Mechanische filtersystemen worden steeds meer high tech

Een van de belangrijkste kopzorgen van eigenaars van zwembaden is het proper houden van het water. Wie steeds in helder water wil zwemmen, zal heel wat inspanningen moeten doen om dat water zuiver te houden. De zuivering van het water gebeurt door filters, waarbij gebruik gemaakt wordt van filtermedia. Het basisprincipe is heel eenvoudig: deze media moeten een optimale zuivering van het water garanderen.

Zand als filtermedium

Zand is het traditionele filtermedium. Zandfilters kunnen een hele goede performance leveren. Voorwaarde is wel dat zand op de juiste wijze gebruikt wordt in een goede kwaliteit filter, meer bepaald in filters die voldoen aan de toonaangevende Duitse DIN standaard. De performance van een zandfilter met zand of AFM is echter sterk afhankelijk van de filtersnelheid. Hoe langzamer het water door het filter stroomt, hoe sterker de performance. Deze relatie is echter niet lineair, als de filtersnelheid bijvoorbeeld wordt teruggebracht van 30 m3/u tot 15 m3/u verbetert de filterprestatie met een factor 4. Daarom raadt Dryden Aqua een filtersnelheid van 15 - 22 m3/u aan.

Volgens de Duitse DIN standaard is de maximale filtersnelheid 30 m3/u. Dryden Aqua raadt lagere filtratiesnelheden aan, vooral voor nieuwe installaties. Als het niet mogelijk is om een systeem aan te passen kan een frequentieregelaar gebruikt worden om de pomp in de nacht 50 % langzamer te laten lopen, van 30 m3/u tot 15 m3/u. Deze aanpassing zal de performance van het systeem verbeteren en geld besparen. Investeren in deze technologie verdient zichzelf terug, de terugverdientijd bedraagt vaak minder dan 12 maanden.

De AFM technologie van Dryden Aqua werd eerst toegepast bij dolfijnen

Naast zand is er AFM als filtermedium beschikbaar op de markt. AFM werd ontwikkeld door Dryden Aqua, een bedrijf dat werd opgericht door marinebiologen die gespecialiseerd zijn in waterbehandeling van zwembaden. Het bedrijf heeft als missie om giftige bijproducten van chloor te elimineren en om de beste lucht- en waterkwaliteit op de markt te bieden. Het bedrijf werkt al meer dan 30 jaar met chloreersystemen voor dolfi jnen en andere waterzoogdieren waarna ze hun technologie met succes introduceerde in de zwembadwereld. De technologie van Dryden Aqua wordt nu op grote schaal gebruikt in de zwembadwereld.

Aanbod aan filtermedia breidt zich nog altijd uit

Op het vlak van filtermedia staat de technologie niet stil, het aanbod aan media is nog altijd voor uitbreiding vatbaar. PPG glass Filter Media is het nieuwe milieuvriendelijke en kostenbesparende filtermedium dat een levensvatbaar alternatief biedt voor zand. Gemaakt van gerecycleerd glas is het bovendien een groen alternatief voor dat zand, wat niet onbelangrijk is in een periode dat duurzaamheid centraal staat.

Door zijn superieure prestaties is dit filtermedium bovendien ook nog eens sterk kostenbesparend. Er zijn 3 verschillende klassen PPG glass Filter Media verkrijgbaar: Graad 1, Graad 2 en Graad 3. Alle types zijn gefreesd en dus niet scherp. Ze zijn met andere woorden makkelijk in de omgang. PPG glass Filter Media werkt efficiënter en vereist een kortere backwash (tegenspoeling), waardoor de gebruiker kan besparen op water, energie en chemicaliën.

Dankzij de hoekige tot sub-hoekige vorm van de deeltjes en het gehalte aan gebonden silica, is het water 30% helderder in vergelijking met kiezelzand. Over het algemeen haalt PPG glass Filter Media aanzienlijk meer fijne deeltjes uit het water dan een vergelijkbaar type kiezelzand. Dit filtermedium heeft een langere levensduur en moet dus niet vervangen worden ook als de fi lters reeds toe zijn aan vernieuwing. Er mag dus met recht en reden van een interessante nieuwkomer gesproken worden.