Bij wie koop je een zwembad

Een miskoop doet pijn. Als je een grasmaaier koopt die niet functioneert zoals je gedacht had, is dat erg. Koop je een auto die niet voldoet aan de verwachtingen, dan is dat dramatisch. Maar zet je een zwembad dat ontgoochelt, dan zit je met een catastrofe opgescheept. Het is dus zaak om bij de juiste personen te rade te gaan. 

Er zijn voldoende bekwame, betrouwbare en ervaren zwembadbouwers om de plusminus 15.000 zwembaden die per jaar in België verkocht worden, te bouwen. Maar zoals in iedere sector zijn er ook beunhazen die op een blauwe maandag leerden hoe ze een kelder moesten graven en dan maar zwembaden begonnen te bouwen. ‘Want dat schijnt goed op te brengen’. Hoed je voor charlatans en kies je partner voor je zwemparadijs met zorg uit. België kent geen specifieke bouwnormen voor private zwembaden zoals deze bijvoorbeeld in Frankrijk en Duitsland wel bestaan. Je bent dus als consument op je eigen oordeel aangewezen.

Specialisten
Als je een nieuwe dure keuken wil plaatsen, ga je naar een keukenspeciaalzaak. Als je overweegt om een zwembad te laten plaatsen, ga dan ook naar een zwembadenspecialist. En wees tegelijkertijd beducht voor al degenen die zich specialist noemen. Doe eerst een beetje research over het bedrijf in kwestie. Zoek op het internet naar hun website. Hebben ze géén website, vergeet het dan maar. Dan zijn ze onvoldoende professioneel met hun zaken bezig. Zoek op de site naar hun realisaties. Roep foto’s op en kijk of de baden die je ziet, je aanspreken. Want een zwembad aanleggen is een zaak van bouwtechnieken, maar evenzeer van esthetica. Je zwemomgeving zal voor een groot stuk de look en feel van je woning bepalen. Zorg dus dat je met iemand in zee gaat die daar oog voor heeft. Kijk ook naar welk soort zwembaden het bedrijf in kwestie aanlegt: monobloks, bouwkundige zwembaden of bouwkundige foliebaden. Ze hebben allemaal hun eigenheid, hun uitstraling, mogelijkheden en duurtijd voor de realisatie. Als je snel een duik wil nemen in je eigen bad ga je sowieso voor een monoblok. Sommige bedrijven slagen er in die te zetten op minder dan een week tijd. Voor een bouwkundig zwembad ben je weken tot maanden onderweg.

Technieken
Een mooi zwembad kunnen bouwen is niet voldoende. De ‘hardware’ is één ding, de software van een zwembad is zeker zo belangrijk. En met software bedoelen we alle systemen die maken dat je een bruikbaar en gezond bad krijgt: verwarming, waterbehandeling en afdekking zijn even belangrijke elementen als de bouwstof van je bad. Maak voor jezelf uit of je veel of weinig tijd aan je bad kan besteden. Praat met je familie over het al dan niet gebruiken van chloor. Er zijn andere systemen, maar ze kosten wel wat. Beslis of je er dat voor over heb. Zorg ook dat de zwembadbouwer thuis je energiesystemen op voorhand komt bekijken om te zien of er combinatiemogelijkheden zijn van huis- en zwembadverwarming. Een goede zwembadbouwer is een bouwfirma en een technisch bureau of werkt met zo’n partner samen. En onderschat het niet. Als het plezier van het esthetisch zicht al lang weg is, blijft de ergernis over vuil water, chloorirritatie en torenhoog oplopende energiekosten. Aarzel daarom niet om bij meerdere speciaalzaken langs te gaan. Zo krijg je een vollediger beeld van alle technieken en mogelijkheden. Kies dan een zwembadbouwer die de door jouw gekozen techniek voldoende beheerst. Elke techniek heeft zijn specialisten en het is weinig waarschijnlijk dat een en hetzelfde bedrijf specialist is in meerdere technieken tegelijkertijd, ook al zal men je soms van het tegendeel proberen te overtuigen. Ter vergelijking: een dakwerker en een keukenbouwer zijn beide houtbewerkers; toch besteed je je dakwerken niet uit aan een keukeninstallatiebedrijf of omgekeerd. 

