Jouw plek, hoog tussen de bomen

Poolhouses zijn erg in trek dezer dagen. Zo’n eigen stek naast het zwembad waar je vrienden kan ontvangen, waar je je voor en na het zwemmen kan terugtrekken, het is top. Nog topper wordt het als je daar iets exclusiefs van kan maken. Bijvoorbeeld een poolhouse in een boom. En dat kan. Er zijn namelijk verschillende bedrijven die voor jou een boomhut – of moeten we zeggen boomhuis – op maat kunnen realiseren, inclusief doucheruimte, relaxhoek, eetplaats, keuken of zelfs slaapkamer. Wij zetten vijf inspirerende voorbeelden voor jou op een rijtje.

Hogerhuis
Paradijs voor verschillende generaties

Bruno en Nicolas De Brabandere (26 en 28j) bouwen al boomhutten sinds ze 8 jaar zijn. Eerst voor zichzelf, dan voor familieleden, en zo ging de bal aan het rollen. De uit de hand gelopen hobby werd een echt bedrijf – Hogerhuis – met specialisatie in boomhutten voor kinderen waarin ook de ouders zich eens kunnen afzonderen. Gaandeweg legden ze zich echter ook toe op een ander type boomhut, een soort office garden: een plek waar je rustig kan werken tussen het groen. Hun bekendste realisatie was vorig jaar week na week te bewonderen in het Eén-programma ‘Het huis’. En het goede nieuws? Ook jij kan zo’n exemplaar in je tuin hebben! Omdat het niet altijd mogelijk is om helemaal vanaf nul te beginnen, zijn er namelijk een paar ontwerpen die in een beperkte oplage uitgevoerd zullen worden. Uiteraard zijn ook exclusieve projecten op maat nog steeds mogelijk. De boomhut hieronder bijvoorbeeld is gerealiseerd op vraag van grootouders die op een mooie locatie in de tuin al hun kleinkinderen wilden verenigen en op een unieke manier tijd met hen wilden spenderen. De hut zelf is 25 m² groot en bevat een kachel om het lekker warm te maken. Er is ook een bureau en een stapelbed. Van op het terras van 16 m² kunnen ze nog meer genieten van de prachtige omgeving. Beide structuren zijn verbonden door een loopbrug en er is een glijbaan voor de allerkleinsten. De broers maken gebruik van robuuste houtsoorten zoals ceder, eik, lariks, thermowood en barnwood, die zorgen voor een mooi verweerde look. Bovendien schakelen ze geregeld een boomchirurg in, zodat er zeker een gezonde boom gekozen wordt. De constructie wordt op een correcte manier bevestigd, afhankelijk van de boomsoort, het type en het aantal bomen en steeds in overleg met de klant. In jonge tuinen kan een boomhut geïntegreerd worden in de omgeving met behulp van steunpalen.

House@tree
Sprookjesachtig buitenverblijf

Als professioneel houtbewerker heeft Steve Goormans een echte passie voor hout en creativiteit. Na het maken van kleine meubeltjes waagde hij zich aan een boomhut voor zijn kinderen. Met behulp van hun fantasie werd het een magisch huisje waarin niets recht mocht zijn. Zo werd House@Tree geboren, met een enorm respect voor de natuur en de bomen zelf. Voor deze boomhut kreeg Steve de opdracht iets sprookjesachtig te creëren. En niet gewoon een boomhut, maar een echt buitenverblijf waar de klant een aantal dagen per week kan verblijven. Op het terrein komt namelijk ook een concerthal om piano in te spelen en miniconcertjes te geven. Bijgevolg is in de boomhut ook een etage voorzien om te slapen. Aan de zuidkant zijn er grote ramen, aan de straatkant kleine. Het dak hangt een beetje door om extra sfeer te brengen. Als materiaal werd vooral Douglas gebruikt, een van de hardste naaldhoutsoorten van Europa. De gevel is bekleed met thermowood en shingles van rode ceder. Het dak is uitgerust met een dubbelwandig rookkanaal in roestvrijstaal om een houtkachel te kunnen plaatsen. De draaitrap is een Douglas-boomstam met geïmpregneerde treden, terwijl de balustrade gemaakt is van acacia en eik.

