PUPS X POOLS

Mag je hond in het zwembad?

Tijdens de zomer zoekt je viervoeter al eens graag verkoeling in het zwembad. Maar vormen honden en zwembaden wel een goede match? Onze redactie verzamelde enkele pointers om het zwembadgebeuren ook voor je trouwe vriend veilig en leuk te maken!

Of honden het eigenlijk wel leuk vinden om te zwemmen, hangt af van hun vermogen om met water om te gaan. Sommige honden zoals retrievers, labradors of de Welsh springer spaniël zijn zeer goede zwemmers. Dit komt omdat ze oorspronkelijk zijn gefokt om zich in en rond het water te bewegen voor bijvoorbeeld de jacht op watervogels. Door hun vacht en lichaamsbouw zijn deze rassen geboren waterratten. Dit gaat zo ver dat labradors zelfs zwemvliezen tussen hun tenen hebben! Andere rassen zoals buldogs, mopshonden of corgi’s kunnen helemaal niet zwemmen omdat hun lichaamsbouw het niet toelaat. Dit zijn voornamelijk rassen met korte neuzen, een zwaar bovenlijf en korte poten. Maar ook honden met een lange vacht of te dikke ondervacht, hebben moeite om boven te blijven omdat het haar te zwaar wordt in het water. Heb je een hond die op vlak van lichaamsbouw perfect zou kunnen zwemmen? Dan wil dat niet per se zeggen dat hij zwemmen leuk vindt. Als je hond absoluut geen zin heeft om in het water te gaan, moet je hem niet dwingen. Dat zorgt alleen maar voor een negatieve ervaring waardoor het dier de volgende keer nog minder zin heeft om in het water te gaan.

 

KEN JE RAS!

GOEDE ZWEMMERS      SLECHTE ZWEMMERS
Bordercollie                        Berner Sennen
Chihuahua                          Boxer
Duitste herder                     Buldog
Golden retriever                  Bull terriër
Jack Russel                         Corgi
Keeshond                            Engelse Basset
Labrador                              Mopshond
Newfoundlander                  Siberische Husky
Poedel                                 Shih Tzu
Toller                                    Teckel

SAFETY FIRST

Lijkt je hond zin te hebben in een verkoelende zwembeurt? Dan is de eerste vaardigheid die je hem moet leren om zelf in en uit het water te geraken. Dit doe je door het dier van in het zwembad op zijn hondjes naar de dichtstbijzijnde uitgang te dragen. Het zwembad is een nieuwe, vreemde omgeving voor de hond. Laat hem er dus langzaam en op zijn eigen tempo mee kennismaken. Bij elke herhaling van deze oefening start je een beetje verder van de uitgang. Om het zwembadgebeuren veilig te houden, is het belangrijk dat je de hond aanleert om op jouw commando te wachten voordat hij het water ingaat. Is je hond nog maar een pup? Zorg er dan voor dat hij ook al een paar standaard commando’s onder de knie heeft zoals ‘blijf’ en ‘kom’ voordat je hem aan het zwembad introduceert. Ook op vlak van infrastructuur zijn er enkele veiligheidsmaatregelen die je kunt nemen voor je hond. Kies voor een zwembadontwerp met een brede trap en een ondiepe plage. Zo zijn er voldoende plekjes waar het dier rustig op adem kan komen. Plaats voor de zekerheid ook een veiligheidshek rond het zwembad. Eentje waar hij zich niet door kan wurmen of waarvan hij de vergrendeling niet met zijn snuit kan openduwen. Is je hond niet echt gebouwd om te zwemmen, maar is hij erg nieuwsgierig naar het zwembad? Dan kan je een zwemvest voor honden kopen om hem in alle veiligheid bij het zwemmen te betrekken. Nog een tip die we willen meegeven aan alle hondeneigenaars: leer reanimatie voor honden, je weet nooit wanneer die vaardigheid het leven van je trouwe vriendje redt.

HET ZEKER GEEN RAMP ALS JE HOND EENS EEN SLOKJE ZWEMWATER BINNENKRIJGT.

HOE VEILIG IS ZWEMBADWATER?

