ZWEMMEN ZONDER ZORGEN Hoe maak je de zwembadomgeving veilig voor kinderen?

Verkoeling en waterpret, het zwembad staat synoniem voor een plezierige zomer. Toch is een ongeluk snel gebeurd. Wat kan je doen om het zwembad leuk en veilig te houden voor je kinderen? We geven enkele pointers.

Voor kinderen is het zwembad een magische plek waar ze kunnen spelen, lachen en genieten van het water. Het is een plek waar ze hun zwemvaardigheden kunnen ontwikkelen, nieuwe vriendjes maken en creatieve spellen bedenken om hun verbeeldingskracht te stimuleren. Het zwembad maakt de kindertijd extra memorabel. Maar aan de andere kant vormt het water ook een reëel gevaar. Verdrinking is nog steeds een belangrijke doodsoorzaak onder de 0 tot 19-jarigen. Daarnaast is het de op twee na grootste oorzaak van overlijden door ongevallen bij mensen. De meeste ongelukken gebeuren in zwembaden en vijvers bij de eigen woning. Toch bestaat er in België geen echte wetgeving rond het bouwen van veilige privézwembaden. Sinds oktober 2015 is er wel een Europese norm die je helpt om de zwembadomgeving veilig te houden. En ook de nieuwe Europese norm EN 17645 draait naast duurzaamheid een stukje rond veiligheid. Samen met de Franse wetgeving - waarin zwembadveiligheid wel is opgenomen – vormen deze normen een goede leidraad. De norm uit 2015 beschrijft onder meer richtlijnen voor de openingen in en rond het zwembad. Die dienen beperkt in oppervlakte te zijn om het vastzitten van vingers, tenen, hoofd of andere lichaamsdelen te vermijden. Ook de toegang tot het zwembad dient beveiligd te zijn – eventueel met een poortje.

 

Voorkomen is beter dan genezen
Eerst en vooral is het belangrijk om je met je bezorgdheden tot je zwembadbouwer te richten. Hij of zij weet als geen ander hoe je een veilig en kindvriendelijk zwembad kunt bouwen. Het gebruik van aangepaste materialen kan namelijk een groot verschil maken in het voorkomen van fysieke letsels. Zo is een boord in blauwe hardsteen misschien wel mooi, maar die kan spekglad worden wanneer het nat is - niet ideaal dus voor een zwembad dat vaak spelende kinderen over de vloer krijgt. Kies daarom liever voor een boordsteen met een ruwere afwerking. Wil je toch graag blauwe hardsteen gebruiken? Ga dan voor een gebouchardeerde of gezaagde variant van het materiaal, die biedt meer grip. Ook doe je er goed aan om de toegangstrap af te stemmen op de mogelijkheden of beperkingen van de gebruikers. Kleine kinderen hebben meer baat bij een ingebouwde trap met aangepaste traphoogte dan bij een hangtrap. Met de aanwezigheid van een plage heb je meteen een ploeterniveau waarop de kinderen even een adempauze kunnen inlassen. Heeft het zwembad een diep gedeelte, dan is het verstandig om hier een metalen veiligheidsbaar op de wand te monteren. Verder kan een goede verlichting hét verschil maken. Een goed verlicht zwembad is niet alleen mooi om naar te kijken, het zorgt er ook voor dat kinderen, en natuurlijk volwassenen, niet ongewild in het zwembad terechtkomen tijdens de valavond of wanneer het donker is.

 

Veiligheidssystemen
In Frankrijk is het vereist dat alle ingebouwde of half-ingebouwde privé-buitenzwembaden uitgerust zijn met een veiligheidssysteem om ongelukken te vermijden. Momenteel zijn er vier soorten systemen die voldoen aan de Franse wet: een omheining, een afdekking, een zwembadoverkapping of een alarm. De meeste zwembadafdekkingen die je in België kan krijgen, voldoen sowieso aan de Franse veiligheidsrichtlijnen.

