Tegen de stroom eindeloos baantjes trekken, ook in een kleiner bad

Niet iedereen heeft de ruimte, het budget of de esthetische voorkeur voor een groot zwembad. Maar gelukkig is een kolossaal zwembad tegenwoordig geen must meer om van waterpret te genieten. Als je graag baantjes trekt, biedt de installatie van een tegenstroomunit dé oplossing. En met de tegenstroominstallaties van tegenwoordig is het zelfs zeer fijn zwemmen.

Tekst: Reine Driesen

 

SWIMM, EEN BREDE EN TRAPLOOS INSTELBARE STROMING DIE AANVOELT ALS ZWEMMEN IN OPEN WATER
Bij Swimm draait alles om de perfecte zwemstroming. Sterker nog, bij dit systeem wordt het hele zwembad omgebouwd om de perfecte stroming te creëren, zodat je dezelfde sensatie ervaart als zwemmen in open water. Daarom wordt zo’n zwembad ook wel een Intelligent Pool genoemd. De tegenstroominstallaties van Swimm zijn zowel ontworpen voor mensen die een gezond leven willen leiden en rustig een baantje willen trekken als voor Olympische zwemmers zoals Maarten van der Weijden en Ranomi Kromowidjojo. Maarten van der Weijden heeft onlangs nog het wereldrecord duurzwemmen in een tegenstroomzwembad verbroken met een Swimm Intelligent Pool Olympic. Het systeem zorgt voor een gelijkmatige waterstroming over de volledige lengte van het zwembad, dankzij een doeltreffend gescheiden retourkanaal onder de zwembadbodem en een afzuigsysteem aan de achterzijde. Hierdoor ontstaat niet alleen een ruime zwemzone, maar ook een rustige stroming zonder turbulentie. Om de zwemtraining te optimaliseren, biedt Swimm geavanceerde zwemsoftware aan waarmee je de trainingssessies aanpast naar jouw behoeften.

SWIMM IS BESCHIKBAAR IN DRIE MODELLEN:
CLASSIC
› Stroomrooster van 50 x 50 cm
› Snelheid 1.50 min/100 meter
› Waterverplaatsing 1.000.000 liter per uur
› 1 propeller, lage toeren aandrijving

PROFESSIONAL
› Stroomrooster 60 x 40 cm
› Snelheid 1.12 min/ 100 meter
› Waterverplaatsing 1.500.000 liter per uur
› 1 propeller, lage toeren aandrijving

OLYMPIC
› Stroomrooster 60 x 40 cm
› Snelheid 0.55 min/100 meter
› Waterverplaatsing 2.000.000 liter per uur
› propellers, lage toeren aandrijving

 

EINDELOOS ZWEMMEN MET FASTLANE PRO VAN ENDLESS POOLS
Of je nu traint om olympisch zwemmer te worden of gewoon zwemt voor het plezier, met de Fastlane Pro haal je een van de beste tegenstroominstallaties van het moment in huis. Speciaal voor wie echt in trainingsmodus wilt gaan, is er de Fit@Home-app waarmee men het toestel vanaf afstand kan bedienen. Deze app biedt je de mogelijkheid om intervaltrainingen met meerdere snelheden te kiezen en deze trainingen eindeloos te herhalen. De tegenstroominstallatie zelf biedt een turbulentievrije waterstroom die breder is dan het lichaam en dieper gaat dan eender welke zwemslag. Desondanks is de stroming smal genoeg om andere zwemmers in het bad niet te hinderen. Van vrije vorm tot rechthoekig, van bouwkundig bad tot monoblok, het toestel is geschikt voor elk zwembad. De enige vereiste is een minimale waterdiepte van 0,9 m.

                    

 

ONTDEK DE SWIMEO JETSTREAMTURBINES VOOR ZWEMMERS VAN ALLE NIVEAUS
De SIMEO-tegenstroominstallaties worden aanbevolen voor wedstrijd- en amateurzwemmers die op zoek zijn naar een aanvulling op hun traditionele zwembadtraining. Het maximale vermogen van de SWIMEO komt overeen met een indrukwekkende zwemsnelheid van 1 minuut 50 seconden per 100 m. De brede stroming verbetert de lichaamsstabiliteit in het water en maakt het gemakkelijker om zijwaartse bewegingen te maken zonder je kracht te verliezen. Alle toestellen van SWIMEO zijn eenvoudig te bedienen via een draadloze afstandsbediening of met de handige smartphone-app. Hiermee kun je de intensiteit van de stroming en de duur van je training moeiteloos aanpassen aan je persoonlijke voorkeur. Onze favoriet uit het assortiment is momenteel het S400-retrofitmodel, dat alle moderne functies met een modern design combineert. Je kan kiezen uit stromingssnelheden tussen de 250 m3/h en 400 m3/h. De positionering van de inlaten en de hydrodynamische vorm van het toestel zijn ontworpen om de beste combinatie te bieden van prestatie en prijs die beschikbaar is. Voor nieuwbouwzwembaden is de X400 een aanrader. Dit inbouwmodel wordt geleverd met een integratiekit en een rooster waarmee de turbine perfect in de zwembadwand kan worden geplaatst. Bij de Belgische distributeur Zwembadbutler in Kruisem kan je het turbinesysteem X400 in de showroom testen in een verwarmd binnenzwembad.

