Verdrink niet in hoge energieprijzen!

Slim verwarmen en waterverbruik beperken

Wie een zwembad plaatst, doet een grote investering. En als we eerlijk zijn, maken de hoge energieprijzen het er financieel niet gemakkelijker op. Hoe ga je hier slim mee om? En welke oplossingen zijn er voorhanden om je energie- en waterverbruik binnen de perken te houden?

ZwembadenPlus sprak over het onderwerp met Joeri Dils, managing director van T&A en voorzitter van de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals. Het verdict is duidelijk: een lager energieverbruik gaat hand in hand gaat met de nieuwste technologieën.

T&A (Technics & Applications) is één van de meest toonaangevende producenten van automatische zwembadafdekkingen in Europa. Naast service en kwaliteit legt dit bedrijf ook de nadruk op innovatie.

“De hoge energieprijzen zijn inderdaad iets waarmee je rekening moet houden als je een zwembad wilt”, begint meneer Dils het gesprek. “Je kan er natuurlijk voor kiezen om energie te besparen door het zwembadwater niet te verwarmen. Maar eerlijk gezegd is dat is geen oplossing. In te koud water wordt niet gezwommen waardoor het zwembad zijn doel voorbijschiet. Het is dus aan de zwembadbouwers en fabrikanten om ervoor te zorgen dat het onderhoud van een zwembad betaalbaar blijft door het energie- en waterverbruik zo laag mogelijk te houden. Met een automatische afdekking en een geïsoleerde kuip, kom je al een heel eind om verdamping tegen te gaan en de warmte te bewaren. Maar zelfs dan zal er nog altijd een beetje energieverlies zijn. Je kan dit vergelijken met een woning, die wordt ook geïsoleerd maar dat neemt niet weg dat we ons huis in de winter ook nog moeten verwarmen. De echte vraag is dus: hoe kan je deze energieverliezen compenseren? Door het zwembad op een slimme manier te verwarmen!”

 

SLIM VERWARMEN

Als je reeds een zwembad hebt, loont het de moeite om je toebehoren eens onder de loep te nemen. “Investeer bijvoorbeeld in een inverter-warmtepomp. Dit soort warmtepompen werkt met een variabele snelheid waardoor je flink wat minder energie verbruikt. Een traditionele warmtepomp draait altijd op vol vermogen, ook bij mooi weer wanneer dat helemaal niet nodig is. Als je een inverter-warmtepomp kan combineren met zonnepanelen, heb je een redelijk goede opstelling in handen. Ook het gebruik van zonneboilers, zonnecollectoren en vacuümcollectoren kunnen een positieve impact hebben op het kostenplaatje.” “Je kan het energieverbruik nog slimmer aanpakken als je een nieuwbouwwoning met zwembad gaat bouwen. In België zijn we al een heel tijdje geleden afgestapt van mazouttanks om je huis te verwarmen. En ook het gebruik van gas wordt tegenwoordig niet meer aangemoedigd door de regering. Iedereen wordt in de richting van een warmtepomp gestuurd en dat schept de mogelijkheid om de verwarming van je woning en zwembad via hetzelfde systeem te laten lopen. Door in een geothermische warmtepomp te investeren kan je de verwarming in de winter voor je woning gebruiken en in de lente, zomer en herfst voor het zwembad. Combineer je zo’n warmtepomp ook nog eens met zonnepanelen, dan ben je zowel je woning als het zwembad heel efficiënt en milieuvriendelijk aan het verwarmen.” “Je kan hier zelfs nog een stapje verder in gaan. Er zijn nu al bepaalde verwarmingssystemen en zwembadsturingen op de markt waarmee je de warmte van het water kunt bufferen. Hiermee bedoel ik dat je op zonnige dagen ervoor kunt kiezen om het zwembadwater net iets meer op te warmen omdat de warmtepomp dan aan een hoog rendement draait. Wanneer het buiten kouder wordt, is het water al opgewarmd en vermijd je dat de warmtepomp moet draaien aan een laag rendement. Dit is een zeer interessant gegeven voor landen zoals België en Nederland waar het weer erg varieert. Deze techniek heeftniet alleen impact op de ecologische voetafdruk van je zwembad maar ook op je portefeuille.” “Voordat je naar de technische ruimte spurt om de temperatuur bij te stellen, moet ik je wel even waarschuwen. De watertemperatuur oefent een grote invloed uit op de waterkwaliteit van het zwembad en op afwerkingen zoals de zwembadfolie. Laat je hiervoor dus altijd door een professional begeleiden.”