 

1. Hekwerk
Een goed veiligheidshek voorkomt dat kinderen en huisdieren zomaar bij het zwembad kunnen. Volgens de Franse regels moet het hek minstens op één meter afstand van het water geplaatst worden en moet het voorzien zijn van een deurtje of het poortje dat op slot kan. De aangeraden minimumhoogte van het hek is 1,22 m. Dwarsbalken zijn er best niet omdat die als opstapje gebruikt kunnen worden om over de omheining te klimmen. Het materiaal waarvan het hekwerk is gemaakt, moet duurzaam zijn en bestand tegen weersinvloeden, vocht en chemicaliën die in het zwembadwater aanwezig zijn. Een hek kan ook een esthetische waarde toevoegen aan het zwembad en de tuin. Afhankelijk van het materiaal kan je het hek naadloos laten aansluiten op de stijl van de woning. Het hek kan een slimme manier zijn om de tuin in ‘kamers’ te verdelen. Hout geeft het geheel bijvoorbeeld een warme en natuurlijke uitstraling. Gehard glas sluit perfect aan bij een minimalistisch zwemconcept. Cortenstaal kan je inzetten voor een landelijk gevoel. Maar ook een combinatie van verschillende materialen kan een mooi resultaat opleveren. Minder mooi maar wellicht even effectief zijn de ‘tijdelijke’ afsluitingen die op de markt beschikbaar zijn. Zo kan je voor zo’n € 100 al op Amazon het GIANTEX swimming pool fence bestellen. Eveneens is het moeite om je te verdiepen in het assortiment van Betafence, een grote producent die thuis is in omheiningen van alle kalibers. Bij hen vind je bijvoorbeeld de Bekazur® 2D, een heksysteem dat je makkelijk zelf in elkaar zet.

2. Zwembadafdekking
Een afdekking die moeiteloos het gewicht daagt van een jong kind – of nog beter – een volwassenen, is ook een prima veiligheidsbarrière. Er bestaan rolluiken die een gewicht van 100 kg of meer kunnen dragen zonder dat er schade aan de afdekking of het bevestigingssysteem wordt toegebracht. Een goed afsluitbare en beloopbare zwembadoverdekking is bovendien niet enkel veilig, het is ook handig om een zwembad te vrijwaren van vuil en warmteverlies. Bij merken zoals Aquadeck®, Covrex®, Ocea en T&A kan je terecht voor lamellenafdekkingen die superveilig zijn. Belangrijk is natuurlijk wel dat je niet vergeet om de zwembadafdekking te sluiten na gebruik of wanneer er geen ouderlijk toezicht is.

 

➜ Aquadeck®
De lamellen van Aquadeck® zijn ontworpen met een innovatief driekamercompartiment, waardoor het drijfvermogen van de afdekking wordt verhoogd. Voor extra veiligheid kan je een grijpbeugel toevoegen, die direct onder de waterlijn wordt geplaatst. Bovendien kun je een Aquadeck® afdekking zowel mechanisch als elektrisch sluiten. De Aquadeck®- lamellen zijn niet alleen functioneel, maar zien er ook nog eens stijlvol en elegant uit. Verkrijgbaar in vijf kleuren polycarbonaat en twee kleuren pvc zodat de afdekking perfect bij jouw zwembad past.

 

➜ Covrex®
De Covrex® Classic is een rolluik dat volledig voldoet aan de Franse veiligheidsnormen en deze zelfs tot zeven keer overtreft. Deze afdekking is ontworpen om een maximale veiligheid te bieden en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het rolluik kan uitgerust worden met veiligheidshaken, wat zorgt voor nog betere beveiliging. Hierdoor is het mogelijk om zelfs als volwassene over het rolluik te lopen. Een handgreep is eveneens beschikbaar als optie.

 

➜ T&A
De AquaGuard-afdekking van T&A is een echte veiligheidsafdekking. Het zwembad wordt hermetisch afgesloten voor de optimale veiligheid van kinderen, huisdieren en volwassenen. Dankzij de opwaartse kracht van het water kan de afdekking een gewicht van meerdere honderden kilo's dragen. Daarenboven is de AquaGuard zelfvergrendelend en moeten er dus geen extra manuele en tijdrovende bevestigingen worden uitgevoerd. Maar AquaGuard is niet de enige veilige oplossing in het gamma van T&A. Zo is AquaFloor, de beweegbare bodem, een zeer goede manier om de toegang tot het water te beperken wanneer er niet gezwommen wordt. En helpt het CoverLock-systeem om hun lamellenafdekkingen nog veiliger te maken.

3. ZWEMBADOVERKAPPING
Een zwembadoverkapping combineert eigenlijk al het goede van een omheining én een afdekking. Door het zwembad te overkappen kunnen kinderen op geen enkele manier bij het water. Overkappingen zijn meestal van glas waardoor je goed kunt zien wat er in en om het zwembad gebeurt. En een extra voordeel van de overkapping is dat je het zwemseizoen aanzienlijk verlengt omdat er binnenin een soort van serre-effect plaatsvindt. Je kan kiezen tussen lage, middelhoge of hoge overkappingen.

