De nieuwe generatie zwembadoverkappingen, functioneel en mooi

Overkappingen van zwembaden worden hoe langer hoe populairder. Geen wonder met het klimaat hier in de Benelux. Met een afdekking verleng je de tijd dat je kan zwemmen, houd je je zwembad properder en spaar je energie. Maar de huidige zwembadbezitter stelt niet alleen meer functionele eisen aan zijn overkapping, ze moet ook esthetisch verantwoord zijn. Ze moet als het ware naadloos opgaan in de tuin. In dit artikel gaan we in op de voordelen van een overkapping en we bespreken een aantal populaire en bijzondere exemplaren. Uiteraard vergeten we het veiligheidsaspect niet. 

Met overkapping duurt je zwemseizoen minstens een maand langer.

Een overkapping is een duurzame investering die zorgt voor een meerwaarde van zwembad, tuin en huis. De voordelen op een rijtje: - Overdekt water is beter beschermd tegen dode bladeren en ander vuil. Dit betekent niet alleen dat je dan minder chemicaliën nodig hebt, ook hoef je het zwembad minder vaak schoon te maken en kost het per schoonmaakbeurt minder tijd.
- Door de zon die op de overkapping schijnt, stijgt de watertemperatuur met vier tot acht graden. Het zwemseizoen wordt daardoor een stuk langer.
- Je hebt minder last van verdamping en bij sommige overkappingen kun je condenswater weer terugleiden naar het bad. Dit betekent een aanzienlijke besparing op water.
- Ongedierte en hinderlijke insecten hebben minder kans om bij het water te komen.
- Het vergroot de veiligheid in de tuin, kinderen kunnen veilig zonder toezicht in de tuin spelen.
- Je hoeft het bad niet te laten leeglopen in de winter. Dagelijks twee à drie uur het water filteren is voldoende.

Veiligheid 
Sinds 2004 zet Frankrijk de toon qua wetgeving. Op geen enkele manier mogen jonge kinderen in de buurt van het water kunnen komen wanneer er geen toezicht op het zwembad is. De basis is gezond verstand: je doet de overkapping dicht en op slot na elke zwempartij. De Franse norm (NF P90-309) stelt ook eisen aan het materiaal: het materiaal moet minimaal 45 kg/m2 kunnen dragen (als een kind onverhoopt op de overkapping klimt kan dat dus geen kwaad) en bestand zijn tegen windsnelheden van minimaal 100 km/uur. Gebruik je een afstandsbediening voor het openen en sluiten van de overkapping? Zorg dan dat je het bad nooit uit het oog verliest tijdens dit proces. De overkappingen in dit artikel voldoen standaard aan de NF P90-309.

Veel zicht op de tuin Meest voorkomende overkapping in België en Nederland is de lage variant met een hoogte van minder dan 1,50 m. Dat betekent in Vlaanderen dat je voor dit type geen vergunning bij de gemeente hoeft aan te vragen. Bovendien is een lage overkapping minder dominant aanwezig in de tuin.

Bij een hoge overkapping moet je altijd een bouwaanvraag indienen.

AbrisudAbrisud AbridealAbrideal Pool CoverPool Cover
AbridealAbrideal Pool CoverPool Cover AbrisudAbrisud
AxessAxess Pool CoverPool Cover AbrisudAbrisud
AbridealAbrideal AbridealAbrideal  

Abrisud 
De openrollende zwembadoverdekking – sinds eind 2012 toe aan de nieuwe generatie – is de meest populaire in het assortiment van Abrisud. In tegenstelling tot de vroegere uitvoering zijn de panelen volledig weg te schuiven. Het bedrijf uit Sint-Stevens-Woluwe (Zaventem) gebruikt uitsluitend de kleur aluminiumgrijs (RAL-kleur 9007) voor de profielen. Volgens een onderzoek dat Abrisud in Parijs liet uitvoeren is dit een kleur die zeer discreet opgaat in de tuin. Dit is belangrijk in de huidige tijd waarin mensen steeds meer gevoelig zijn voor samenhang in de tuin. Een opvallende overkapping past daar niet in. De nieuwe telescopische overdekking van Abrisud combineert een natuurlijke vorm – geïnspireerd op een druppel – met de laatste technologische snufjes. Verborgen in het aluminium frame zit een ingebouwde motor op zonne-energie. De intelligente overdekking zorgt ook voor een automatische beluchting. De gebruiker stelt de gewenste maximumtemperatuur in en wanneer dit niveau overstegen wordt, gaat er een klep open om een luchtstroom te creëren. Geniet van een sfeervolle ledverlichting zodra de nacht valt. Het geleidingssysteem werkt op basis van omgekeerde telescopie. Hierdoor is blokkering van de wieltjes vrijwel onmogelijk. De vergrendeling van het systeem wordt geactiveerd met behulp van een magneet.

