Je zwembad renoveren rendeert

Een zwembad hoeft niet stuk te zijn om een renovatie te overwegen. Met een energiezuinige pomp en met ledverlichting bespaar je al heel wat geld én win je aan esthetisch comfort. Een investering die snel is terugverdiend.

Belgen hebben iets met zwembaden. Elk jaar laten duizenden landgenoten er eentje in hun tuin plaatsen, ondanks het wisselvallige en verre van zonnige klimaat waarin we leven. Die allesbehalve ideale weersomstandigheden werken ook nog eens in op de materialen die verwerkt zitten in een zwembad of een zwemvijver. Dat verklaart wellicht waarom de renovatie van zwembaden in ons land een bloeiende business is. Volgens schattingen zijn renovaties vandaag goed voor 40 procent van de totale markt, tegen 60 procent voor nieuwe plaatsingen. En het ziet ernaar uit dat die verhouding nog sterker in het voordeel van renovaties gaat overhellen.

Wat zegt dit? Dat zwembaden sneller sleet vertonen? Dat mensen sneller overgaan tot renovatie?
“Ik zie verschillende oorzaken”, vertelt Jeroen Van Wauwe van Pollet Pool Group. “Enerzijds is er het feit dat de zwembadsector in België nu pas volwassen begint te worden. Dat betekent: heel wat zwembaden die pakweg tien of vijftien jaar geleden zijn geplaatst, vertonen technische onvolkomenheden. Die baden zijn nu toe aan een meer professionele afwerking. Vroeger had je wel een aantal deskundige zwembadbouwers, maar in veel gevallen werden de plaatsingen uitgevoerd door een sanitairbedrijf of een tuinman. Het niveau van de technische competenties is flink gestegen. Anderzijds is het zo dat veel materialen twintig jaar geleden niet zo duurzaam waren. Daar komt sleet op. Niet meer dan logisch. Nog een verklaring voor het succes van renovaties: mensen hebben steeds meer aandacht voor ecologie en economie. Hoe gaan we ons zwembad verwarmen? Moeten we een betere afdekking voorzien? Welke chemicaliën willen we toelaten? De eindgebruiker is veel beter geïnformeerd en stelt dus veel hogere eisen.”

 

Eenvoudig of toch niet?
De markt van de zwembaden is professioneler geworden. Geldt dat ook voor de markt van de bedrijven die de renovaties uitvoeren?

“Jazeker”, stelt Jeroen Van Wauwe. “Je krijgt bedrijven die zich daar in specialiseren. Zoals je in de algemene bouwsector bedrijven hebt die zich toeleggen op renovaties en enkel renovaties. Precies omdat het een stiel is die een specifieke aanpak vereist.” Maar beweren dat de renovatie van een zwembad een eenvoudige klus is, zoals her en der te lezen valt, gaat volgens Van Wauwe te ver.

“Ik denk eerder het tegenovergestelde. Stel dat je een zwembad van 20 jaar oud wilt vernieuwen. Als het goed gebouwd is, kan dat een vrij eenvoudige klus zijn: een nieuwe pomp, een nieuwe liner en klaar is Kees! Maar bij zwembaden van respectabele leeftijd kunnen onverwachte problemen optreden. Je wilt uit ecologische overwegingen een modern verwarmingssysteem laten installeren, maar hoe moet dat als het tuinhuis te klein is en er geen leidingen zijn voorzien? Dat maakt de keuze tussen een nieuw zwembad of een renovatie niet altijd vanzelfsprekend. Vergelijk het met de vraag: ga ik een nieuw huis bouwen of ga ik renoveren? Die vraag valt immers niet gemakkelijk te beantwoorden.”

Ook Marco Aarts van Pomaz kent de markt: “De professionalisering zet zich in de hele branche door. Bij de toeleveranciers, bij de zwembadbouwers, bij de fabrikanten en eveneens bij de renovatiebedrijven. De renovatiemarkt groeit, wat bijna logischerwijs een grotere professionalisering met zich meebrengt.”

Pompen, filters en liners
Welke onderdelen moeten het eerst worden vernieuwd of gerenoveerd?

Liners en afdeksystemen zijn bij uitstek onderhevig aan de natuurelementen. Ook circulatie- en warmtepompen gaan na verloop van tijd tekenen van slijtage vertonen. Over de exacte levensduur van specifieke elementen kunnen we echter geen uitspraken doen, omdat alles afhangt van de kwaliteit van de gebruikte materialen en van de plaatsing. In een zwembad met een slechte
waterbehandeling kan de liner al na vijf jaar toe zijn aan vervanging, terwijl een goede waterbehandeling de levensduur kan verlengen tot wel 30 jaar.

