Eerste hulp bij groen water

JE ZWEMBADWATER IN ENKELE STAPPEN WEER HELDER

Groen zwembadwater duidt op de aanwezigheid van algen. Het is een veelvoorkomend probleem dat het zwemplezier flink kan bederven. Het bestrijden van algen is niet evident, vooral wanneer je niet precies weet welke stappen je moet ondernemen. Maar geen nood, ZwembadenPlus vertelt je hoe je het moet aanpakken.

Tekst: Reine Driesen

 

WAAROM IS HET WATER GROEN?
De zon is de grootste boosdoener bij de vorming van algen in het zwembad. Het zonlicht zorgt er namelijk voor dat de algen aan fotosynthese kunnen doen. Ze zetten koolstofdioxide en water om in glucose en zuurstof om te kunnen groeien en zich te vermenigvuldigen. Normaal houdt de desinfectie van het water dit proces tegen, maar bij een onregelmatige waterbehandeling, wanneer er onvoldoende filtratie plaatsvindt of wanneer er niet genoeg watercirculatie is, zullen de algen hun kans schoon zien om zich voort te planten. Ook kan het zijn dat er na een poolparty te veel organisch materiaal in het water is terechtgekomen. Bladeren, gras, huidschilfers, zweet, urine … het doet allemaal dienst als voedingsbron voor de algen. Is je zwembadwater groen geworden? Probeer dan eens om de waterbehandeling samen met de pomp langer te laten draaien. Heeft dit geen effect? Dan zal je met chemicaliën zoals chloor of anti-alg aan de slag moeten gaan. Eveneens kan het helpen om de invloed van zonnestralen te beperken door het zwembad af te dekken met een lichtdichte afdekking.

 

BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN
Je kan het risico op algenvorming verkleinen door de parameters van het water in de gaten te houden en in te grijpen wanneer ze te veel afwijken. Regelmatig het water testen, is dus de boodschap.

 

WAAROP MOET JE TESTEN?

Chloorniveau
Chloor werkt prima om virussen, bacteriën en algen te doden. Om goed te zijn, moet het chloorniveau zich tussen 1,0 en 3,0 ppm (parts per million) bevinden.

PH-waarde
De pH-waarde geeft de zuurgraad van het zwembadwater aan. Die moet optimaal zijn zodat het chloor zijn werk kan doen. De ideale pH-waarde voor zwembadwater ligt tussen 7,2 en 7,6. Als de pH-waarde van het zwembadwater te laag is, kan dit leiden tot corrosie van metalen onderdelen in het zwembad, zoals de ladder, pompen en filters. Een te hoge pH-waarde van het zwembadwater zorgt dan weer voor kalkaanslag op de zwembadwanden en -apparatuur. Dit kan de watercirculatie belemmeren en de efficiëntie van het filtratiesysteem verminderen.

          

                              pHhth ® pH minus poeder                                                             hth® pH plus poeder

Alkaliniteit
Een juiste alkaliniteit voorkomt grote schommelingen in de pH-waarde. De aanbevolen alkaliniteit voor zwembadwater ligt tussen 80 en 120 ppm.

          

                          W'eau TA- Alkaliteit                                                                                            W'eau TA+ Alkaliteit

Hardheid van het water
De hardheid van het water verwijst naar de concentratie van calcium- en magnesiumionen. Een optimale hardheid voorkomt corrosie van zwembadmaterialen en de vorming van kalkaanslag. De ideale hardheid voor zwembadwater ligt tussen 200 en 400 ppm. Nog een goede manier om algen te voorkomen, is het plaatsen van een uv C-filter in de technische ruimte van het zwembad. Het uv C-licht doodt virussen en bacteriën die ontsnapt zijn aan het chloor. Bij zoutelektrolyse moet je erop letten dat je kiest voor een uv C-filter die bestand is tegen het zoute water.

 

ALGEN BESTRIJDEN
Eenmaal de algen in het zwembad aanwezig zijn, moet je deze natuurlijk bestrijden. Maar verwacht niet dat het zwembadwater binnen een dag weer helemaal helder is. Algen bestrijden is een proces dat wat tijd kost, in sommige gevallen kan het zelfs een paar weken duren.