Is het wel veilig voor een hond om zwembadwater te drinken? Hoewel dit wordt afgeraden, is het zeker geen ramp als je hond eens een slokje zwemwater binnenkrijgt. Gechloreerd water vormt geen groot gevaar voor honden, het chloor is sterk verdund waardoor het dier er niet meer dan wat lichte buikpijn aan overhoudt. Buikpijn is natuurlijk niet fijn, dus geef je hond daarom de kans om iets anders dan zwembadwater te drinken. Voorzie bijvoorbeeld wat vers water op het terras of in de buurt van het zwembad. In hoge concentratie kan chloor wel schade aanrichten. Zorg er daarom voor dat de chloortabletten of vloeibare chloor ergens buiten het bereik van huisdieren (en natuurlijk ook kinderen) worden bewaard. Net als mensen, zijn sommige honden ietsje gevoeliger aan chloor. Het zwembadwater kan de huid of de ogen lichtjes irriteren. Spoel je hond daarom af met kraantjeswater na het zwemmen om deze irritaties te voorkomen en te verlichten. En let na de zwembeurt ook op tekenen van een oorontsteking. Een oorontsteking is niet direct te wijten aan het gebruik van chloor in het water. Honden zijn er gewoon erg vatbaar voor omdat ze onregelmatige gevormde gehoorgangen hebben waarin het water komt vast te zitten. Het beste wat je kan doen om dit te voorkomen, is de oren van je hond zachtjes met een handdoek af te drogen na zijn plonsbeurt. Je kan er ook voor kiezen om je zwembadwater op een zachtere manier te ontsmetten. Er zijn tegenwoordig veel alternatieve waterbehandelingen op de markt zoals koperionisatie of zoutelektrolyse die volkomen veilig zijn voor je hond. Een zwembad dat met zout wordt ontsmet, bevat slechts een lage hoeveelheid natrium in vergelijking met het zeewater. Het zout zou dus heel weinig effect moeten hebben op de huid van je hond.

LET OP DE WATERKWALITEIT

Een hond van gemiddelde grootte kan je vergelijken met drie personen op vlak van verontreiniging. Zwemmen er twee honden in het water, dan moet je het aantal maal drie doen, en kan je de verontreiniging dus vergelijken met negen personen die zwemmen. Dit komt omdat een hond altijd kleine deeltjes ontlasting, lichaamsoliën, vuil en zelfs insecten met zich meedraagt. De kleine deeltjes ontlasting in zijn vacht kunnen het water besmetten met ziekteverwekkers zoals E. coli, Giardia, hepatitis A en cryptosporidium, waar je als mens diarree, huid-, oor- en luchtweginfecties van kunt krijgen. Om dit te voorkomen moet je het water goed in de gaten houden. Ziet het water er troebel uit? Dan moet je het testen en stappen ondernemen om de waterkwaliteit te verbeteren voordat er iemand gaat zwemmen. Door de verontreiniging zal de pH van het zwembadwater naar omhooggaan en de beschikbare vrije chloor sneller opgebruiken. Wanneer het zwembadwater een pH van 8 bereikt, is nog maar 10% van de chloor effectief. Je moet er dus voor zorgen dat er altijd voldoende vrij chloor beschikbaar is om de pH-waarde tussen de 7 en 7,4 te houden. Vooral als je hond veel tijd buiten doorbrengt, zal hij een grote invloed hebben op de waterkwaliteit van het zwembad. Om de invloed van het dier op het water te beperken, kan je de vacht regelmatig bijknippen en uitborstelen. Maak er ook
een routine van om de hond af te spoelen voor hij in het water duikt om het aantal bacteriën te beperken.

DOOR DE VACHT KORT TE HOUDEN, VERMIJD JE DAT ER LANGE HAREN VERSTRIKT RAKEN IN HET ZWEMBADTOEBEHOREN

WAT MET HONDENHAAR?

Vind je dat je hond al veel haar verliest als hij droog is? Stel je dan eens voor hoeveel haar het dier zal achterlaten in het zwembad! Honden ruiven nu eenmaal, daar kan je niet veel aan doen. Door de vacht kort te houden, vermijd je echter dat er lange haren verstrikt raken in het zwembadtoebehoren. De skimmers zullen het meeste haar opslokken voordat het naar de bodem zakt. Door skimmersokken in de skimmers te hangen, kan je het haar daar al opvangen voor het in het filtersysteem terechtkomt. Een patroonfilter met een grote capaciteit is de duurzaamste oplossing voor de haren die toch in de filter terechtkomen. Dit type filters kan je gewoon reinigen en hoef je dus niet te backwashen, wat je een hoop waterverbruik bespaart.

LANGE NAGELS

Naast de vacht, is het aan te raden om de nagels van je hond kort te houden als hij gaat zwemmen. Eerst en vooral zodat de hond geen andere zwemmers per ongeluk verwondt tijdens het dollen. En ten tweede om schade aan het zwembad te voorkomen. Als je een betegeld zwembad hebt, zullen de nagels van je hond nauwelijks schade kunnen aanrichten aan de kuip. Is je zwembad daarentegen afgewerkt met een folie uit vinyl, dan moet je wel een beetje opletten. Want als je hond in paniek schiet en herhaaldelijk tegen de muren begint te krabben, kan dat krasjes en scheurtjes veroorzaken. Dat gezegd zijnde, zal een goed opgeleerde hond met verzorgde teennagels waarschijnlijk geen schade veroorzaken. Zeker niet als hij zich comfortabel voelt in het water.