Mondelinge reclame 
De beste ambassadeurs van een bedrijf zijn de tevreden klanten. Vraag de zwembadspecialist met wie je misschien in zee gaat naar zijn referentielijst. Contacteer dan die mensen en vraag of je eens mag komen kijken en praten. Niets is zo verhelderend als het relaas van anderen. De pluspunten, maar ook de negatieve kanten. Je kan er van alles uit leren en krijgt voldoende stof om je zwembadbouwer te sturen. Neem ook niet zomaar alles klakkeloos aan wat je door ‘specialisten’ ingefluisterd wordt. Check en double check wat men je vertelt. Maak gebruik van het internet. Je vindt er ruimschoots informatie over zwembaden. Gebruik de sociale media. Lanceer een oproep op Faceboek, Netlog, Linkedin of op welke sociale site je ook zit. Vraag naar referenties, ervaringen, raad. 

Ervaring
Ervaring is niet de heilig makende genade, maar geeft wel een stuk vertrouwen. Van een bedrijf dat al twintig jaar bestaat, mag je aannemen dat ze weten hoe het moet. Dat ze al voldoende goede zwembaden geleverd hebben om nog steeds te mogen bestaan. Een jonger bedrijf kan misschien onder de prijs zakken om de markt te kunnen penetreren, maar wees voorzichtig. Je krijgt een goede prijs, maar misschien falen ze in de service. Of proberen ze, blijken het niet te kunnen en gaan in faling. Waarna jij met het onderhoud van je zwembad elders moet gaan. Niet zo simpel. Pas op, sommige jonge bedrijven worden opgericht door ervaren rotten in het vak die zelfstandig willen beginnen. Dat is enerzijds een geruststelling op vlak van knowhow, maar check toch maar eens hun financiële solvabiliteit. 

Offerte 
Als je de knoop hebt doorgehakt, vraag dan een duidelijke, doorzichtige offerte. In zo’n offerte staat alles omschreven, van de grootste onkostenpost tot het kleinste detail. Zorg dat er nergens ruimte is voor interpretatie. Als een bedrijf je drie jaar garantie geeft, eis dan dat ze die garantie omschrijven: wat is onder garantie? Materialen, maar ook uren, verplaatsingen? Onder welke omstandigheden geldt die garantie? Je doet er best aan garantiecertificaten van de fabrikanten te vragen. Ieder ietwat ernstig bedrijf met degelijke producten kan die onmiddellijk voorleggen. 

Service na verkoop 
Een belangrijk punt dat vaak over het hoofd gezien wordt, is de service na verkoop. Zoals bij elke technische installatie behoeft een zwembad ook vroeg of laat onderhouds- of herstellingswerken. Het is dus belangrijk dat je bij een zwembadbouwer koopt die ook deze werken naar behoren kan uitvoeren. Je hebt recht op een degelijke service na verkoop. Vraag specifiek naar de organisatie van deze onderhouds- en herstellingswerken. Vraag of er een interne dienst na verkoop is of dat deze werken uitbesteed worden aan derden. In dit laatste geval dien je je ervan bewust te zijn dat, eens het bad geïnstalleerd, je dus bij een derde, onbekend bedrijf terechtkomt. Herstellingen onder garantie zijn dan vaak een discussiepunt. We raden je af om voor zwembadbouwers zonder eigen dienst na verkoop te kiezen. Bedenk ook dat eenmansbedrijven of zwembadbouwers met onvoldoende geschoold personeel onmogelijk een snelle service kunnen bieden in het zwemseizoen. De zwembadsector kent een seizoenspiek in het voorjaar. Alle klanten vragen gelijktijdig onderhoud en herstellingswerken. 

Goede afspraken 
Duidelijke afspraken maken goede vrienden. Zorg ervoor dat het heel duidelijk is hoeveel er voor wát betaald moet worden. Vraag voor je tekent ook naar de betalingsvoorwaarden. Spreek ook duidelijk een opleveringstermijn af binnen dewelke het zwembad moét klaar zijn. Zet die op papier, anders is zo’n afspraak niets waard. Een goed bedrijf is duidelijk over het begin en het einde der werken. Goede afspraken vermijden dat je eindeloos lang moet wachten op de afwerking van je bad. Als je een helder antwoord krijgt op al deze vragen, dan mag je er zeker van zijn dat je goed gekozen hebt en dat je binnen afzienbare tijd zalig kan liggen niksen in of naast het zwembad van je dromen. 

Wie eens precies wil zien hoe een zwembad er uit ziet en wat er allemaal in, om en rond komt kijken, kan eens een kijkje gaan nemen op www.zwembadvisie.nl. Daar krijg je een zeer overzichtelijk beeld mét informatie over de samenstelling van een zwembad.