Intelligente sturing van het zwembad … vanuit de luie zetel

Niets is te gek als het gaat om automatische sturing van je zwembad. Van waterbehandeling en verlichting tot verwarming en bediening van het roldek: alles is te bedienen vanuit de luie stoel. Zo kun je met minimale inspanning optimaal genieten van je zwembad. In dit artikel nemen we een kijkje bij een aantal van de volledige systemen. Wat kunnen ze en wat zijn de kenmerken?

IntelligentPool®

Of je nu een relaxer bent, een sportieveling of een doe-het-zelver: in de IntelligentPool® van Badweelde vind je altijd een passend systeem. In het basispakket beheert de elektronische module functies als verlichting, verwarming, waterniveau, temperatuur en filtratie. Wil je altijd verzekerd zijn van veilig en hygiënisch zwemwater? Het Easy-programma meet automatisch de pH-waarde en het chloorgehalte en past de dosering daarop aan. Zo belast je het milieu zo min mogelijk. De Safe-module voegt een aantal veiligheidsaspecten toe aan je zwembad. Handig wanneer er kleine kinderen in de buurt zijn. De controle-eenheid stuurt het roldek aan en beveiligt het bij te lage of te hoge waterstand. Ondertussen gaat ’s avonds de LED onderwaterverlichting automatisch aan wanneer je het rolluik opent en dimt bij het sluiten. Welke IntelligentPool® je ook kiest, alle functies zijn op afstand te bedienen via de pc, laptop, tablet of smartphone. Bovendien kun je met de online applicatie BadweeldeConnect® het bedrijf op afstand laten meekijken, en laten adviseren. Als dat geen gebruikscomfort is!

Zodiac Aqualink Tri

Complete controle over alle apparaten rondom je zwembad? Het kan met de Aqualink Tri van Zodiac. Met het intelligente toestel kun je van alles regelen: de filtratietijd en het toerental van je pomp (wanneer je beschikt over een variabele pomp), maar ook de mate van verwarming en de verlichting van je zwembad of tuin. Groot voordeel van de Aqualink Tri is dat hij niet aan een merk gebonden is. Daardoor kun je ook je sturing automatiseren bij reeds bestaande zwembaden. De Aqualink kan desgewenst ook de sturing van de waterbehandeling overnemen (zoals de pH- en chloor-dosering of de zoutelektrolyse) maar dit werkt alleen met Zodiac-apparatuur die eveneens de Aqualink-connectiviteit hebben. Besturing gaat van op afstand met het iAqualink-programma (daarmee kun je zelfs meerdere zwembaden tegelijkertijd beheren) of met de uitneembare controlunit in de schakelkast.

Loxone AquaStar Air

Een bijzonder stukje techniek: de AquaStar Air. Loxone is een leverancier van domoticasystemen en ontwikkelde samen met het Oostenrijkse Peraqua deze bijzonder geavanceerde 6-wegs terugslagklep. Het apparaat beschikt over een aansluiting voor een filterpomp, een aansluiting voor een veiligheidsklep in de afvoer, een 1-wire interface voor temperatuursturing, 3 vrij definieerbare relais (bijvoorbeeld voor een jetstream, het afdekzeil en de verlichting) en 2 analoge ingangen (bijvoorbeeld voor de druksensor voor de niveaumeting). De AquaStar Air is draadloos verbonden met de Loxone Miniserver die ook andere systemen in en rondom het huis aanstuurt. Het systeem vult het zwembad indien nodig, automatiseert de zwembadverlichting ’s avonds, stuurt de zwembadverwarming aan en maakt het instellen van de jetstreams mogelijk. Is de pH of het chloorgehalte niet in orde, dan krijgt de zwembadbezitter daarvan bericht. Zo kun je optimaal genieten zonder zorgen. De AquaStar Air is ook te installeren bij bestaande zwembaden. Meerdere installateurs leveren het systeem waaronder IC-Technics in Attenrode en Jecon in Heist-op-den-Berg.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het volledige artikel in ZwembadenPLUS 2018 (te verkrijgen in Carrefour, Delhaize en de beter dagbladhandel).