Geniet van je zwembad, maar wees waakzaam!

Er worden meer en meer privé zwembaden gebouwd in België. Mede dankzij het mooie weer van de laatste jaren kiezen mensen vaak voor vakantie in eigen tuin. Toch willen we even wijzen op de gevaren, vooral voor (kleine) kinderen die het zwemmen nog niet of onvoldoende beheersen.

Het is ten sterkste aan te raden je zwembad te beveiligen d.m.v. één of meerdere van de volgende hulpmiddelen:

- Een omheining of veiligheidsbarrière rond het zwembad

- Een zwembadalarm

- Een veiligheidsafdekking

- Een overkapping

Deze zijn tot op heden niet verplicht in België maar dragen zeker bij tot een verhoogde veiligheid. Het is wel belangrijk te vermelden dat je ondanks deze maatregelen ook steeds actief waakzaam moet zijn. Daarom volgende adviezen m.b.t. kinderen en zwembaden:

- Eén verantwoordelijke persoon aanduiden die toezicht houdt op de kinderen. Deze persoon moet zelf goed kunnen zwemmen. Laat je tijdens het opletten vooral niet afleiden door je smartphone!

- Kleine kinderen moeten altijd zwembandjes en/of een zwemvest dragen als ze in de buurt zijn van het zwembad. Maar let op: opblaasbare speeltuigen en matrassen zijn onvoldoende om je kind te beschermen tegen verdrinking.

- Laat een kind nooit alleen in de buurt van een zwembad, onafhankelijk van het waterpeil. Ook in erg weinig water kunnen ze verdrinken.

- Na het zwemmen/baden onmiddellijk alle speeltuigen en drijvende voorwerpen verwijderen en het zwembad beveiligen zoals hierboven aangegeven.

- Kinderen vanaf 3-4 jaar leren zwemmen en hen bewust maken van de gevaren.

- Zorg ervoor dat een kind op een makkelijke, comfortabele en veilige manier het zwembad kan verlaten, bijvoorbeeld door een brede uitlooptrap of een hellende bodem.

- Het is aan te raden om een EHBO cursus te volgen en zorg ervoor dat je snel en gemakkelijk de hulpdiensten kunt bellen.

- Bij opbouwzwembaden is het belangrijk de toegang tot het zwembad te beveiligen, bijvoorbeeld door het opbergen van de trapladder.

Bron: tekst BSPA (www.bspa.be)