Stap 1: test het water
Meten is weten. Voordat je in het wilde weg chemicaliën aan het water begint toe te voegen, is het goed om het water te testen. Vooral de alkaliteit (TA) en pH-waarde van het water zal je moeten bijsturen. Een goede TA-waarde ligt tussen de 80 en 120 ppm. De pH-waarde moet tussen de 7,0 en 7,6 zijn, 7,4 is ideaal. Zitten de waarden buiten het bereik? Dan moet je TA+ of TA- en/of pH+ of pH- toevoegen.

Stap 2: chloorshock
Meestal ligt een normale chloorwaarde tussen 1 en 2 ppm/liter. Als je groen water hebt, kan je het chloorgehalte verhogen naar 3 ppm/liter. Hier moet je wel voorzichtig mee te werk gaan, want het toevoegen van chloor kan leiden tot meer gebonden chloor, wat een sterke geur en irritatie aan ogen, huid en luchtwegen veroorzaakt. Bovendien vermindert overmatig gebonden chloor de effectiviteit van de desinfectie, waardoor bacteriën en ziekteverwekkers vrij spel krijgen.

          

                                       hth® chloorshock                                                                                 Melpool chloorshock

Stap 3: anti-alg
Als het water van je zwembad er erg groen uitziet, is het aangewezen om anti-alg toe te voegen. Dit vloeibare bestrijdingsmiddel bevat afhankelijk van het product koperverbindingen, ammonium of natriumhypochloriet (bleekmiddel) om de algen te doden. Zorg ervoor dat je de gebruiksaanwijzing nauwkeurig opvolgt, zodat je de juiste hoeveelheid toevoegt en die gelijkmatig over het zwembad verdeelt. Let op: als je een zwembad hebt dat werkt met zoutelektrolyse of hydrolyse, moet je het systeem uitzetten voordat je chloorshock of anti-alg toevoegt. Anders loop je het risico dat de zoutcel of zoutelektrode wordt beschadigd.

          

                           AquaEasy geconcentreerde anti-alg                                                                  Pool Power anti-alg

Stap 4: op volle toeren
Laat de zwembadpomp continu draaien gedurende enkele dagen. Controleer dagelijks de waterwaarden van het zwembad en corrigeer ze indien nodig met de juiste chemicaliën.

 

DODE ALGEN VERWIJDEREN
Als je alle voorgaande stappen hebt uitgevoerd, is het belangrijk om de dode algen uit het zwembad te verwijderen. Vaak blijven ze in het water achter omdat ze te klein en te licht zijn om door de filterinstallatie te gaan en zakken ze naar de bodem.

Stap 1: vlokkingsmiddel
Vlokkingsmiddel bindt alle zwevende vuildeeltjes aan elkaar zodat ze samenklonteren en wél gefilterd worden door de filterinstallatie. Vlokkingsmiddel is er in tabletten of vloeistof.

          

                           Melpool PAC vloeibaar vlokmiddel                                        Briswim Goldifloc vlokmiddel - 18 tabletten

Stap 2: laat het zwembadwater circuleren
Na het toevoegen van het vlokkingsmiddel, moet je de zwembadpomp 24 uur lang laten circuleren zonder door het filtervat te gaan. Zo krijgt het vlokkingsmiddel de kans om alle zwevende algen te binden voor ze worden verwijderd.

Stap 3: filteren en backwashen
Na het circuleren, schakel je de pomp terug naar de filtermodus. Let goed op de drukmeter, want de druk kan snel omhooggaan. Als dit gebeurt, schakel dan de zeswegkraan enkele minuten naar de backwash-stand. Hierdoor stroomt het water krachtig van onder naar boven, waardoor vuil snel wordt afgevoerd.

Stap 4: stofzuigen
Nadat al het vuil is afgevoerd, hoef je alleen nog de bodem schoon te maken. Gebruik hiervoor een zwembadstofzuiger of -robot. Vergeet niet om tijdens deze laatste stap regelmatig de filterinstallatie terug te spoelen (backwash).


HEB JE ALLE STAPPEN GEVOLGD?
Dan kan je weer genieten van zalig, kristalhelder water.