Meer vrijheid dankzij zwembadautomatisatie

Een eigen zwembad is een droom die voor veel mensen steeds meer werkelijkheid wordt. Maar achter die droom schuilt vaak – als een addertje onder het gras – de belasting van het onderhoud van het zwembad en het zwembadwater. En toch is het cruciaal dat de kwaliteit van het water nauwlettend in het oog gehouden wordt en op tijd wordt bijgestuurd; Gelukkig hoéf je dat allemaal niet meer zelf te doen. Er zijn voldoende systemen op de markt die jouw dat werk uit handen nemen.

Pentair controlpro en intellipool®

Pentair ControlPro™Een veel gebruikt systeem is het IntelliPool-systeem dat met de variabele IntelliFlo pomp, het IntelliChlor pH- en chloor behandelingssysteem, de IntelliBrite verlichting en de Triton pompen je zwembad volledig bestuurt. Je regelt zelf de fi ltratie, verwarming, verlichting en elke waterbehandeling (chloor, zout, pH) van eender waar ter wereld. Nieuw is echter het kleine broertje: de Pentair ControlPro. Daarmee beheer je op een eenvoudige manier alle belangrijke functies van het zwembad, zoals filtratie, verwarming en reiniging van de filter.

De Pentair ControlPro kan gecombineerd worden met een pomp met variabele snelheid uit het Pentair VS-pompenassortiment. Vervolgens wordt automatisch de meest kostenefficiënte pompsnelheid gekozen. Voor een optimale filtratie van het zwembadwater wordt het systeem gekoppeld aan de Pro Valve, het automatisch terugspoelventiel van Pentair. Zo gebeurt ook het reinigen van het filtervat volautomatisch. Bovendien is het systeem ook energievriendelijk.

Wanneer er zowel een warmtepomp als zonnepanelen geïnstalleerd zijn, dan kan je de ControlPro zo instellen dat deze voor het opwarmen van je water steeds de prioriteit geeft aan de gratis, hernieuwbare zonne-energie.

Optimizer (relex)

De Optimizer is een innovatief beheersysteem om alle technieken van een zwembad- en wellnessruimte te integreren. Dit systeem beheert volledig automatisch de kwaliteitsnormen, energie-, water- en productverbruik. Zo kan de klant zijn ruimtes makkelijk monitoren én aansturen. Het systeem bestaat uit een aantal modules die de zwembadeigenaar in staat stellen om specifieke zones of toestellen in de ruimte te monitoren en aan te sturen. Relex geeft daarbij een uitgebreide service door in functie van de behoeften het systeem op maat samen te stellen.

Met een gebruiksvriendelijk bedieningsscherm (mogelijk met 3D plan) heeft men altijd snel een overzicht van alle informatie. Die kan bekeken worden vanop de desktop, tablet of smartphone. Bij uitbreiding kunnen zelfs de zwembadtechnieken, saunakachels, stoomgeneratoren, klimaat, beveiliging, licht en zelfs muziek automatisch in- en uitgeschakeld worden. Hiermee kan een zwembad mét wellnessruimte optimaal aangestuurd worden met winst aan gebruiksgemak en comfort.

Dankzij de optionele aansluiting met de ReserveerNu.be website, kunnen professionele wellnessuitbaters online reservaties van klanten koppelen aan de Optimizer. Hierdoor wordt alles automatisch en op het juiste moment inen uitgeschakeld.

Zodiac iaqualink

Zodiac iAquaLink™De iAquaLink technologie laat een grondige en persoonlijke controle toe van de voorzieningen van het zwembad en zelfs meer. Ze worden allemaal aangesloten op de AquaLink Tri schakelkast om zo de informatie te centraliseren en het zwembad te beheren:

 • Controle filtratietijd
 • Controle van pomp met variabele snelheden (volgens compatibiliteit)
 • Controle van waterbehandeling (speciaal ontwikkeld voor werking met Tri elektrolyse)
 • Beheer PH regelaar (indien module Tri pH of Tri Pro werden geïnstalleerd)
 • Automatisch beheer van ontsmettingsniveau ACL (indien module Tri Pro werd geïnstalleerd)
 • Controle van zwembadverwarming (warmtepomp, warmtewisselaar, verwarmer...)
 • Controle van zwembadverlichting (beheer van kleur van de compatibele Led lampen en/of wateranimatie)
 • Controle van schoonmaak (hydraulische hogedrukreiniger)
 • Controle van tuinverlichting

Dankzij de ogenblikkelijke controle van de apparatuur kan de gebruiker besparen op elektriciteit, tijd en handelingen. Alle apparaten van standaard zwembaden kunnen aangesloten worden op het domoticasysteem Zodiac ® . Bovendien zijn sommige Zodiac ® producten zoals TRI elektrolyse of de pomp met variabele snelheid FloProTM VS compatibel met het iAquaLink protocol. Dankzij de koffer AquaLink ® Tri is de gebruiker in staat een tweezijdige uitwisseling met zijn apparaten te hebben die het mogelijk maakt te genieten van de geavanceerde toepassingen.

