Tips & tricks om de onderhoudskosten van je zwembad te drukken

Een zwembad is een heerlijk hebbeding, maar als je uitrekent hoeveel dit pareltje je jaarlijks kost, is het altijd even schrikken. Toch zijn er heel wat eenvoudige handelingen en weetjes die de onderhoudskosten van je bad flink kunnen drukken. We verklappen alvast twee gouden tips: zorg voor een goede overwintering en draag het hele jaar door zorg voor je bad en niet alleen in de zomer.

Een zwembad is als een auto: het vraagt onderhoud en het verslijt met de jaren waardoor herstellingen onvermijdelijk zijn. Bovendien bepaalt ook het gebruik van je zwembad hoe duur het onderhoud wordt. Een gezin met 4 kinderen zal meer investeren in proper water dan een koppel dat 3 keer per week een half uur baantjes trekt. Toch zijn er enkele vuistregels die de kosten van je bad beperken.  

Verwarmen

Isolatie
Alle klimaatopwarming ten spijt hebben we vooralsnog geen zuiders klimaat. Dat betekent dat onze nachten ook tijdens de zomer flink afkoelen. Een goede isolatie is dan ook onontbeerlijk om de warmte van je water zo goed mogelijk te behouden. 
Moet je je zwembad nog aanleggen of sta je voor een grondige renovatie? Investeer dan in een degelijke isolatie van de bodem en de wanden. Warmte gaat ook via het wateroppervlak verloren. Dek daarom je bad iedere avond af. Doe je dat niet, dan ben je de graden die je overdag won, zo weer kwijt. Idealiter laat je de afdekking ook overdag dicht als er niet gezwommen wordt. Als je budget het toelaat, kies dan voor een rolluik met solarlamellen. Die geven de warmte van de zon door en zorgen voor extra verwarming als het rolluik dicht is. 

Een zonnecollector 
95% van de zwembaden in België heeft verwarming. De meesten worden verwarmd met een warmtepomp. Dat heeft een impact op je energiefactuur. De installatie van een (bijkomende) zonnecollector kan daarom een interessant alternatief zijn. Een zonnecollector bestaat uit dunne buisjes waar het water van je zwembad door loopt. De zon verwarmt het gratis. Een zonnecollector wordt op een plat dak geïnstalleerd, tegen een muur of ergens weggestopt in de tuin op een zonnige plaats. De installatie van een zonnecollector is een extra investering, maar het voordeel is dat het water geleidelijk opwarmt naarmate de zon meer en intenser schijnt. Wanneer het zwemseizoen daar is, is je water sneller opgewarmd.

Kies je toch voor een warmtepomp? Spring dan verstandig om met de verwarming van je bad. Een warmtepomp is geen snelkoker. Het kost minstens 24 uur om je water op temperatuur te krijgen na de winter. Zorg er ook voor dat op koude dagen je water niet te fel afkoelt zodat je nadien niet intensief moet bijstoken. 

Vermijd vuil
Vuil in je water zorgt ervoor dat je meer chemicaliën moet gebruiken, vaker moet stofzuigen, de zandfilter sneller verslijt, enz. Maar hoe verminder je de vervuiling van je bad? 

Bomen
Als je je bad nog moet aanleggen, kies je best een plek in de tuin waar niet veel bomen staan. Zij veroorzaken immers veel vervuiling. 
Staan er al bomen - en dan in het bijzonder dennen of berken - in de buurt van je bad? Hang dan een netskim in je skimmermandjes. Dit netje voorkomt dat naalden of zaadjes naar je filter en pomp gaan waardoor die sneller verslijten.

Douchen voor gebruik
Heel wat vuil komt in het water via ons lichaam: zonnemelk, deodorant, dode huidschilfers, gras aan de voeten, … Daarom neem je best even een douche voor je in het zwembad duikt. Heb je geen zin om iedere keer naar binnen te gaan? Installeer dan een buitendouche. Kies je daarbij voor een zonnedouche, dan warmt de zon het water gratis op. 

Verharding
Een smalle boordsteen waardoor je graspartij dicht bij de rand van het zwembad komt, oogt prachtig, maar het risico op vuil in je bad stijgt daarmee wel degelijk. Daarom is het best om rond het bad een meter verharding in steen of hout te voorzien. 

Een hond in je bad
Je hond die een balletje achterna duikt of die op een warme dag met de kinderen in het water speelt. Het is een plezier om te zien. En toch, je hond brengt heel wat vuil en haren in je water. Hoe vrolijk hij er ook van wordt, een hond in je bad is niet zo’n goed idee. 

Lichten
Veel mensen gebruiken hun zwembadverlichting als bijkomende tuinverlichting. Sfeervol en uitnodigingend om ’s avonds in het water te springen. Je spots trekken evenwel niet alleen late zwemmers aan, maar ook nachtvlinders en andere insecten. Soms belandt er zelfs een muis of egel in het bad. Onnodig te zeggen dat al deze beestjes je water vervuilen. 

Stofzuigen
Ondanks alle tips, valt een minimum aan vuil in je bad niet te vermijden. Regelmatig stofzuigen is dus de boodschap. Maar overdrijf niet. Bladeren en ander drijvend vuil kun je best even met het schepnet verwijderen. 
Heb je een mechanische robot die het vuil naar je filter stuurt, dan doe je in het hoogseizoen best na iedere stofzuigbeurt een backwash. 
Tip: bij iedere backwash zakt je waterniveau met zo’n 5 cm. We spreken dus algauw een paar honderd liter water dat afgevoerd wordt. Hou daarom de weerberichten in het oog en plan je stofzuigbeurt vlak voor regen zodat je bad op natuurlijke wijze een beetje bijvult. 