Abrideal 
Abrideal levert uitsluitend overkappingen in deze categorie. Omdat de fabrikant zelf ook installateur is, zijn er geen extra – dure - schakels nodig tussen leverancier en klant. Het Antwerpse bedrijf gebruikt aluminium profielen voor de constructie met daartussen 8 mm dikke dubbelwandige platen van polycarbonaat. De profielen schuiven telescopisch in elkaar en als je ruimte achter het zwembad hebt, kun je ze daar opbergen wanneer je gaat zwemmen. Kies uit de kleuren havannabruin, flessengroen, zeeblauw of arduingrijs. Abrideal heeft ook een oplossing voor houten opbouwzwembaden. De overkapping wordt dan aan de randen van het bad bevestigd.

Axess 
IPC levert telescopische overkappingen van het merk Axess tot 1,30 meter. De luxe-uitvoering heeft kristalheldere massieve 4 mm polycarbonaat panelen. Deze mooie panelen zijn onbreekbaar, ook bij fikse hagelbuien. Alle elementen kunnen apart open, dus ook alleen de middelste wanneer het weer slecht is, maar je toch een ‘buitengevoel’ wilt hebben. De aluminium profielen zijn gemoffeld en leverbaar in alle RAL-kleuren, voor- en achterkant van de overkapping zijn afneembaar.

Pool Cover 
Pool Cover levert lage overkappingen tegen een concurrerende prijs. De klant heeft een uitgebreide keuze, zowel wat betreft de profielen (in alle RAL-kleuren en diverse houttinten) als de wanden (5 mm dubbelwandig polycarbonaat, 4 mm PMMA of 4 mm SAN). Het bedrijf voldoet uiteraard aan de veiligheidsnormen en geeft een garantie van vijftien jaar op de profielen en vijf jaar op de panelen tegen onder andere verkleuring.

Rustieke schoonheid 
Met een hoge overkapping creëer je extra leefruimte rondom je zwembad. De constructie neemt een prominente plaats in je tuin in en dit is de reden dat Abrisud gekozen heeft voor duurzaam hout voor de profielen. De rustieke schoonheid van het materiaal past perfect bij de uitstraling van huis en tuin. Abrisud levert verschillende soorten, van een soort veranda evenwijdig aan het huis, tot een vrijstaande als het zwembad zich verder van het huis bevindt. Pool Cover levert eveneens hoge overkappingen maar dan met aluminium profielen. Hun paradepaardje is de Altariva, een hoge en luxueuze overkapping in hoogwaardig gelakt aluminium, glazen vensters, van 50 tot 200 kleine ledlichtpunten binnenin en acht vochtbestendige Powerledlampen met variabele kleuren aan de buitenkant. De verlichting is volledig stuurbaar. Ze is aangesloten op 220V maar wordt via een transformator teruggebracht naar 24V. Er is ook een geluidsinstallatie van Bose voorzien die gestuurd wordt door een Kenwoodversterker.

Op afstand 
Met ingang van 2014 heeft Abrideal een applicatie – met de naam iDéalConnect – ontwikkeld waarmee je het klimaat in de overkapping op afstand kunt regelen met behulp van smartphone of tablet. Ideaal wanneer het zwembad bij je tweede huis in Zuid-Frankrijk ligt. Het programma meet een aantal parameters, zoals de temperatuur van het water, de temperatuur van de lucht onder de overkapping en de luchtvochtigheid. Als het te warm wordt of er is te veel condens, dan gaan de ventilatievensters open. ’s Avonds gaat de led-verlichting automatisch aan en het systeem geeft een melding wanneer de constructie niet goed is afgesloten. Je kunt dan iemand langs sturen om een kijkje te nemen. Ook Pool Cover biedt domotica aan bij haar hoge overkapping. Dat domoticasysteem bedient de verlichting, het geluid, de mogelijke dvd en het vochtbestendige plasmascherm maar ook de binnenhuisverlichting, de verwarming, de huisaudio én bewakingscamera’s. Je kan er tot duizend apparaten en systemen op aansluiten. En die zijn allemaal te regelen via PC, tablet of smartphone. Eender waar je je bevindt. 

Of je nu kiest voor een lage of een hoge overkapping, een ding is zeker: je gaat in alle opzichten meer en langer plezier beleven aan je zwembad. Maar denk er aan: als je van plan bent om een hoge overkapping te plaatsen, vraag dan op tijd een bouwvergunning aan bij de gemeente zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

www.abrisud.be en www.abrisud.nl
www.poolcover.be
www.abrideal.be
www.axess-europe.com