Is een BINNENZWEMBAD iets voor jou?

Een binnenzwembad staat gelijk aan het ultieme genot. 365 dagen per jaar kan je heerlijk ontspannen zwemmen, zonder rekening te moeten houden met ons Belgisch weer. Een binnenzwembad is eigenlijk een beetje als je eigen oase. Maar let op, doorgaans dien je bij de bouw van een binnenzwembad met meer aspecten rekening te houden dan bij de aanleg van een buitenbad. Gelukkig is een goed voorbereide zwembadeigenaar een relaxte eigenaar.

 

BEZINT EER GE BEGINT

Het aanleggen van een binnenzwembad na de bouw van je woning, wilt zeggen dat je aan zware verbouwingswerken begint. Er moet sowieso een stuk woning worden bijgebouwd of volledig worden omgebouwd om leidingen en voorzieningen te kunnen trekken naar het zwembad. Ga er in dat geval toch maar van uit dat je woning voor een zes- tot achttal weken in een bouwwerf verandert. 

 

JE ARCHITECT EN ZWEMBADBOUWER: BEST TWEE HANDEN OP ÉÉN BUIK

Hou er ook rekening mee dat je voor de bouw van een binnenzwembad een bouwvergunning nodig hebt en dus ook een architect onder de arm moet nemen. Dat moet – in Vlaanderen althans – zodra de totale bebouwde oppervlakte groter is dan 40m2 en voor minder dan 75 procent uit glas bestaat. 40m2 is niet gek veel voor een binnenzwembad. Als je meerekent dat je ook rondom het zwembad wat ruimte wilt én je ook een technische ruimte moet voorzien, zit je al snel aan een grotere oppervlakte.Vooraleer je een put graaft in of rond je huis dien je een bodemonderzoek met stabiliteitsberekeningen te laten uitvoeren. Voor hetzelfde geld stoot je op grondwater of is de bodem niet stevig genoeg om die bouwwerken te kunnen uitvoeren. Of krijg je problemen met bestaande muren of met wateroverlast. Een binnenzwembad is ook onderhevig aan omgevingsfactoren waar een buitenbad geen last van heeft. Vooral het uittekenen van de systemen om te verwarmen en zeker om te ontvochtigen, vraagt meer reken- en denkwerk van de architect of de ingenieur. Je werkt hiervoor echt beter samen met specialisten want dit is veel te belangrijk om met wat natte vingerwerk overheen te gaan. De fundering is een cruciale factor voor het binnenzwembad. Stabiliteit is namelijk belangrijk voor zowel het bad als voor het hele gebouw. Wanneer je op dat vlak streeft naar topkwaliteit kom je automatisch uit bij het bouwen van een binnenzwembad uit beton. Dubbelwandige, gewapende fundamenten van minstens 30 cm dikte bieden immers de grootste stabiliteit. Als de muren of funderingen van je gebouw achteraf nog ‘werken’ dan is je betonnen zwembadfundament daartegen bestand. Een kuip in polyester kan ook, maar zal minder goed eventuele ‘zettingen’ verdragen. Daar moet je rekening mee houden. 

 

DE TECHNISCHE RUIMTE, HET WALHALLA VAN JOUW COMFORT

In de technische ruimte van een binnenzwembad vind je gewoonlijk de volgende zaken: een filtersysteem met een zwembadpomp, een systeem om het water te ontsmetten, een warmtewisselaar of by-pass voor een warmtepomp en een sturingskast van waaruit alle apparatuur van het zwembad wordt aangestuurd. Neem zeker een voorbeeld aan de technische ruimte van dit binnenzwembad van een Brussels hotel. Zwembadbouwer Ziwapool maakte er werkelijk een pareltje van. Een veel voorkomende fout bij het bouwen van een zwembad is dat de technische ruimte te krap bemeten wordt. In een kleine technische ruimte is het niet alleen moeilijk om de toestellen te onderhouden omdat er weinig bewegingsruimte is. Je hebt ook nauwelijks nog de mogelijkheid om iets te veranderen of om toestellen bij te plaatsen. Zwembadbouwer Climaworld weet dat de technische ruimte overzichtelijk en net moet zijn. Drie vierkante meter is dus wel het absolute minimum. In deze tijd van digitalisering zijn alle technieken en toestellen in en om het binnenzwembad perfect aan te sluiten op de domotica in je woning. Het volledige beheer van je zwembad kan je automatiseren. Denk daarbij aan de waterreiniging, de temperatuurregeling, verlichting, controle van het chloor- en pH-niveau, de bediening van het rolluik ... Het kan allemaal automatisch geregeld worden, meestal zelfs via je smartphone. Laat je domoticaspecialist je hier zeker in bijstaan. 

 

GRAAG ALLEEN NATTIGHEID IN HET ZWEMBAD!