                    

 

HYDROSTAR EN EASYSTAR VAN BINDER ZORGEN VOOR EEN NATUURLIJKE STROMING
HydroStar en EasyStar van BINDER horen bij de best verkochte tegenstroomsystemen op de markt. Deze turbine-aangedreven tegenstroominstallaties zijn ontworpen met gepatenteerde Duitse technologie, die talloze prestigieuze onderscheidingen heeft ontvangen. Beide systemen creëren een natuurlijke, krachtige stroming die vergelijkbaar is met een rivier. De turbines zijn zo geplaatst dat de benen van de zwemmer op worden getild, in lijn met het lichaam, wat de meest wenselijke positie is om te zwemmen. In tegenstelling tot pompaangedreven zwemsystemen is er geen geconcentreerde straal die een onaangename druk op het hoofd of de schouders veroorzaakt. Het HydroStar-model is ontworpen voor de installatie in nieuwbouwzwembaden, terwijl EasyStar achteraf in bestaande zwembaden wordt ingebouwd. Het ontwerp van de HydroStar is strak en eigentijds. Hierdoor kan het toestel ook naast een automatisch zwembadafdekkingssysteem worden geïnstalleerd, aangezien hij slechts een paar millimeters uitsteekt. De EasyStar wordt simpelweg over de rand van het zwembad geïnstalleerd zonder schade aan het zwembad te berokkenen. Beide modellen zijn geschikt voor zowel waterpret met het hele gezin als professionele zwemtrainingen. Bovendien werkt BINDER met een trainingsapp waarin je je eigen zwemprogramma’s kunt ontwerpen. Nieuw is de sfeervolle led-ringverlichting die je via dezelfde app kan bedienen.

                

 

HET BADU®JET-GAMMA VAN SPECK POMPEN DRAAIT OM PURE KRACHT
Badu®Jet Turbo Pro van Speck Pompen belooft een eersteklas zwemervaring dankzij zijn geavanceerde propellertechnologie, die zorgt voor een natuurlijk stromingspatroon. Hierdoor geniet je van een gelijkmatige en zachte stroming, waarbij monotone stromingen op specifieke lichaamsdelen worden vermeden. Met een indrukwekkend debiet tot 350 m³/h biedt de Badu®Jet Turbo Pro een wezenlijk groter debiet dan de conventionele tegenstroominstallaties. Bovendien is dit apparaat uitzonderlijk stil. Je kunt de installatie traploos aanpassen naar jouw individuele behoeften via de sensortoetsen onder water of met de handige meegeleverde afstandsbediening. Voor een snelle en moeiteloze installatie wordt de pompeenheid direct aan de installatie gekoppeld. Hierdoor zijn er geen extra leidingen nodig. Voor een fraaie afwerking in het zwembad zijn er afdekplaten beschikbaar uit roestvrij staal (rvs) in twee verschillende uitvoeringen met een modern en strak design.

       

HUGO LAHME LEGT DE NADRUK OP PLEZIER
Taifun en Taifun-Duo – één of twee jets – zijn de beproefde klassiekers van Hugo Lahme. Deze twee tegenstroominstallaties zijn beiden uitgerust met een krachtige pomp van 2,6 kW en die zorgt voor een vermogen van maximaal 63 m³/h. Slim aan het ontwerp zijn de individuele luchtmenging en volumeregeling, die via twee verstelhendels direct op de armatuur kunnen worden uitgevoerd. Het enige verschil tussen de twee systemen zijn de uitlaatstralen. Dankzij de twee mondstukken op de Taifun-Duo kan je met twee personen tegelijkertijd zwemmen. De Taifun en Taifun Duo zijn beide prima voor beginners of voor wie eerder recreatief traint. Een andere tegenstroominstallatie van Hugo Lahme die de moeite waard is, is de Power-Stream. Dit model is verkrijgbaar in twee versies: met een motor van 2,6 kW en een vermogen tot 270 m³/h of met een motor van 5,5 kW en een vermogen tot 400 m³/h. Omdat de installatiekits voor beide versies identiek zijn, kan je het systeem op eender welk moment upgraden zonder dat er ingewikkelde installatiewerkzaamheden nodig zijn.