Daisy+

Daisy+Daisy staat voor een optimale waterkwaliteit van zwemwater, door samenwerking van op elkaar afgestemde producten. De kracht komt voort uit het totaalconcept waarbij coagulatie, vlokking, filtratie én desinfectie tot in detail zijn uitgewerkt. Simpel en laagdrempelig. De + staat voor de ultieme stap; de Dryden Aqua generator (DA-GEN). De puurste vorm van zwemwater, zonder twijfel. De chloorbehoefte in het bekende Daisy concept is reeds laag maar door het integreren van de DA-GEN is chloor nauwelijks nog waarneembaar. Er is nog een minimale chloorbehoefte in zwembadwater die ervoor zorgt dat er geen horizontale bacterietransmissie ontstaat tussen de zwemmers in het zwembad. Het water is dus niet chloorvrij, maar wel chloorarm. Wat veel belangrijker is: zonder desinfectie bijproducten.

De DA-GEN is een hydrolyse apparaat, niet te verwarren met zoutelektrolyse. Met Magnesiumchloride (MgCl2) als activator (dus geen zout), worden zeer effectieve oxidanten gegenereerd; vrije radicalen (ook wel OH Radicaal of Hydroxyl Radicaal genoemd). Deze zeer (re)actieve zuurstofradicalen (OH en O) oxideren organische stoffen volledig én genereren geen desinfectie bijproducten. De DA-GEN biedt hiermee een uiterst geavanceerde manier van oxideren. De vrije radicalen zijn slechts kort actief en vervallen in enkele seconden. Om die reden is er nog steeds behoefte aan een desinfectiemiddel dat continue aanwezig is om de depotdesinfectie in het zwembad zeker te stellen.

Daarom produceert de DA-GEN ook een hele kleine hoeveelheid chloor. Met een goed ingericht Daisy systeem is een vrij chloorgehalte van 0,1 mg/liter(!) reeds voldoende om een toereikend depotdesinfectie in een privé-zwembad te verzekeren. Dat is drinkwaterkwaliteit! Chloor is nauwelijks waarneembaar en het water is glashelder en vrij van schadelijke desinfectieproducten. De DA-GEN wordt geleverd als een compleet Pool Management Systeem met flowbeveiliging, pH meting en doseerpomp, vlokpomp APF / ACO én een wifi-module, zodat de gebruiker de waterkwaliteit 24/7 op afstand kan monitoren, bewaken én bijsturen. De installateur krijgt hierbij extra afgeschermde mogelijkheden:

 • Standaard aansluiting op webser- ver voor perfecte weergave van alle data.
 • Diverse extra vrij te programmerenschakelingen zoals verlichting en waterattracties.
 • Compleet samengebouwd op paneel.

Mecodo ® IoT

Mecodo ® IoTDe uitwisseling van gegevens tussen machines, installaties en toestellen (M2M) was nooit zo actueel als vandaag. Naast het aansturen van de verschillende onderdelen van de zwembadinstallatie gaat het innovatieve Mecodo ® IoT systeem verder. De sturing monitort voortdurend de goede werking van de volledige wellness installatie. Alle gegevens worden instantaan naar de eigenaar of onderhoudsdienst gestuurd. Van zodra er zich iets abnormaal voordoet waarschuwt de sturing de juiste personen via e-mail, SMS of zelfs per telefoon.

Mecodo ® loT maakt gebruik van het Belgische BlueCherry@Internet-of-Things platform. Dit uniek platform slaat geen persoonlijke gegevens op in de cloud maar zorgt voor een beveiligde verbinding tussen de sturing en de eigenaar. Hierdoor blijven de Mecodo ® IoT sturingen perfect werken ook als de internet verbinding wegvalt of niet aanwezig is. Bovendien is Mecodo ® IoT meteen compatibel met eender welke toepassing die van BlueCherry.io gebruik maakt.

De visualisatie van alle gegevens en de bediening van de installatie gebeurt via een overzichtelijke interface die compatibel is met eender welke moderne smartphone, laptop, smart-TV, touchscreen en vele andere beeldschermen. Zelfs het installeren van een app wordt overbodig. Mecodo ® IoT dacht ook aan de installateur. De installatie behoeft geen kennis van programmeren en gebeurt via een gebruiksvriendelijke installatie wizard. Mecodo ® mocht onlangs de wellness@home prijs in de wacht slepen.

Naast het zwembad, de (tuin)spa, swimspa, stoomcabine en sauna kan er echter nog veel meer worden geconnecteerd. Dankzij Mecodo ® IoT krijgt u naast het wellnessgebeuren ook grip op alle andere huis & tuin gerelateerde activiteiten en voorzieningen. Van verwarming en ontvochtiging tot verlichting en comfortcontrole