Frequentie gestuurde pompen maken forse besparingen op het energieverbruik mogelijk

Bij de keuze van een pomp voor het zwembad komen heel wat factoren om de hoek kijken. Daarenboven is er een ruim aanbod aan pompen van alle mogelijke modellen beschikbaar, in zoverre dat het soms moeilijk is om de juiste keuze te maken. Maar uiteindelijk zou de voorkeur van de kandidaatkoper logischerwijs moeten uitgaan naar de combinatie van een zo groot mogelijke effi ciëntie met een zo zuinig mogelijk verbruik. En zo belanden we automatisch bij de frequentie gestuurde pompen.

Het aanbod aan deze pompen is eveneens zeer uitgebreid, zodat het geen kwaad kan om een kort overzicht te geven van wat er op de markt allemaal verkrijgbaar is. De investering in een frequentie gestuurde pomp ligt misschien wat hoger dan bij een ‘gewone’ pomp, maar deze investering betaalt zich op termijn terug dankzij de hogere efficiëntie en het zuinigere elektriciteitsverbruik.

Zoeken naar een evenwicht tussen vraag en aanbod

Kort samengevat komt de werking van een frequentie gestuurde pomp neer op het zoeken naar een evenwicht tussen vraag en aanbod. Is de vraag naar ontsmettingsmiddelen en zuiver water groot, dan zal de pomp aan een hoger toerental draaien. Het omgekeerde geldt uiteraard ook. De belangrijkste besparing die u kan realiseren is het voorkomen van overcapaciteit. De pomp zal minder energie verbruiken wanneer ze minder hard moet werken. De frequentie gestuurde pompen geven zodoende een extra dimensie aan de klassieke circulatiepompen. Een variabel toerental voor de pomp maakt energiebesparingen mogelijk die tientallen procenten kunnen bedragen, afhankelijk van de specifieke situatie. En die kan natuurlijk van geval tot geval verschillen.

Ingebouwde frequentieregelaar voorkomt overcapaciteit

Het belangrijkste onderdeel van een frequentie gestuurde pomp is ongetwijfeld de ingebouwde frequentieregelaar. Deze moet op een dergelijke manier ingesteld worden dat de motor van de pomp naargelang de vraag op het aangepaste toerental draait. Het probleem bij de klassieke circulatiepomp is dat deze op een vast toerental draait, wat in veel gevallen aanleiding geeft tot overcapaciteit. Dankzij de moderne technologie is het mogelijk om deze overcapaciteit weg te werken. Een frequentie gestuurde pomp ‘leest’ het zwembadgebruik en past haar snelheid en capaciteit aan aan het aantal gebruikers, de duur van het gebruik en de vervuiling die optreedt. Ze vormt dus een conditio sine qua non voor iedereen die zijn zwembad efficiënt en goedkoop wil beheren, met als toetje er bovenop ook nog eens een milieuvriendelijke aanpak. Ze wordt door experts dan ook van harte aanbevolen.

PPG Pomp Deluxe: betrouwbaar, efficiënt en niet luidruchtig

Tijd om even rond te kijken wat er op de markt allemaal beschikbaar is. Simon Bolleire van Pollet Pool Group vestigt op de eerste plaats de aandacht op de PPG Pomp Deluxe VS. Om een zo hoog mogelijke kwaliteit te garanderen werd door Pollet Pool Group een samenwerking met de Duitse fabrikant Speck Pumpen aangegaan. Dit resulteerde in de PPG pomp Deluxe VS, een referentie in de industrie wat betreft betrouwbaarheid, efficiëntie en geluidsniveau. De PPG Deluxe VS pomp combineert de bestaande bewezen kwaliteiten van de Pollet Pool Group pompen met een aanpassing aan de nieuwste moderne technologie. Het resultaat is een pomp die een premium, frequentie geregelde permanent magneetmotor combineert met nog efficiëntere hydraulische specificaties, met een fluisterstille werking en met een fris, nieuw hedendaags design. De PPG Pomp Deluxe VS onderscheidt zich verder door een minimalistisch tijdloos design, een revolutionair ontwerp voor het optimaliseren van de waterstroom, een extreem stille werking en een 100% kwaliteitscontrole. Het label ‘Made in Germany’ spreekt in dit verband voor zichzelf. Met de gloednieuwe ‘PPG eco-check app’ kan u bovendien in enkele muisklikken berekenen wat al deze technologische hoogstandjes effectief betekenen op vlak van energiebesparing.