 

GEZOND VERSTAND

Vergeet echter niet dat er maar één echte manier is om de veiligheid van kinderen te garanderen. En dat is simpelweg het toezicht van een volwassene. Een kind schreeuwt of spartelt niet wanneer hij in nood is. Integendeel, de verdrinking gebeurt vaak heel onopvallend. Onderzoek toont aan dat de meeste verdrinkingen gebeuren onder toezicht, maar dat de toezichthouder verstrooid was door een telefoonoproep of door huishoudelijke taken. Hou daarom de volgende tips zeker in het achterhoofd!
TIPS
1. Duid een verantwoordelijke aan die toezicht houdt op de kinderen. Deze persoon moet zelf goed kunnen zwemmen. Laat je tijdens het opletten vooral niet afleiden door je smartphone!
2. Kleine kinderen moeten altijd zwembandjes en/of een zwemvest dragen als ze in de buurt zijn van het zwembad. Maar let op: opblaasbare speeltuigen en matrassen zijn onvoldoende om je kind te beschermen tegen verdrinking.
3. Laat een kind nooit alleen in de buurt van een zwembad, onafhankelijk van het waterpeil. Ook in erg weinig water kunnen ze verdrinken.
4. Haal na het zwemmen onmiddellijk alle speeltuigen en drijvende voorwerpen uit het water zodat kinderen niet in de verleiding komen om terug in het water te gaan. Wist je trouwens dat vergeten speelgoed de nummer één oorzaak is van problemen bij rolluiken? Achtergelaten speelgoed kan namelijk vast komen te zitten in de nis van het rolluik.
5. Leer kinderen zwemmen en maak hen bewust van de gevaren.
6. Het is aangeraden om een EHBO-cursus te volgen en zorg ervoor dat je snel en gemakkelijk de hulpdiensten kunt bellen.

 

➜ Axess Europe
Vision is een van de hoge overkappingen in het aanbod van Axess Europe. Het voordeel hiervan is dat je onder de overkapping kunt rechtstaan. Het stevige aluminium profiel maakt de constructie bestendig tegen harde windvlagen en hevige sneeuwval.

 

➜ Aura
De Strongline-modellen van het Oostenrijkse merk Aura, zijn stuk voor stuk vervaardigd met bijzonder stevige kaders. Het kader maakt grote overspanningen en het gebruik van veiligheidsglas mogelijk. Dankzij het plat dak passen de modellen zeer goed bij moderne huizen. Bovendien zijn ST4 en ST4G uit de Strongline-reeks combineerbaar met Aura Swing E: een mechanisme waardoor het openen en sluiten van de overkapping een fluitje van een cent wordt.

 

➜ Albixon
Het Albixon Klasik-model wordt geleverd met een schuifdak van gemiddelde hoogte en heeft een klassieke afgeronde vorm die je zwembad direct een stijlvolle en elegante uitstraling geeft. Je kunt kiezen tussen de standaardversie en de Klasik Pro, die zeer stevig is en een hoge belastbaarheid heeft.

4. PLONSALARM
Een plons- of zwembadalarm is een toestel dat je waarschuwt wanneer het wateroppervlak plots hevig in beweging komt. Het spreekt voor zich dat je het alarm moet uitzetten wanneer er gezwommen wordt. Kinderen zijn tijdens het zwemmen dus niet beschermd tegen verdrinking, maar zo’n alarm geeft wel aan wanneer iemand het zwembad onbewaakt betreedt.

 

➜ Aqualarm
Aqualarm is een discreet en elegant zwembadalarm dat met succes voor de tests van het Franse LNE (Laboratoire National d’Essai) geslaagd is. Het is een volwaardig veiligheidssysteem dat je zonder elektrische aansluiting kunt installeren. Als je wilt zwemmen volstaat het om de bewaking uit te schakelen, daarvoor moet je je geheime code gebruiken. Het alarm werkt in een straal van zeven meter en waarschuwt wanneer er iemand ongewenst in het zwembad valt.

 

➜ Lifebuoy
Bcone v an L ifebuoy i s e en i nnovatief zwembadalarm in de leuke vorm van een veiligheidsboei. Het drijvende alarm heeft een bereik van 6 x 12 m en kan op afstand geactiveerd worden via de app, zelfs als je niet in de buurt van de woning bent. Is je zwembad groter? Dan kan je met het multisysteem tot wel vier boeien combineren. Daarnaast is het alarm compatibel met populaire spraakassistenten zoals Alexa en Google Assistant.