Je zwembadafdekking of overkapping is net zo belangrijk als de isolatie van een huis!

Via het wateroppervlak ontsnapt de meeste warmte van je zwembadwater. Met een goede afdekking kan je tot wel 80% aan energieverlies recupereren. Afdekkingen bestaan er in alle soorten en maten. Je kan kiezen uit een lamellenafdekking, een afdekzeil of zelfs een vloeibare afdekking! Verder helpen ook zwembadoverkappingen om warmteverlies en verdamping tegen te gaan. Bovendien maakt zo een overkapping de zwembadomgeving een stuk veiliger. We sommen de meest courante oplossingen even voor je op.

 

De lamellen van een rolluik bestaan ofwel uit pvc, ofwel uit PC (polycarbonaat). Deze afdekkingen hebben over het algemeen een goede isolatiewaarde en minimaliseren het warmteverlies aanzienlijk. Omdat het zwembad door de afdekking minder licht kan absorberen, verminder je met een lamellenafdekking drastisch de algenvorming in het water. Dat is mooi meegenomen, want dankzij je rolluik, heb je minder chemische producten zoals chloor nodig. Tevens zal het zwemwater langer een aangename temperatuur hebben, zelfs wanneer het buiten alweer frisser wordt.Wanneer plaats je best een afdekking?

Investeren in een afdekking doe je idealiter bij de bouw van je zwembad. Op die manier kan de afdekking een mooi in het geheel worden geïntegreerd. Dat neemt niet weg dat je de investering ook achteraf nog kan doen: op de markt zijn evenveel systemen beschikbaar die je naderhand nog kunt plaatsen.

 

Een afdekking verhoogt je zwemcomfort

In veel gevallen is het mogelijk om je rolluik te bedienen met een app. Een druk op de knop volstaat om de afdekking open of dicht te doen. Bij sommige systemen, bijvoorbeeld die van Roldeck®, gebeurt de besturing zelfs via een modulaire eigen ‘plug and play’-unit die ook andere automatiseringen aanstuurt zoals de verlichting van het zwembad, een kinderveiligheidsslot, de mogelijkheid om drukmetingen uit te voeren en/of om de tuinverlichting te bedienen. De toekomst is hier!

 

 

Zeilafdekking

Zeilafdekkingen zoals de AquaGuard van T&A, bestaan uit een gewapende pvc-folie en zorgen voor de integrale afdekking van het bad waardoor er niets van vuil in het water kan vallen. Op vlak van isolerend vermogen scoort dit systeem dan weer minder goed. Maar aan de andere kant is de AquaGuard wel een van de veiligste afdekkingen op de markt. Deze afdekking maakt gebruik van een hydraulisch mechanisme zodat elektriciteit in de buurt van het zwembad wordt vermeden. Het zwembad wordt hermetisch afgesloten voor de optimale veiligheid van kinderen, huisdieren en volwassenen. Daarenboven is de AquaGuard zelfvergrendelend en moeten er dus geen extra manuele en tijdrovende bevestigingen worden uitgevoerd.

 

Noppenfolie

Wie voor een goedkope oplossing gaat, kan voor een manuele afdekking kiezen in de vorm van een noppenfolie. Dit zeil met bubbels vermindert het warmteverlies, beperkt de verdamping en houdt vuil tegen. Een noppenfolie is voor in de zomer en drijft los op het water. Bovendien moet je de folie dus manueel op het zwembad leggen. In de winter moet je een zwaardere winterfolie over heel het zwembad spannen en in de grond verankeren.

 

 

Overkapping

Gemotoriseerd, vlak of telescopisch … Ook overkappingen komen in alle mogelijke maten en vormen. Een overkapping is een efficiënt systeem dat voor een hermetische afsluiting zorgt en zo het zwembad beschermt tegen vuil. Een overkapping  verbetert de warmtewinst  van  het water omdat er heel weinig lucht onder de blijft zitten. Sommige systemen maken gebruik van ingebouwde zonnepanelen en een  afstandsbediening om de overkapping makkelijk te ontrollen. Vlakke overkappingen hebben een discreet  design. Ze liggen onopvallend over een zwembad en doen het geheel op een  harmonieuze  manier in de  omgeving passen. Telescopische overkappingen ogen ook esthetisch mooi en discreet. Bovendien bieden ze de mogelijkheid om overdekt  te  zwemmen. Deze  overkappingen bestaan uit  in elkaar schuivende modules die wendbaar, thermisch en efficiënt zijn. Voor extra grote en brede zwembaden bestaan   aangepaste overkappingen, uitgerust met een telescopisch opspiesysteem en diverse verplaatsingsmogelijkheden. 

 

Afdekkingen & overkappingen 

 
 

Pvc-lamellen

PC-lamellen

Zeilafdekking 

Noppenfolie 

Overkapping

Groot drijfvermogen

Ja

Ja 

Ja

Ja

n.v.t.

Op te nemen in brandverzekering (hagelbestendig)

Nee

Ja 

Ja

Nee

Nee

Veilig

Ja 

Ja 

Ja 

Nee

Ja

Prijsklasse

+-

+

+

-

+

Hagelbestendig

Nee

Ja

Ja

n.v.t.

Ja 

Anti alg

Optie mogelijk

Optie mogelijk

Ja

Nee

Nee

Extra opwarming

Solar-optie mogelijk 

Solar-optie mogelijk

Nee

Ja

Ja

Hermetische afsluiting 

Nee

Nee

Ja

Nee

Ja

 

LEES MEER TIPS IN ZwembadenPlus magazine