Bij een binnenzwembad krijg je constant te maken met verdamping. Buiten is dat niet erg, de damp verdwijnt in de lucht. Binnen blijft die echter in de ruimte hangen en dat kan zorgen voor heel wat problemen zoals schimmelvorming. Daarom schenk je best wat aandacht aan het vinden van een goede ontvochtiger. Het is erg belangrijk om goed te laten uitrekenen hoeveel ontvochtigingscapaciteit nodig is voor je zwembadruimte. Verschillende elementen spelen een rol. Vanzelfsprekend het aantal kubieke meters water in het bad en de wateroppervlakte. Daarnaast de temperatuur van het water en de beoogde temperatuur van de ruimte. De totale glasoppervlakte in de zwembadruimte rondom is eveneens van tel. Ook de totale isolatiewaarde van de volledige ruimte wordt betrokken in het berekenen van de nodige ontvochtigingscapaciteit. Tevens is een rolluik een must om de verdamping tegen te gaan én de temperatuur van het zwemwater op peil te houden. Dat scheelt een pak aan energiekosten voor je verwarming maar zeker ook voor je ontvochtigingsinstallatie. Net zoals bij een woning kan je voor je binnenzwembad kiezen voor natuurlijke of mechanische ventilatie. Natuurlijke ventilatie, waarbij de luchttoevoer en -afvoer gebeuren via regelbare openingen in de ramen, muren of het dak, zal meestal niet volstaan om condensatie te voorkomen. Met een mechanische ventilatie controleert de luchtbehandelingsunit volautomatisch de luchtstromen en de luchttemperatuur. Het zorgt voor een comfortabel binnenzwembad met voldoende frisse buitenlucht. Veel luchtbehandelingsunits zijn uitgerust met meervoudige warmte-terugwinning. Een warmtepomp wint energie terug uit de afgevoerde lucht en gebruikt die om de zwembadruimte en het zwembadwater te verwarmen. De geschikte lucht- behandeling hangt af van de grootte van het zwembad, de watertemperatuur, de luchttemperatuur en de luchtvochtigheid. Zwembadbouwers laten zich daarvoor meestal bijstaan door een firma gespecialiseerd in luchtbehandeling in zwembaden. 

 

EEN VERFRISSENDE COCKTAIL EN EEN WARM ZWEMBAD

De verwarming, die van de zwembadruimte én van het badwater, is eveneens een essentieel basiselement waar je op voorhand goed over moet nadenken. Voor de verwarming van het badwater kan je werken met een warmtewisselaar die de warmte uit de centrale verwarming van je woning haalt, of met een warmtepomp. Een aparte verwarmingsketel kan ook, maar die optie wordt steeds minder vaak gekozen wegens te duur. Daarnaast kan je (bijkomend) warmte recupereren uit de ontvochtigingsinstallatie. Ontvochtigen en verwarmen gaan immers hand in hand. 

 

OOK MIJN OREN GENIETEN MEE!

Naast de basiselementen dient er zeker veel studiewerk gedaan te worden rond de akoestiek. In een vrij lege ruimte klinkt ieder geluid al snel harder dan elders. Stoelen die over de vloer schrapen, een zwembadpomp die slecht opgesteld staat en lawaai maakt of spelende kinderen kunnen een hels lawaai veroorzaken in de zwembadruimte. Mits een paar slimme isolatie-ingrepen kan je daar veel aan verhelpen. Je kan de akoestiek ook creatief met planten enorm verbeteren, zoals bij dit binnenbad van zwembadbouwer De Cock E&C uit Hasselt. De planten zorgen voor een ‘jungle fever’-gevoel dat aangenaam voor de ogen is maar ook voor de oren. De beweegbare bodem maakt het project helemaal af.

 

EEN BEWEEGBARE BODEM, SAFETY FIRST

Natuurlijk kan ook jij voor een beweegbare bodem gaan. Ze zijn een hele uitdaging maar zullen je zwembadproject architecturaal een level hoger tillen. Als afdekking zijn beweegbare bodems ook uitermate veilig indien er kinderen of huisdieren aanwezig zijn die de zwemkunsten nog niet helemaal onder de knie hebben. 

 

VERGUND EN GOEDGEKEURD!

Wil je in een bestaande woning een binnenzwembad installeren, dan moet je een vergunning hebben zoals bij iedere verbouwing waarbij een wijziging wordt aangebracht aan een dragende constructie. Indien je gewoon een put graaft in een bestaande ruimte en verder niet raakt aan de dragende structuur van het huis, dan kan je in principe aan de slag zonder toestemming van de overheid. Maar in de praktijk, voor een goed project, zal er altijd wel een muur moeten wijken of komen er extra raamopeningen of misschien een bijgebouw dat alle apparatuur herbergt. In al die gevallen moet je een bouwvergunning aanvragen. Om aantasting van het drinkwater te voorkomen verplicht de Vlaamse regering sinds 1 juli 2011 om elke nieuwe sanitaire installatie van een woning te laten keuren. Ook elke belangrijke wijziging aan een bestaande installatie moet je laten goedkeuren. Daar hoort ook het plaatsen van een zwembad met verwarming bij. Je kan voor de keuring een beroep doen op de VMW of op een erkend keuringsorganisme.