Nieuw: de Speck Badu Profi ECO VS pomp

Nieuw is de Speck Badu Profi ECO VS pomp, een zelf aanzuigende pomp die de Badu Profi pomp combineert met een frequentie geregelde permanent magneetmotor. Het betreft hier een maximale effi ciënte en bovendien zeer stille, zelf aanzuigende zwembadpomp. De motor overtreft zoals bovenstaande modellen van Speck de actueel hoogst energie-effi ciëntie klasse IE3, vooruitlopend op klasse IE4. Eens te meer kan het interessant zijn om een aantal kenmerken te geven: folie toetsenbord met acht toetsen zonder dubbele bezetting voor een eenvoudige menunavigatie, infotoets voor energieverbruik, zowel aanzuigtijd (OFF, 1-10min.) als aanzuigsnelheid (1000-3000tpm) zijn instelbaar, drie vrij instelbare toerentallen (1000-3000 tpm), voorzien van 5-aderige kabel om toerental en stopfunctie door middel van potentiaalvrije contacten extern aan te sturen (poolcontrol II). Vermelden we nog het transparant pomphuis deksel met LED verlichting, waarbij de sleutel voor de wartel wordt meegeleverd. De pomp is standaard uitgevoerd met PVC kraagbussen en verdiepte aftappluggen, van breukgevaar is geen sprake. Het elektrische gedeelte is volledig galvanisch gescheiden. De pomp moet maximaal drie meter boven- of drie meter onder waterniveau geplaatst worden. Ze is bruikbaar bij zwembaden met zout-elektrolyse systemen met een zoutconcentratie van 0,5% (5 gram/liter). In het geval van deze pomp mag u rekenen op vijf jaar fabrieksgarantie.

De Hayward super VSTD pomp

De Hayward Super VSTD pomp is een zelf aanzuigende pomp die de beproefde constructie van de Hayward Super pomp combineert met een compacte frequentie geregelde permanent magneetmotor. De pomp is voorzien van een folie toetsenbord met acht toetsen zonder dubbele bezetting voor een eenvoudige menu navigatie. Ook meegeleverd worden een 5-aderige kabel om toerental en stopfunctie door middel van potentiaalvrije contacten extern aan te sturen. Hier zijn de kenmerken als volgt: extern aan te sturen middels het Aqua Easy Pool Control 2 systeem, drie vrij instelbare toerentallen (600-3000 tpm), ook de aanzuigtijd (0-300 sec) is instelbaar, de fi ltertijden op de pomp zijn eveneens instelbaar, weergave actueel energieverbruik in Watt door middel van een toets gebruik mode enzovoort. Extra skimfuncties zijn aanwezig om tijdelijk tijdens de dag hogere toeren te draaien. Deze pomp is bruikbaar bij zwembaden met zoutelektrolyse systemen en een zoutconcentratie 0,5% ( 5 gram/liter). In dit geval geldt twee jaar fabrieksgarantie.

De nieuwe E.Swim 150 pomp van DAB

Heet van de naald kunnen we u de nieuwe E.Swim 150 pomp van DAB voorstellen, zoals die door LMP PoolParts in haar gamma werd opgenomen. Het betreft een watergekoelde pomp die zonder enige overdrijving mag worden beschouwd als de meest geluidsarme pomp die momenteel op de markt verkrijgbaar is. Zelfs in hoog debiet maakt deze pomp nauwelijks hoorbaar geluid. Zowel de snelheid als de fl ow zijn variabel, de supereffi ciënte permanent magneetmotor verrast iedereen door zijn innovatieve (geluidloze) motor. De E.Swim 150 pomp van DAB draait bij eender welke snelheid verrassend stil. Makkelijk in gebruik en betrouwbaar garandeert deze pomp een serieuze kostenbesparing.