VERANTWOORD OMGAAN MET WATER

De kraan niet laten lopen wanneer je je tanden poetst. Het toilet aansluiten op een regenwaterton in de tuin. Of misschien wel de leukste … samen douchen! Tips en tricks om water te besparen kennen we allemaal en maken tegenwoordig deel uit van het dagelijkse leven.

Het lijkt misschien niet zo, maar wist je dat Vlaanderen een zeer waterarme regio is? Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij is er in Vlaanderen slechts een watervoorraad van ongeveer 1500 kubieke meter per persoon per jaar. Wanneer je dit cijfer met onze buurlanden vergelijkt, is dat vrij weinig. Sterker nog, wanneer een land onder de 1000 kubieke meter water per hoofd gaat, is er sprake van een ernstig watertekort. Een cijfer waar we niet ver vanaf zitten dus. Nederland heeft een vergelijkbaar klimaat met België. Hoe komt het dat men het daar zoveel beter doet? Nederland heeft het geluk dat er grote delen van het land bijzonder laag liggen. Bovendien wordt de watervoorraad van onze noorderburen aangesterkt door drie grote rivieren, namelijk de Maas, de Schelde en de Rijn. In Vlaanderen kunnen we hiervoor alleen op de Schelde rekenen. Verder is België een erg dichtbevolkte regio met veel verharde oppervlaktes. Die verharding zorgt ervoor dat het regenwater via de riolen en beken naar de zee stroomt, in plaats van door te sijpelen in de grondlagen. In ons land valt er 800 à 900 mm neerslag per jaar. Maar we krijgen meer te maken met extreme weersomstandigheden zoals hevige regenbuien en lange droge periodes waardoor de regen die valt, niet de kans krijgt om diep genoeg tot in de grondlagen door te dringen.

Wat betekent dit voor jou als zwembadeigenaar?
Op dit moment zijn er ongeveer nog zo’n 70.000 privézwembaden in België. Ieder jaar opnieuw worden die 70.000 zwembaden op praktisch hetzelfde moment gevuld en dat zorgt voor een geweldige overbelasting op het waterdistributienet. Tijdens de piekuren, meestal ’s morgens tussen 07u00 en 09u00 en ’s avonds tussen 18u00 en 20u00 wordt er veel meer water verbruikt dan door de rest van de dag. Wanneer iedereen dan ook nog eens tegelijk z’n zwembad vult, kan dit ervoor zorgen dat de druk op het waternet daalt en dan komt er tijdelijk geen water meer uit de kraan. Enkele tips zijn:

> Raadpleeg het weerbericht en spreid het reinigen, spoelen en vullen van je zwembad over verschillende dagen en tijdstippen.

> Een zwembad vul je bij voorkeur ’s nachts wanneer het waterverbruik in de buurt minimaal is.

> Kan je niet anders dan het zwembad overdag vullen? Spreid deze activiteit dan minstens over 48 uur of langer.

 

 

Verdamping en verwarming

Om te voorkomen dat het water in de kuip verloren gaat, moet er volgens de technische voorschriften een lekdetectiesysteem aanwezig zijn. Bovendien doet een goede zwembadafdekking wonderen om waterverlies in de vorm van verdamping tegen te gaan. Een goed afsluitbare zwembadoverdekking is ook handig om een zwembad te vrijwaren van vuil en warmteverlies. Tevens moet het verwarmingssysteem van een zwembad volgens de technische voorschriften dubbelwandig zijn uitgevoerd. Een dubbelwandig verwarmingssysteem garandeert je brandveiligheid en bestendigheid tegen corrosie. Daarenboven mag de toevoer van koud water zich niet onder de waterspiegel bevinden om te vermijden dat zwembadwater zou terugstromen naar het interne waterdistributiecircuit. (Lees hier meer over in de tekst ‘Waarom een breektank plaatsen?).

 

Leeglopen

Het eind van de zomer wordt elk jaar ingezet met een stortvloed aan zwembadwater dat in de riolering spoelt. Het zwembadwater van tijd tot tijd vervangen is nodig. Want zelfs wanneer je veel zorg besteedt aan de waterkwaliteit, kan je niet vermijden dat het gehalte aan zouten toeneemt als een afbraakproduct van chloor. Sommige erkende waterzuiveringsstations laten het echter niet toe dat zwembadwater rechtstreeks in de riolering terechtkomt. Het is dus belangrijk om de lokale voorschriften na te gaan via de waterzuiveringsorganisatie die bevoegd is voor jouw gemeente.

Opblaasbare of zelfdragende zwembaden moet je verplicht laten leeglopen aan het eind van het zwemseizoen. De eerste stap is dat je één of twee weken op voorhand de waterbehandeling met chloor volledig stopzet. Zo heeft het zwembadwater ongeveer dezelfde kwaliteit als regenwater wanneer je het bad laat leeglopen. Bovendien hoef je niet al het water te lozen. Dit water is namelijk ideaal om je planten mee te besproeien. Ga wel eerst na of de bodem van je tuin voldoende waterdoorlatend is. Heb je geen andere mogelijkheid dan het water in de riolering te pompen? Zorg dan voor een traag debiet en laat niet ineens 3 of 4 mÑ water tegelijk wegvloeien. Het beste moment om dit te doen is eind september. Stop de waterbehandeling dus midden september en kies een dag uit waarop de bodem niet verzadigd is met regenwater.

Inbouwzwembaden met een liner vragen wat extra aandacht. Het is namelijk zo dat de waterdruk de liner op zijn plaats houdt. Wanneer je het zwembad helemaal leegmaakt, zou je de liner kunnen beschadigen. Je voorkomt dit door niet al het water tegelijk te vervangen. Een betere oplossing is om ieder jaar minstens 1/3 van het zwembadwater te vervangen. Afhankelijk van het type bekleding is het ook mogelijk om het zwembad om de 3 à 4 jaar eens volledig leeg te maken. Kies er dan voor om het zwembad in de lente te laten leeglopen, net voordat het opnieuw wordt gebruikt. Zo start je het zwemseizoen met schoon en vers zwembadwater.

Bespaar water met een patroonfilter
Patroonfilters zijn een milieuvriendelijker alternatief voor de standaard zand- of glasfilters. Je hoeft ze niet te backwashen waardoor je heel wat water bespaart. Verder zijn patroonfilters ook heel wat energiezuiniger omdat ze minder druk nodig hebben dan een glas- of zandfilter. En daarnaast bieden ze een fantastische filterkwaliteit voor het zwembad. De geplooide patronen houden minuscule vuildeeltjes beter tegen dan glas of zandsubstraat. Volgens fabrikanten kunnen patroonfilters deeltjes tussen de 10 en 12 μm uit het water zeven. De voorwaarde is wel dat je een patroonfilter op de juiste manier onderhoudt voordat die effectief als een duurzame oplossing kan worden beschouwd. Door de patronen op de juiste manier schoon te maken, zullen ze langer mee gaan. Vraag dus altijd advies aan je zwembadbouwer of laat hem dit karwei zelf doen. Laat je bovendien niet wijsmaken dat patroonfilters delicaat zijn. Het tegenovergestelde is waar. Met een juist onderhoud zijn patroonfilters net een zeer duurzaam alternatief voor zand- of glasfilters.

 

 

LEES MEER TIPS IN ZwembadenPlus magazine