 

UWE HEEFT EEN OPLOSSING VOOR ELK BAD
De Duitse fabrikant UWE heeft in 1967 het eerste tegenstroomsysteem uitgevonden en zorgde hiermee voor een revolutie in de zwembadwereld. Met een breed scala aan tegenstroominstallaties biedt de producent een optie voor alle zwembehoeften. Het paradepaardje van de producent is het TriVA-gamma. Dit model is ontworpen met de noden van ambitieuze atleten in gedachten. De units zorgen voor een vlakke, krachtige stroming net onder het wateroppervlak op borst- en schouderhoogte, precies daar waar een atleet weerstand nodig heeft. Afhankelijk van de versie biedt de drukgevoelige piëzo-knop drie vermogensinstellingen: van 75 m3/h tot 225 m3/h. Om een optimale stroming te garanderen, moet het WAVE-onderdeel, de inlaatcover van de aparte waterafzuiging, recht aan de overzijde van de TriVA worden geïnstalleerd. Populaire en meer budgetvriendelijke opties van UWE zijn de Eurojet en het DUNA-model. Deze systemen bestaan in opties van 8 tot 11 liter per seconde, allemaal met een draaibare nozzle en de optie om van een luchtbubbelbad te genieten.

                    

 

 

PROPELLER-AANGEDREVEN TEGENSTROOMINSTALLATIES MET EEN APARTE WATERAFZUIGING
De propeller-aangedreven systemen zijn speciaal ontworpen om een ultieme stroming te creëren in het zwembad. Door de propeller met een relatief laag toerental te laten draaien, blijft het water energetisch gezien neutraal, waardoor het zwemmen aanvoelt als een verkwikkende ervaring in buitenwater. Afhankelijk van het systeem kan de omvang van de zwemzone variëren, maar één ding blijft consistent binnen deze categorie: een apart kanaal voor de terugvoer van de stroming, wat resulteert in een verfijnde zwemervaring. Aan de achterkant van het zwembad wordt de stroming gereguleerd door een waterafzuiging, terwijl propellers aan de voorkant de intensiteit aanpassen aan de zwemsnelheid. Deze systemen bieden een aangename zwemervaring met een ondersteunende, brede zwemzone. Het water is overal glad en laminair (de lagen van de vloeistof bewegen zich parallel aan elkaar voort). Bovendien is de zwemsnelheid volledig traploos regelbaar, waardoor je volledige controle hebt over je zwemervaring.

PROPELLER-AANGEDREVEN TEGENSTROOMINSTALLATIES
Deze tegenstroominstallaties werken op een vergelijkbare manier als de systemen in de vorige categorie, met één belangrijk verschil: de tegenstroom en terugstroming zijn niet strikt gescheiden. Het water stroomt terug over de bodem van het zwembad. Het terugstromende water wordt niet geleid, waardoor het in het zwembad zijn eigen weg zoekt. Dit kan zichtbaar zijn en licht voelbaar tijdens het zwemmen, maar desondanks geniet je toch van een uitzonderlijk gladde zwemervaring.

      

TURBINE-AANGEDREVEN TEGENSTROOMINSTALLATIES
Turbine-aangedreven tegenstroominstallaties zijn innovatieve systemen die een turbine gebruiken om een krachtige stroming in het zwembad te creëren. Ongeacht de specifieke grootte van het zwembad, heb je bij dit soort systemen altijd een gedefinieerde zwemzone. De terugstroming loopt voornamelijk over de bodem van het zwembad, wat een unieke dynamiek geeft aan het water. Deze dynamiek wordt versterkt door de waterafzuiging aan de voorkant van het zwembad. Hoewel de stroming over het algemeen zeer constant is, voelt deze turbulenter aan dan bij propeller-gedreven systemen. Vooral bij een lage beenpositie kan je soms de bodemterugstroming voelen.

JETSTREAM-GEDREVEN TEGENSTROOMINSTALLATIES
Jetstream-gedreven tegenstroominstallaties zijn geavanceerde systemen die de kracht van een jetstream benutten om een sterke stroming in het zwembad te realiseren. Wat opvalt, is de directe afzuiging naast deze jets. Er bestaan echter twee varianten: sommige systemen maken gebruik van meerdere nozzles voor de inspuiting, terwijl andere systemen het bij slechts één nozzle houden. Beide varianten zorgen voor een levendige stroming in het water, wat een extra dimensie toevoegt aan de zwemervaring. Door deze turbulentie, moet je de zwemtechniek een beetje aanpassen om optimaal van een training te genieten. Afhankelijk van je conditie zijn deze systemen niet voor iedere zwemmer sterk genoeg.

ZWEMSYSTEEM MET ELASTIEK OF SWIM TETHER
Bij dit zwemsysteem wordt er geen gebruik gemaakt van een mechanische stroming. In plaats daarvan houdt een elastiek die aan het einde van het zwembad is bevestigd de zwemmer op zijn plaats. Door de weerstand zal je een gematigder tempo aanhouden dan gewoonlijk. Dit biedt een unieke uitdaging en een alternatieve manier om zwemvaardigheden te verfijnen.