DE LAGE GRONDWATERSTAND LEVERT NU AL SOMS PROBLEMEN OP VOOR DE NATUUR EN DE LANDBOUW.

 

WATERVERBRUIK BEPERKEN

Naast energie moeten we het natuurlijk ook over het waterverbruik van het zwembad hebben. Op termijn zal het klimaat in ons land veel droger worden. De lage grondwaterstand levert nu al soms problemen op voor de natuur en de landbouw. Het is dus noodzakelijk om je waterverbruik zo veel mogelijk te beperken. “Dit kan je doen door voor een technische installatie met een patroonfilter te kiezen”, pikt meneer Dils in op deze stelling. “Patroonfilters zijn een goed waterbesparend alternatief voor de standaard zand- of glasfilters. Op een patroonfilter hoef je namelijk geen backwash uit te voeren om ‘m schoon te maken. Hierdoor bespaar je al gauw 1 à 2 m³ water per terugspoeling. Natuurlijk heeft het zwembad af en toe wat waterverversing nodig, maar door een patroonfilter te gebruiken, bespaar je al snel enkele duizenden liters per jaar.” “Bovendien houden de patronen de kleine vuildeeltjes beter tegen dan filters met zand- of glassubstraat. Afhankelijk van de fabrikant kan een patroonfilter deeltjes tot 10 μm uit het water halen. Een zandfilter heeft ter vergelijking een filterfijnheid van ongeveer 30 μm. En ook belangrijk: de patroonfilter zorgt ervoor dat het drukverlies over de filter veel lager ligt. Hierdoor kan de zwembadpomp op een lagere frequentie draaien, waardoor je minder energie verbruikt.” “Als je de patronen van de filter op de juiste manier onderhoudt, gaan ze bovendien een hele tijd mee. Dit karwei kan je eventueel door de zwembadbouwer laten uitvoeren zodat je er zeker van bent dat dit correct gebeurt. Een patroonfilter mag je namelijk niet zomaar met een hogedrukreiniger afspuiten. Als je dat doet komen er gaten in de geweven structuur en kan de filter zijn werk niet meer doen. Als je correct met een patroonfilter omgaat, zijn ze een zeer duurzaam alternatief voor zand- of glasfilters.”

EÉN GROOT GEHEEL

Om slim met energie en water om te gaan, mag je het zwembad dus niet meer beschouwen als een apart onderdeel van de tuin. “Laat het zwembad, de tuin en de woning samen deel uitmaken van een groter, aan elkaar gekoppeld geheel, zodat je de verbruiken slimmer kunt verdelen en de energieoverschotten efficiënt kunt inzetten”, geeft meneer Dils wijselijk mee. “Later dit jaar zal de Europese norm voor privézwembaden van kracht gaan. Deze norm schrijft een soort van ‘EPB-label’ voor maar dan voor zwembaden. Als (toekomstige) zwembadeigenaar krijg je zo een goed idee van hoeveel de ecologische voetafdruk van je bad zal bedragen. Dit label vertaalt zich natuurlijk ook naar het verbruik van je zwembad. Vraag aan je zwembadspecialist hoe je hierin een verschil kunt maken met moderne apparatuur zoals een goede afdekking, warmtepomp, patroonfilter, vacuümcollectoren en zonnepanelen.” Bedankt voor de goede raad meneer Dils!

Tekst in samenwerking met de Belgische Federatie van Zwembaden Wellnessprofessionals.