Meten is weten: testers voor zwembadwater

Een zwembad of spa in huis is een heerlijke luxe. Maar dan wil je wel in schoon en gezond water baden. Met een goede watertester check je eenvoudig de waterkwaliteit. Naast de geavanceerde automatische systemen, kan je ook kiezen voor testers die je handmatig bedient. De laatste tijd duiken er steeds meer toestelletjes op die op het water drijven en voortdurend alle testanalyses via bluetooth doorsturen naar je smartphone. We voorspellen deze toestellen een grote toekomst.

ICO drijvende zwembad- en spawater analyser.
Dit toestel meet continu de temperatuur, pH, desinfectie, geleidingsvermogen en TDS. Het registreert zowel een chloor, zot of bromide desinfectie. 24 uur op 24, 7 dagen op 7 voert het controles uit en stuurt het via bluetooth meetresultaten rechtstreeks naar je smartphone en/of tablet. En dat niet alleen: het koppelt er meteen een persoonlijk advies aan.
De ICO moet je slechts één keer per seizoen opladen en de sensoren gaan jaren mee. Door de vlakke afwerking aan de bovenkant, glijdt een rolluik er moeiteloos overheen. Geen gedoe meer met teststrips of toestelletjes dus voor een relatief lage prijs.            

Exclusief verkrijgbaar bij SCP.

 

 

Meten is weten
Waarschijnlijk ken je ze wel: de eenvoudige teststrips die in de handel te verkrijgen zijn. Je houdt ze even in het water en aan de verkleuring van de strip lees je vervolgens de waarde van chloor, pH of alkaliniteit af. Ze zijn goedkoop (voor +/- 7 euro koop je al een potje met vijftig strips), maar helaas niet bijzonder betrouwbaar. Zo kunnen ze door de invloed van licht en vocht verkeerde resultaten geven en is er een hoge kans op fouten doordat je met het blote oog kleuren moet vergelijken. Hoe vervelend is het als je trouw je metingen verricht, maar door een verkeerd aangegeven pH-waarde toch ineens met groen water zit.

Geavanceerde, automatische systemen zijn veel betrouwbaarder dan de teststrips, maar voor de particuliere zwembadbezitter vaak boven het budget. Gelukkig zijn er ook eenvoudigere, kwalitatieve testers verkrijgbaar waarmee je handmatig, maar digitaal de waterkwaliteit test. Zo’n instrument vergt iets meer aandacht en werk van de gebruiker, maar levert relatief goede resultaten. En dat is toch waar het je natuurlijk om gaat: dat je in gezond en helder water kunt zwemmen.

HI701 – Checker-fotometer voor vrije chloor
De HI701 van Hanna Instruments is een fotometer op zakformaat, speciaal ontworpen voor het meten van de hoeveelheid vrije chloor in zwembaden en spa’s. Het apparaat is vederlicht en handig in gebruik. De digitale weergave van de resultaten is eenvoudig af te lezen. De HI701 werkt volgens de DPD-methode (de wereldwijd aanvaarde standaard voor chloormeting) en is Vlarem II-erkend.

De HI701 geeft nauwkeurige metingen die verschijnen op een duidelijk, digitaal display. Met maar één bedieningsknop is het apparaat zeer eenvoudig in het gebruik. Het behoeft bovendien praktisch geen onderhoud. Om energie te sparen, schakelt het na twee minuten automatisch uit.

Precisie: +/- 5% van de afleeswaarde
Afmetingen/gewicht: 81,5 x 61 x 37,5 mm/64 g
Prijs: circa 50 euro (exclusief btw)

Wil je het vervolg ook lezen? Lees het volledige artikel in ZwembadenPLUS 2018 (te verkrijgen in Carrefour, Delhaize en de beter dagbladhandel)