Spectaculaire zwembad make-overs

Is je zwembad afgeleefd en zijn er inmiddels zoveel mankementen dat de moed je in de schoenen zinkt? Meer een blok aan je been eigenlijk dan dat het uitnodigt om te ontspannen. Laat dát toch de waterpret niet drukken en opteer resoluut voor een radicale renovatie om ‘u’ tegen te zeggen. Aan de hand van zes geslaagde projecten laten we je zien hoe mooi een renovatie kan zijn.

“Drastische ingreep was een must”

Ooit lag hier een openluchtzwembad. De bewoners hebben er dan een binnenbad van gemaakt door er een veranda op te laten monteren. Er werden echter geen voorzieningen getroff en qua luchtbehandeling en vocht, en daar liep het fout. Deze grondige renovatie in opdracht van de nieuwe huiseigenaar betekende voor TVS Fiber uit Zonhoven dan ook een hele uitdaging. Het resultaat is een pareltje!

“De opdrachtgever vroeg ons om te beginnen een ondergrondse nis te creeren voor de opberging van een lamellenafdekking. Uiteraard raadde ik hem ook een goed luchtbehandelingssysteem aan. Maar het zwembad was in zo’n slechte staat dat het echt weggegooid geld zou zijn als we enkel deze werken uitvoerden. Het monoblok-bad zat namelijk vol osmose en door de wat onorthodoxe vorm konden wij het toch niet helemaal afdekken. Het was dus voor ons een must om drastisch in te grijpen en de klant is ons daar in gevolgd. Naar eigen zeggen had hij geen andere keus en dat was inderdaad de realiteit”, vertelt Theo Vanbaelen.

Het bad werd uiteindelijk uitgebroken en in stukken gezaagd die konden worden afgevoerd langs de 1m20 brede deur. “Het gat voor de nieuwe kuip hebben we dan groter gemaakt en sober rechthoekig. En we hebben geopteerd voor een polypropyleen zwembad dat in delen geleverd wordt en we dan ter plaatse aan mekaar konden lassen.” Zo gezegd, zo gedaan, het zwembad van 4m X 10 m en 1m50 diep, dat je nu kunt bewonderen, oogt prachtig. Het heeft een gemakkelijke inlooptrap en men kan het, zoals gepland, mooi dicht leggen naar wens, met behulp van een rolluik. En last but not least is het heerlijk vertoeven in de naar behoren geventileerde en verwarmde zwembadruimte.

“Altijd vakantie dankzij vernieuwd bad”

Hugelier tekent hier voor een spectaculaire ombouw van een skimmerbad naar een uiterst luxueus overloopzwembad. “Het oude bad had Romeinse trappen en een bekleding in polyester. Wij verlengden het zwembad, rustten het uit met strakke rechte trappen en hebben er een fraai ‘strand’ bij aangelegd. Het bad werd afgewerkt met witte mozaïek 5/5. De zwembadboord en de terrassen tonen ons een samenspel van materialen, met name witte Kerapack en groot formaat tegels uit Italiaanse zandsteen.

“Voor het comfort van de eigenaars en het gebruiksgemak hebben wij het zwembad technisch volledig geautomatiseerd. Vroeger moest alles manueel gebeuren en dat is toch wel een groot verschil. Snufj es en technische hoogstandjes... je geraakt daar sneller aan verhangen dan je wel zou denken”, aldus Silvie Hugelier. Het zwembad kan afgedekt worden met een geautomatiseerd wit rolluik waarvan de nis gemaskeerd onder het terras schuilgaat. De stemmige zwembadverlichting met leds is energiezuinig (EVA OPTIC). Zo hoef je nooit te twijfelen of je wel de lampen zou aanknippen, want ‘sfeer creëren’ is niet gelijk aan een oplopende elektriciteitsrekening.

“Het zwembad is voorzien van een jetstream. Door met tegenstroom te werken verhoog je nog het zwemplezier en het is ook een kwestie van spielerei met water, dat is altijd leuk, het brengt leven in de tuin.”

Het vernieuwde bad biedt tal van milieu- en energiezuinige oplossingen. “We werken met gesofi sticeerde differentiaalpompen met aparte voorfilters en het pool control system zorgt voor een effi ciënte aansturing van de verwarming. De waterbehandeling verloopt automatisch met het systeem DINOTEC PC dynamics PH/RX. Heel de digitale sturing van het zwembad kan trouwens gebeuren via de slimme telefoon of het domotica-syteem.” Met het luxueuze zwembad, de tuinspa en het poolhouse gecombineerd is hier een ware oase op de kaart gezet. De klant wilde een project realiseren dat je kunt bestempelen als ‘klein Ibiza aan de Leie’ en is, samen met de zwembadbouwer uit Gullegem, perfect in dit prestigieuze opzet geslaagd. Duidelijk een gedroomd groen geheel met een hoog vakantiegehalte.

“Zoveel gerecupereerd als maar enigszins mogelijk”

Hier werd mooi werk geleverd door Schreppie Pools uit Meerhout. We gingen even te rade bij An Schreppers voor wat deskundig en praktisch advies.

Daar de betonnen constructie nog in goede staat was, werd er simpelweg op voort gebouwd. “De muren en de funderingsplaat waren nog prima, dat hebben we ondervonden door enkele kernboringen te doen. Boordstenen en terrassen rondom werden uitgebroken. De oude folie werd verwijderd. Indertijd was er een ladder maar wij hebben een hoektrap geïnstalleerd. De inbouwdelen waren versleten en de voorzieningen van toen bleken ook onvoldoende om aan de actuele wensen en eisen te voldoen. Bijgevolg moesten we dat alles uitbreken. Nieuw geplaatst: twee skimmers met grote opening en drie inspuiters. En ook de oude bodem-aanzuiginstallatie moest plaats ruimen voor een moderne.”

Er werd dan ook een nieuwe folie geplaatst, type Renolit alkor 2000, zogenaamd 1,5 mm dik èn gewapend. De granieten boordstenen vormen de kroon op het werk, waardoor het klassieke bad nu een eigentijdse uitstraling heeft. En omdat het hot is om de tuin te beleven als een echte leefruimte, maar dan buitenhuis, werden rondom terrassen aangelegd die mooi aansluiten bij het geheel.

“We hebben gekozen voor een ingebouwd rolluik van Aquatop met warmterecupererende lamellen. De opwarming van het water gebeurt verder met een zonnecollector op het dak van de woning. We hebben die gehouden die er was, maar hem dan wel uitgerust met een automatische hightech besturing. Zo kunnen we er het maximum aan rendement uithalen.”