Een overkapping voor je zwembad, vier seizoenen voordeel

PoolcoverSommige mensen zien alleen maar voordelen in een zwembadoverkapping, anderen vinden het een lelijk ding dat niet past in hun visie van een esthetische tuin. Over mooi of lelijk valt niet te discussiëren. Feit is wel dat een overkapping best wat voordelen biedt en dat vier seizoenen lang.

Overkappingen vind je in alle vormen en maten, in hout of aluminium, manueel of automatisch openend. Overweeg je om een overkapping aan te schaffen? Neem dan zeker contact op met enkele installateurs want de mogelijkheden zijn talrijk. Wij zetten alvast enkele voordelen op een rij en vergelijken een aantal populaire modellen. 

Voordelen 
Veiligheid 
Een van de belangrijkste redenen waarom mensen voor een overkapping kiezen, is ongetwijfeld de veiligheid. Een zwembad is heerlijk maar met kleine kinderen of huisdieren in de buurt is het altijd oppassen geblazen dat niemand per ongeluk in het water sukkelt. Een gesloten rolluik geeft een kind of dier de valse indruk dat ze er veilig op kunnen lopen. Hoewel sommige afdekkingen flink stevig zijn, blijft de kans op schade en meer evenwel reëel. Een overkapping kan je te allen tijde goed afsluiten waardoor je met een gerust hart kind en dier in de tuin kan laten spelen. 

AbridealKwaliteit van water
Een ander belangrijk voordeel van een overkapping is de netheid van je water. Ook al sluit je iedere dag je rolluik, via de randen komt er altijd wat vuil in je water terecht. Bladeren, zand, insecten, ja soms zelfs kleine dieren vervuilen je water en filters. Ook tijdens de zomer. Om een goede hygiëne te garanderen moet je daarom meer onderhoudsproducten gebruiken. Een overkapping houdt alle soorten vuil maximaal weg zodat je minder producten moet gebruiken en zachter water krijgt. 

Watertemperatuur 
België is een fijn land, maar vooraleer de temperaturen hoog genoeg klimmen om buiten te zwemmen, zitten we algauw een flink eind in mei of juni. Daardoor valt het aantal zwemdagen soms tegen. Zeker in het voorjaar wanneer we snakken naar het eerste zomergevoel en een duik in het zwembad willen nemen. Dankzij een overkapping creëer je een serre-effect zodat de watertemperatuur makkelijk enkele graden stijgt. Bovendien kan je een overkapping deels gesloten laten terwijl je zwemt zodat je geen last hebt van een kille wind. Zelfs op een regendag kan je heerlijk zwemmen terwijl de druppels op de afdekking tokkelen.

AxessVriendelijk overwinteren 
De winter is een zware periode voor ieder zwembad. Sommige mensen maken hun bad ieder jaar leeg, maar dat is een dure en weinig ecologische oplossing. Een speciale winterafdekking houdt het vuil wel uit het water, maar houdt de vorst niet tegen. Een overkapping beschermt je zwembad als een cocon zodat het dit veeleisende seizoen in de beste omstandigheden doorkomt en jij je geen zorgen hoeft te maken over de structuur van je zwembad. Kortom, met een overkapping is je zwembad het hele jaar door onmiddellijk klaar voor gebruik! 

Modellen 
Ben je door de voordelen gewonnen voor een overkapping? Dan is het nog kiezen uit de vele modellen! Van vlakke panelen die het zicht op je tuin niet hinderen tot volledige tuinkamers, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

AbrisudVlakke modellen 
Een vlakke overkapping leunt nog het dichtste aan bij een rolluik, maar met alle voordelen van een overkapping op het vlak van watertemperatuur en zuiverheid van het water. Bij de meeste modellen kan je de panelen openen met optilkrukken zodat ze meteen ook een windscherm vormen. Zodra het volop zomert, kan je de panelen makkelijk van het bad halen en stockeren, tenzij je voor een telescopisch model kiest waarbij de panelen automatisch op een extra terras achteraan het zwembad gestapeld worden.

Lage modellen 
Een lage overkapping stelt je in staat om te zwemmen terwijl de overkapping gesloten of deels geopend is. Binnen deze categorie heb je verschillende keuzes: 
- de afneembare overkapping: de panelen kunnen zoals een autokoffer worden opengezet of volledig worden verwijderd. De openrollende of openschuivende overkapping: deze modellen kan je openzetten, maar ook als een lade in elkaar schuiven zodat de helft van je bad open komt te liggen. 
- de telescopische overkapping: de panelen schuiven manueel of automatisch in elkaar zodat je hele zwembad opengelegd kan worden.

Houd er rekening mee dat je voldoende ruimte achter je zwembad moet hebben. De hoogte van een lage overkapping kan verschillend zijn afhankelijk van het merk. Hoe lager de overkapping, hoe groter het serre-effect. Sommige producenten hebben lage en medium modellen. Alle lage modellen bieden de mogelijkheid om te zwemmen met een (deels) gesloten overkapping.

PoolcoverHoge modellen 
Met een hoge overkapping creëer je een heuse tuinkamer. Je hebt keuze uit telescopische modellen die je deels of volledig kan openschuiven of vaste modellen. Ligt je zwembad wat verder in je tuin, dan kies je een vrijstaand model. De meeste modellen bieden de mogelijkheid om de verschillende panelen of modules open te schuiven. Zo pas je de overkapping perfect aan aan de weersomstandigheden. Is het tropisch warm, dan schuif je alle modules in elkaar. Staat er een kille wind, dan vorm je het perfecte windscherm zodat je ongestoord kan genieten van de zon en het water. Ook wanneer je zwembad vlakbij je huis ligt, biedt een hoge overkapping een verrassende meerwaarde. De constructie wordt frontaal of zijdelings aan je gevel bevestigd, afhankelijk van de ligging van je bad. Op een frisse maar zonnige lentedag of bij regenweer stap je zo van je huis naar je zwembad zonder ook maar een voet buiten te moeten zetten. Het ideale compromis tussen een buiten- en een binnenzwembad. Onnodig te zeggen dat het aantal zwemdagen flink de hoogte in gaat. Ook in dit segment vind je telescopische modellen waarbij je de modules open kan schuiven. Houd er wel rekening mee dat je voor hoge overkappingen meestal een bouwvergunning nodig hebt.

Onderhoud 
Hoewel fabrikanten uitpakken met het voordeel dat een zwembad met een overkapping veel minder onderhoud vergt, raden ze aan je overkapping regelmatig schoon te maken en te behandelen tegen schimmelvorming. Het onderhoud verlegt zich dus van het water naar de overkapping. Een zwembad dat zichzelf onderhoudt, zal altijd een utopie blijven. Een onderhoudsbeurt begint met het afspuiten van de overkapping om stof en vuil te verwijderen. Zo voorkom je dat het stof krassen maakt op je panelen. Vervolgens veeg je de panelen schoon met een sop, bestaande uit een speciaal reinigingsmiddel, en een microvezeldoek op een telescopische stok. Om te vermijden dat het poetsmiddel storende sporen achterlaat, spoel je de overkapping goed af en droog je de panelen zo goed als mogelijk. Schimmelvorming en groene aanslag vermijd je door je overkapping na een poetsbeurt te behandelen met een speciale anti-schimmelbehandeling.