Een eigen zwembad is leuk, vooral voor de kinderen die samen met hun vriendjes eindeloos kunnen zwemmen en plonzen tijdens mooie dagen in de lente, zomer en herfst. Mét een zwembad wordt je tuin gegarandeerd de place to be voor de jeugd. En dáár schuilt het grote gevaar. Je bent als zwembadeigenaar verantwoordelijk voor de veiligheid van de mensen die gebruik maken van je zwembad. Dus ook die van kinderen die bij jou op bezoek zijn. Het is dus goed om even stil te staan bij maatregelen die je kan nemen om die veiligheid zo hoog mogelijk te maken.
Dé belangrijkste en meest afdoende veiligheidsmaatregel die je kan nemen is ervoor zorgen dat er volwassen begeleiding is wanneer er door kinderen gezwommen wordt. En die begeleiding moet waakzaam zijn, zeker in het geval van erg kleine kinderen. Het klinkt misschien luguber, maar een peuter die in het zwembad valt en verdrinkt, maakt geen lawaai. Die zinkt gewoon naar de bodem en verdrinkt. Goed opletten is dus de boodschap. Een tweede maatregel die effectief werkt is ervoor zorgen dat het zwembad voor kleine kinderen niet bereikbaar is, als er geen volwassen toezicht is. Dat kan door er een hekwerk rond te plaatsen. Dat hekwerk moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen. Het moet op +/-1m afstand van het zwembad geplaatst worden. Het moet voorzien zijn van een slot op de deur of het poortje en het moet een minimumhoogte van 1,22 m hebben. Er mogen geen dwarsbalken en dus geen opstapjes zijn waarmee ze over de omheining kunnen klimmen. Iedere poort van de omheining moet een kinderslot hebben. De omheining wordt best in een harde ondergrond geplaatst. Hiervoor is geen professionele apparatuur nodig. Boor gewoon om de meter een gat van 16 mm. Plaats daarin de kunststoffen huls die bij de omheining geleverd wordt. In die huls plaatst u de palen. De omheining is voor volwassenen makkelijk te verwijderen en op te rollen.
Zwembadoverdekking
Een andere manier om ervoor te zorgen dat kinderen – of huisdieren – niet in het zwembad sukkelen, is het te overdekken. Dat kan op twee manieren: een rolluik of een overkapping. Een rolluik schuift over het water en vormt zo een barrière tussen het kind en het water. De meeste moderne rolluiken over overkapzeilen kunnen het gewicht van een volwassene dragen. Met een rolluik heb je bovendien het voordeel dat je water niet zo snel afkoelt en dat bladeren en ander tuinafval niet zo massaal in het water terecht komen. Een overkapping is hoger dan een rolluik en laat toe om overdekt te zwemmen. Als er geen toezicht is kan je de overkapping afsluiten zodat niemand binnen kan.
Technologische middelen
En dan zijn er nog een pak technologische snufjes op de markt om verdrinking van kinderen te voorkomen. We overlopen ze hieronder in het kort.
Sensor Premium
Sensor Premium (NFP) is een autonome onderdompelingsdetector met geïntegreerde sirene, die wordt vastgemaakt aan de randstenen van het zwembad. Wanner iemand in het water valt, geeft dit systeem een luid alarm. Alkalinebatterij standaard inbegrepen. De variant Domo is een afstandssensor die autonoom en verplaatsbaar is zodat u hem kan installeren waar u maar wil.
Veiligheidsschildpad
Voor een gerust gemoed bij het zwembad of in de boot bij het meer (niet bruikbaar in combinatie met zoutwater) zit je goed met de veiligheidsschildpad. Die laat een alarm horen zodra je kind in het water valt. Het volstaat het schildpadarmbandje te bevestigen aan de pols van je kind. Als hij of zij in het water valt, zult u een luid alarm horen vanuit het basisstation. Een standaard alarmsysteem bestaat uit een basisstation (AC aansluiting) en één of meerdere schildpadarmbandjes. Het basisstation moet binnenshuis geplaatst worden, binnen een maximum afstand van 45 meter van het zwembad of een andere waterpartij.
Zwemvest & zwemsokken
En dan is er nog het gezond verstand dat zegt dat kinderen die nog niet kunnen zwemmen in de nabijheid van een zwembad ALTIJD een zwemvest moeten aan hebben. En dan liefst een degelijk ‘vest’ en niet enkel armbandjes. En daarnaast is er nog de zwemsok van OCKYZ. Meer dan de helft van de ongelukken in zwembaden gebeurt immers niet ín, maar rondom het water. Vloeren rond zwembaden zijn berucht om hun gladde en harde oppervlak, waardoor kinderen voortdurend uitglijden en zich zodoende kwetsen of in het water kunnen belanden. Het troosten van huilende kinderen, verwond door een lelijke valpartij, is dan ook bekend bij elke ouder.
De nieuwbakken firma OCKYZ ontwierp een patenteerde een speciale antislip zwemsok die kinderen beschermt op alle oppervlakken. Lichtgewicht en met open tenen is de sok comfortabel om te dragen, kinderen zwemmen op een natuurlijke manier en voelen zich vrij om rond het zwembad te rennen. Het verschil met vroeger is dat dit nu veilig gebeurt: door de antislip-sok. Bovendien is de sok kindvriendelijk ontworpen met een grappig octopuslogo. Het product wordt nog eens extra aantrekkelijk door de ontwikkeling van OCKYZ’ s kinderbadmodelijn.