Leidingwater versus putwater
Leidingwater is duur. Daarom lijkt het aantrekkelijk om je bad te vullen met putwater. Een goed idee op voorwaarde dat je een put hebt op 200 meter diepte. Het water van putten die minder diep zijn, bevat meestal te veel ijzer en metalen. Dat kom je alleen te weten via dure tests. Bijkomend probleem is dat de metaal- en ijzerwaarden dikwijls schommelen. Waag je de gok zonder test? Weet dan dat je hele bad rood uitslaat als metaal- en ijzerhoudend water in aanraking komt met chloor. 

Een juist gebruik van chemicaliën
Chemicaliën zijn niet ongevaarlijk én een lopende rekening. Het is dus goed voor je portemonnee én voor je gezondheid dat je er verantwoord en bewust mee omspringt. 

Chloor en ph-waarde
Chloor is een efficiënt middel om de kwaliteit van je water op peil te houden. Jammer genoeg denken nog te veel mensen dat alles in orde is als je maar genoeg chloor in je water doet. Niets is minder waar. Te veel chloor is duur, ongezond en slecht voor de folie van je bad. Een waarde van 1 ppm volstaat om hygiënisch water te hebben. Sommige mensen voelen zich pas gerust bij een waarde van 3 ppm. Hierdoor stijgt het verbruik nodeloos en dus ook de kosten. 

Even belangrijk als chloor is de zuurtegraad of pH-waarde van je water. Die moet tussen 7 en 7,5 liggen. Slaat je bad groen uit? Stel dan éérst je ph-waarde op punt en ga daarna, indien nodig, met de chloor aan de slag. 

Goedkoop dure koop?
Let bij de aankoop van je onderhoudsproducten op de concentratie. Grootwarenhuizen bieden ieder voorjaar chloortabletten aan tegen een zeer lage prijs. Die tabletten zijn meestal veel minder geconcentreerd waardoor je op het einde van de rit duurder uitkomt. 

Zoutelektrolyse 
Ongeveer 60% van de mensen die een zwembad laat plaatsen, kiest tegenwoordig voor zoutelektrolyse in plaats van chloor. Zoutelektrolyse heeft dan ook heel wat voordelen. Zout is een natuurproduct dat veel goedkoper is dan chloor. Het is efficiënt tegen algenvorming, het veroorzaakt geen allergische reacties en droogt de huid niet uit. Overstappen van chloor naar zoutelektrolyse is mogelijk, maar vraagt de installatie van een extra toestel. Eens die investering gedaan is, ben je goedkoper af. 

Vlokmiddel 
Vlokmiddel in je skimmermandje zorgt ervoor dat zeer fijn vuil klontert zodat het door de filter wordt tegengehouden. Een zinvol product op voorwaarde dat je niet overdrijft. Te veel vlokmiddel tast de kwaliteit van het zand in je filter aan. 

Ophelderingsproduct
Veel mensen trekken af en toe wat tijd uit om de kwaliteit van het water op peil te brengen. Ze voegen in één keer alle noodzakelijke producten toe om het water helder en hygiënisch te houden. Weet echter dat chloor en ophelderingsproduct elkaars werking opheffen. Voeg je ze samen aan het water toe, dan besteed je heel wat euro’s zonder enig effect. 

Kalkwaarden 
De kalkwaarde van water kan heel erg verschillen per regio. Je pomp en filter zien flink af van veel kalk. Hou de alkaliniteit in het oog via teststrips en grijp in wanneer nodig.

Overwinteren
Naast een juist gebruik van chemicaliën is een juiste manier van overwinteren van essentieel belang. Het slechtste dat je kan doen, is alles gewoon laten zoals in de zomer. Je installatie draait de hele winter nodeloos door met slijtage en onnodig stroomgebruik als gevolg. 
Hoe overwinter je op een voordelige manier? 
- Zet je filterinstallatie af en maak de leidingen van je filter, pomp en eventuele zonnecollector leeg
- Voeg overwinteringsproduct toe aan het water
- Dek je bad af met een winterzeil. Zo vermijd je maximaal dat er vuil in je bad waait. Kies een ondoorzichtig zeil in pvc liever dan een net. Zo komt er geen licht aan je water en is het na de winter nog helder. 
- Samen met het grondwaterniveau stijgt de kans dat de motorput van je roldek onder water loopt. Om dat te vermijden verwijder je de motor of installeer je een dompelpomp die de motorput drooghoudt. 

Slotsom
Dé manier om de kosten van je zwembad te drukken is een regelmatig onderhoud, een bewust omspringen met chemicaliën en een goede overwintering. 
Kijk je alleen naar je zwembad om tijdens het zwemseizoen, dan moet je de verwaarlozing van maanden zien goed te maken. Dat valt veel duurder uit dan een regelmatig onderhoud. Een gouden vuistregel: iedere week 15 minuten met je bad bezig zijn - ook als het slecht weer is - doet wonderen. Ben je niet zeker of je goed bezig bent? Laat je dan adviseren door een specialist. 

Met dank aan www.badweelde.be.