Jetstreams: Tegen de stroom in

Om baantjes te trekken is een olympisch zwembad geen must. Met een tegenstroominstallatie kun je ook in kleinere zwembaden aan je conditie werken. De nieuwste jetstreams trakteren je bovendien op een verkwikkende massage.

Het Duitse Sopra stelt zijn tegenstroominstallaties samen met duurzame onderdelen en rust ze uit met een toekomstgerichte en energie-efficiënte pomptechnologie. Elke installatie voldoet aan alle Europese normen en vraagt weinig onderhoud. Ze is optioneel leverbaar met een afstandsbediening en een vlotte integratie in een bestaand domoticasysteem is mogelijk.

Afhankelijk van het zwembadtype levert het bedrijf de installaties in een uitvoering met ABS-kunststof of inox. De lucht- en de waterstroom kan je onafhankelijk van elkaar instellen en de jet kan bovendien bewegen. Verschillende modelvarianten voor de meest diverse inbouwsituaties vereenvoudigen de montage ter plaatse. De inbouwset en de pomp bestaan eveneens als een afzonderlijke of gecombineerde compacte eenheid.

Gelijkmatige tegenstroom

Wie op zoek is naar de ultieme zwembelevenis wordt op zijn wenken bediend met de Sopra Power. Deze tegenstroominstallatie is de oplossing voor iedereen die nog meer vermogen wenst en zijn zwembad ook voor actieve zwemtraining wil gebruiken. Met behulp van moderne sensoren regel je de kracht van de installatie. Van rustig zwemmen tot power crawl, je kan elk gewenst niveau instellen. Een ruime uitstroomopening voor het water garandeert een gelijkmatige tegenstroom. De installatie bestuur je met gevoelige schakelaars, die op de kleinste aanraking reageren. De kern van een Sopra Power-installatie bestaat uit een dubbel aggregaat met twee krachtige pompen.

Vijf keer zoveel circulatie

Ook Ospa gaat prat op zijn ‘Deutsche Gründlichkeit’. De fabrikant uit Mutlangen geeft het tegenstroomzwemmen een nieuwe dimensie met de nieuw ontwikkelde Ospa PowerSwim 3, die meer is dan alleen een krachtige tegenstroominstallatie. Een gewone tegenstroominstallatie zuigt het water direct naast de spuitkoppen weer aan, waardoor er slechts een plaatselijke stroming ontstaat. De PowerSwim 3 is echter zo geconstrueerd, dat ze de totale watermassa in het zwembad in beweging brengt.

Doordat de spuitkoppen en de afzuiging tegenover elkaar in het zwembad zijn geplaatst, ontstaat er een krachtige stroming in de volledige lengterichting van het bad. Het water circuleert tot 250 m³ per uur, dat is meer dan vijf keer zoveel als bij een gewone tegenstroominstallatie. Ospa maakt van het tegen de stroom in zwemmen een totaal nieuwe belevenis en een sportieve uitdaging. Met de PowerSwim 3 zijn een heuse work out en conditietraining mogelijk. Dankzij de gelijkmatige stroming in het gehele zwembad is de ambitieuze recreatieve sporter in staat zijn fysiek aanzienlijk te verbeteren. Het is realistisch om een zwemafstand van 3,8 kilometer, zoals bij de triatlon, op die manier te trainen. Je kunt tot zes persoonlijke trainingsprogramma’s samenstellen met telkens vijf opeenvolgende prestatieniveaus.

 

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het volledige artikel in ZwembadenPLUS 2018 (te verkrijgen in Carrefour, Delhaize en de beter dagbladhandel).