De juiste afdekking, geen overbodige luxe

Wist je dat het warmteverlies van je zwembadwater tot 80 % gebeurt via het wateroppervlak? Een goede afdekking is dus geen luxe als je je elektriciteitsrekening onder controle wil houden. De keuze van afdekking wordt vaak bepaald door het beschikbare budget, maar er zijn nog andere parameters die belangrijk kunnen zijn.  

Een afdekking doet veel meer dan het warmteverlies beperken: het vermindert ook de verdamping van je water waardoor je minder producten moet toevoegen en het houdt zand, stof, bladeren en ander vuil tegen zodat het onderhoud binnen de perken blijft. Een niet doorzichtbare afdekking houdt het licht tegen zodat de algenvorming vermindert. Kies je ten slotte voor een solarafdekking, dan wordt je water meteen ook opgewarmd. Dacht je dat een afdekking vooral zin heeft bij een buitenzwembad? Mis. Een binnenzwembad kampt evengoed met warmteverlies en verdamping. Een afdekking zorgt ervoor dat je ontvochtigingsinstallatie minder werk heeft en vermindert het gebruik van onderhoudsproducten. 

Noppenfolie
De goedkoopste manier om je zwembad af te dekken, is de noppenfolie. Dit zeil met bubbels vermindert het warmteverlies, beperkt de verdamping en houdt vuil tegen. De meeste zomerzeilen drijven los op het water en dat heeft enkele nadelen, waarvan de veiligheid de belangrijkste is. Als een kind of dier op de folie valt, zinkt het zeil. Een noppenfolie wordt in opbouw geïnstalleerd en de oprolsystemen zijn manueel te bedienen. De prijs is echter aantrekkelijk. Winterfolies worden vaak opgespannen net boven het bad en verankerd in de grond.

PVC-lamellen
Een afdekking van holle pvc-lamellen is zonder meer de bekendste. Ze bestaat uit afzonderlijke, holle lamellen die met scharnieren aan elkaar vasthangen. De prijs is gunstig en de afdekking kan zowel op een bestaand bad als in een nieuw bad geïnstalleerd worden, zowel in opbouw als in inbouw. Het op- en uitrollen gebeurt automatisch en de aandrijfsystemen zijn talrijk. Het isolerend vermogen van een pvc-lamel is goed maar het water wordt niet of nauwelijks opgewarmd. PVC scoort middelmatig qua duurzaamheid. De gemiddelde levensduur van een pvc-afdekking ligt grosso modo tussen 5 en 10 jaar. Met de jaren wordt pvc echter brozer waardoor het zijn hagelbestendigheid verliest. Je kunt dus kapotte lamellen overhouden aan een fikse hagelbui. Voordeel is dat je de lamellen individueel kunt vervangen en dat hagelschade binnen je verzekering valt. 
De duurzaamheid is niet voor iedereen een doorslaggevende factor. Doordat een pvc-afdekking gunstig is van prijs, kopen sommige mensen liever iedere 5 à 10 jaar een gloednieuwe afdekking dan een duurdere versie die langer meegaat maar onherroepelijk de sporen van de jaren draagt. Andere mensen kiezen wel bewust voor duurzaamheid.

Pvc-solarlamellen
Zoals de naam laat vermoeden, maakt een solarlamel gebruik van de zonnestralen om het water te verwarmen. Daar waar een gewone lamel het water niet of nauwelijks verwarmt, zal een solarlamel al snel 4 tot 8 graden genereren. Hoewel de warmtewinst niet te betwisten valt, is ze pas optimaal bij volle zon en dus minder op een grijze dag of ’s nachts. 

Volle lamellen
Omdat de holle pvc-lamel enkele nadelen heeft, ontwikkelde onder andere Covrex® een alternatief systeem: de volle lamellenafdekking met soepele verbindingen in plaats van scharnieren. Algenvorming is nooit 100 % uit te sluiten, maar algen hebben het moeilijker om grip te krijgen op het gladde materiaal. Onderhoudsvrij is deze afdekking dus niet. Daar staat tegenover dat water, condensatie of vuil niet kunnen binnendringen in dit soort lamellen. Daarnaast staat er geen einddop op iedere lamel zodat ze perfect in iedere vorm gesneden kunnen worden. Daardoor is de afdekking esthetisch en volledig op maat. Bovendien is ze hagelbestendig en bestand tegen vrieskou zodat ze ook de geschikte winterafdekking is. Een volle lamel isoleert goed maar warmt het water niet op. 

PMMA
Dit jaar lanceert Covrex® een nieuwe afdekking: de PMMA solarafdekking met soepele verbindingen. PMMA warmt het water dus op, heeft dezelfde stevigheid als polycarbonaat, is hagelbestendig en is installeerbaar op alle aandrijfsystemen. 

Polycarbonaatlamellen
Polycarbonaatlamellen zijn er zowel in de klassieke als in de solarversie. Het grote verschil met pvc is enerzijds de hogere prijs, maar anderzijds ook de langere levensduur. Die duurzaamheid heeft te maken met het feit dat een polycarbonaatafdekking bestand is tegen temperaturen van -100 °C tot 130 °C. Ter vergelijking, een pvc-lamel is bestand tegen temperaturen van -5 °C tot 65 °C. Vooral de minimale temperatuur kan in ons land problemen geven. Niet verwonderlijk dus dat een polycarbonaatafdekking langer meegaat dan een pvc-afdekking. Bovendien heeft polycarbonaat een hogere slagsterkte waardoor de afdekking hagelbestendig is. Je moet bereid zijn om de meerprijs te betalen, maar je krijgt er een topproduct voor in de plaats. De polycarbonaat solarlamel warmt je water meer én sneller op dan een pvc-lamel. Dat komt omdat de doorzichtige bovenkant glashelder is, terwijl die bij een pvc-solarlamel blauw is. Het lijkt een esthetisch detail, maar het is dus veel meer dan dat. Qua veiligheid beantwoorden verschillende merken van lamellenafdekkingen, zowel hol als vol, aan de strenge Franse veiligheidsnorm NF P90-308. Dat betekent dat een lamellenafdekking het gewicht van een kind, dier of volwassene kan dragen. Toch is deze veiligheidsnorm niet verplicht. Hecht je veel belang aan veiligheid? Vraag dan vooraf zeker aan je vakman of de afdekking die je voorkeur geniet, beantwoordt aan deze strenge norm. 

Zeilafdekkingen
Zeilafdekkingen zoals onder andere Aquaguard zijn vrij nieuw op de markt. Via aluminium rails die discreet bovenaan of in de zijkant van het bad gemonteerd zijn, dekt een gewapende pvc-folie het bad volledig af. Het systeem beantwoordt aan de NF P90-308 veiligheidsnorm en kan ook op bestaande baden geïnstalleerd worden. Door de flexibele installatie van de rails is deze vierseizoensafdekking ook geschikt voor baden met afwijkende vormen en overloopbaden. Een ander voordeel is dat er niets van vuil in je water kan vallen. Een lamellenafdekking drijft op het water waardoor er altijd een minimum aan zand en bladeren langs de zijkanten je bad binnendringen. Dat is bij een afdekzeil onmogelijk. De aandrijving is volledig automatisch. Onnodig toe te voegen dat ook de verdamping van het water minimaal is. Minpunt is het isolerend vermogen dat niet groot is. 

Met dank aan Covrex® en T&A.