Gil Galle van LMP Pool Parts: “Wij hebben de ervaring dat een dunne liner – met een dikte van 0,75 millimeter – na ongeveer 10 jaar moet worden vervangen. Gewapende folie heeft daarentegen een levensduur van 20 jaar. Zandfilters gaan uiteraard ook niet eeuwig mee. Er zit namelijk pvc-materiaal in. Ook warmtepompen zijn een populair product voor renovaties. Ze stellen je in staat om het zwemseizoen aanzienlijk te verlengen en ze verbruiken veel minder energie dan een gasketel.”

Pollet Pool Group heeft naam gemaakt met zijn warmtepompen. Jeroen Van Wauwe: “Een nieuwe topper is een combinatie van een residentiële en een commerciële filter, met bijzonder sterke wanden, een betere verdeling van het water en een reeks technieken die het gebruiksgemak groter maken.”

LMP Pool Parts zet in op de Oxymatic Smart, een innovatief waterzuiveringssysteem, gebaseerd op de hydrolyse en de ionisatie van koper.

Gil Galle: “De Oxymatic Smart ontsmet het water zonder gebruik te moeten maken van chloor. De koperionisatie gaat de vorming van algen tegen.”

 

Het Nederlandse Pomaz, dat naar eigen zeggen alle internationale ontwikkelingen in de markt nauwgezet opvolgt, ziet een grote vooruitgang in de technieken en in de onderdelen die in zwembaden worden gebruikt. Marco Aarts: “De huidige technieken zijn totaal anders dan die van 25 jaar geleden. Kijk maar naar de opkomst van energiebesparende technieken. Die vooruitgang zal zich in de komende vijf tot tien jaar onverminderd verderzetten.” En dan zijn er nog de automatische waterzuiveringssystemen die het hele beheer van het zwembad overnemen, die van op afstand bediend kunnen worden en die het verbruik van water, energie en chemicaliën onder controle houden. Pentair heeft zijn Intellipool en ComfortPool, Pollet Pool Group verdeelt de Bayrol Pool Manager, Ospa de Blue Control en Relex de Optimizer.

Investeren in nieuwe technieken
Renoveren is niet enkel aangewezen als bepaalde onderdelen defect of versleten zijn, maar wordt ook gedaan uit ecologische, esthetische en financiële overwegingen. Een warmtepomp onttrekt één deel energie van het elektriciteitsnet om tot vijf delen energie afkomstig uit de omgevingslucht gratis af te geven aan het zwembadwater. Na zonnepanelen zijn warmtepompen de voordeligste vorm van verwarming, zowel ecologisch als financieel. Producenten van rolluiken ontwikkelden dan weer een solar rolluik die het zwembadwater opwarmt door zonnewarmte te absorberen via de doorschijnende bovenkant van de lamellen en de zwarte onderkant. De solar lamellen zijn beter bestand tegen veroudering dan klassieke lamellen in pvc die na enkele jaren broos worden. Ze beloven allemaal een aanzienlijke energiebesparing, minder verbruik van chemicaliën en minder onderhoud.

 

Mogen we daaruit besluiten dat renovatie rendeert?
Jeroen Van Wauwe: “Ja, dat geloof ik wel. Een gerenoveerd zwembad geeft een duidelijke meerwaarde aan je woning. Plus: je ziet het verschil op je energiefactuur.” Gil Galle vult aan: “Schijnwerpers van 300 watt die van mei tot eind augustus pakweg tien uur per week branden, kosten alleen al aan energie een flinke duit. Ledverlichting is veel zuiniger. Na een jaar of twee heb je die investering gerecupereerd. Een warmtepomp verbruikt wel tien keer minder dan een gasketel, wat maakt dat die aankoop zichzelf al na een jaar terugbetaalt.” Als slot geeft Marco Aarts nog wijze raad: “De opbrengst van een renovatie hangt helemaal af van welke keuzes je maakt. Als je enkel een nieuwe folie in een bad hangt en de rest van de installatie onveranderd laat, zal de aanpassing niet renderen. Je moet bereid zijn om het totaalplaatje te bekijken en te investeren in nieuwe technieken. Wie dat doet, zal er snel winst uit halen.”