om handmatig de watertemperatuur in het bassin te regelen, om de temperatuur te programmeren, de luchtbehandeling te regelen of om automatisch het zwembad af te dekken. Ook ziet men in een oogopslag wat de vrije chlooren pH-waarde en het redoxpotentiaal van het water is en kan men deze desgewenst bijsturen. Diagrammen geven de waterwaarden aan over een tijdsverloop van 48 uur. Daarnaast wordt je zelf of je onderhoudsdienst gewaarschuwd door de Ospa/Blue- Control® in het geval van storingen. Is de pH-waarde te laag of is er een storing? Er vertrekt automatisch een sms met een storingsmelding.

De communicatie tussen de filterinstallatie, de chlorozoninstallatie, de doseerinstallatie en de eventuele attracties zoals licht, muziek en fonteinen gebeurt via het door Ospa ontwikkelde “Zwembad Bussysteem”. Aangezien alle gegevens digitaal verwerkt worden, kunnen ze ook op PC gezet worden.

Poolstation – Idegis 
PoolStation van het Spaanse Idegis is een automatiseringssysteem dat zich zowel op professionele (zwembad integratie, installatie, onderhoud) als op particuliere gebruikers richt. 

Met PoolStation, kunnen gebruikers alle automatiseringsfuncties, gaande van waterbeheersing, verwarming en rolluik tot watergordijn, fonteinen en de sproei-installatie voor de tuin, bedienen met behulp van zowel een vaste pc als van een laptop, smartphone of een tablet en dat van overal in de wereld waar er een internetverbinding is, dankzij het platform webservices. 

Het leuke aan deze Poolstation is dat er een interface voorzien is voor kinderen waarbij het figuurtje Pol aangeeft of het zwembadwater al geschikt is om er in te duiken. Met de PoolStation zwembadautomatisering en management is je zwembad beheren en beheersen net zo eenvoudig als een simpele druk op de knop. Een kind kan het zelfs en dat is ook de bedoeling. PoolStation is te bestellen via Speck België. 

Je vindt een leuk filmpje op www.youtube.com/watch?v=DVhcFI-ISAg
www.speckpompen.be