Boomhut.nl
Boomhut met vogelaars-thema

Je hoeft niet altijd een echte boom ter beschikking te hebben om van de look en feel van een boomhut te genieten. Daarvan is dit project van Boomhut.nl een mooi voorbeeld. En als je dan toch je spa wil overdekken, dan kan je meteen het nuttige aan het aangename koppelen. Zo kan je op regenachtige dagen de druppels horen tikken op het dak boven je, terwijl jij heerlijk in het warme water ligt te relaxen. Daarnaast fungeert de boomhut vooral als balkon en uitkijkpunt, waarbij de trap rechts op de foto leidt naar een zwemvijver met een waterplantenwand als filterinstallatie. Het interieur van deze realisatie werd ingericht met een vogelaars-thema.

Blue Forest


Exclusieve luxe

Dat werkelijk alles mogelijk is, bewijst het Engelse bedrijf Blue Forest. Hun motto is dan ook ‘If you can imagine it, we can build it’. Hun luxueuze realisaties kan je eigenlijk beter boomhuizen noemen in plaats van boomhutten. Elk ontwerp is exclusief en uniek, gemaakt op vraag van de klant, waardoor het ook een statement van je persoonlijkheid is. Voor hen betekent een boomhut nostalgie, avontuur en verbeelding. De ideale manier om even te ontsnappen aan de normale gang van zaken! Het Pool View boomhuis creëerden ze voor een klant die wilde genieten van het prachtige zicht op zijn tuin en zwembad en graag ook pool party’s en BBQ’s wilde houden in de zomer. Bovendien moest het ook een plek zijn waar ze quality time als gezin konden spenderen en waar de tieners zich konden terugtrekken met vrienden, om te studeren of voor filmavondjes. Bijkomende vereisten waren een badkamer – waar de gasten zich konden omkleden en douchen voor en na het zwemmen – en een kitchenette om hapjes te bereiden en drank te koelen. Men wenste ook dat de structuur uit natuurlijke materialen zou bestaan, zodat de boomhut zonder problemen zou integreren in de omgeving. De klant had overigens al een poolhouse, maar wou iets compleet anders, iets dat de dynamiek van de ruimte rond het zwembad zou veranderen. De boomhut zou hun toevluchtsoord worden en een plek om van hun mooi aangelegde tuin te genieten, zowel bij regen als zonneschijn. Het resultaat is werkelijk verbluffend. De boomhut heeft een groot dek dat zich uitstrekt over verschillende niveaus, een lange loopbrug tussen de bomen en een fantastisch duikplatform boven het zwembad. Dubbele deuren laten veel natuurlijk licht binnen en kunnen open gezet worden om tijdens feestjes de binnen- en buitenruimte in elkaar te laten overvloeien. Verder is er een home cinema met een handgemaakt tv-meubel en een halfronde bank. Voor logeerpartijtjes is er op een mezzanine een slaapzolder voorzien, toegankelijk via een ladder en trapluik. Een heerlijke houtgeur, afkomstig van de eiken vloer en de ceder, maken de beleving helemaal af.

The Treehouse


Vergaderen in een boomhut

Dat je voor een boomhut qua stijl alle kanten uit kan, wordt door The Treehouse mooi aangetoond. Bovendien benadrukt dit project dat niet alleen particulieren maar ook bedrijven baat kunnen hebben bij een eigen plekje tussen de bomen. De boomhut bestaat namelijk uit een lounge, een vergaderruimte met presentatiemateriaal en capaciteit voor 15 personen, een kleine keuken en toilet en vooral een prachtig zicht op het bos van Hechtel-Eksel. De opvallende constructie van hout en metaal werd gebouwd door de bekende Duitse boomhuis-architect Andreas Wenning en is gebaseerd op de vorm van een boek. De inspirerende boomhut kan gehuurd worden door bedrijven en overheden om er te brainstormen over het belang van duurzaamheid binnen hun organisatie en hoe ze zich kunnen inzetten voor een betere toekomst voor onze planeet.

De partners van dit project – waaronder het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de gemeente Hechtel-Eksel – delen namelijk dezelfde visie: maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzame ontwikkeling zijn een noodzaak!

info:

www.hogerhuis.be

www.boomhut.nl

www.houseattree.be

www.the-treehouse.be