Architecturale Waterparels

Naar jaarlijkse gewoonte verruimen we ook in deze editie onze blik en kijken richting buitenland op zoek naar de meest opmerkelijke zwembaden. En net als we dachten het nu wel allemaal gezien te hebben, zijn er toch weer een aantal unieke projecten die hun gelijke niet kennen. Soms door hun ligging, dan weer door de strakke afwerking, maar meestal toch door de manier waardoor het bad, als onderdeel van een groter geheel, de architectuur versterkt. Een architecturale wereldreis langs parels van baden, met haltes in de VS, Canada, Australië en Mexico om te eindigen, iets dichter bij huis, in Italië. 

Tekst: Eva Goossens

 

ADEMBENEMEND PANORAMA
West Hollywood (VS)
Vanuit een infinitypool genieten van een adembenemend uitzicht over Los Angeles, met panoramische vergezichten die zich uitstrekken van de San Gabriel Mountains tot de Stille Oceaan … Het spreekt tot de verbeelding. Niet alleen de twee zwembaden, die samen bijna het volledige terras omzomen, maar ook de bijzonder riante woning werd ontworpen om optimaal te kunnen genieten van de unieke omgeving. Dit kan bovendien in alle luxe, ook met grotere gezelschappen die hier in stijl ontvangen worden.

Project Collywood, één van de blikvangers op het indrukwekkende palmares van Olson Kundig.

SAMENHANGENDE BELEVING
Maak kennis met Collywood – aan Collingwood Place in Hollywood – op een bevoorrechte locatie juist boven de befaamde Sunset Strip. Het ontwerp van deze bijzondere woning is de verdienste vanOlson Kundig, het gerenommeerde architectenbureau uit Seattle met een team van meer dan 300 specialisten dat garant staat voor een allesomvattende totaalaanpak. Niet alleen de architectuur, maar ook het interieur en de buitenruimte worden perfect op elkaar afgestemd. Dit staat garant voor die samenhangende totaalbeleving waar Olson Kundig voor gekend is. En daar is deze opmerkelijke residentie een treffend voorbeeld van.

Ook binnen kan men optimaal genieten van buiten.

‘BINNENBUITEN-GEVOEL’
Het maximaliseren van het uitzicht, en dit vanuit alle delen van het huis, was één van de belangrijkste ontwerprichtlijnen. Net trouwens zoals het nastreven van het ultieme ‘binnenbuiten-gevoel’ met een amper waarneembare grens. Je merkt bij momenten nauwelijks waar het interieur ophoudt en het exterieur begint. Dit is te danken aan een aantal vernuftige en geautomatiseerde oplossingen met glazen wanden in diverse uitvoeringen. Zo noteren we een aantal wandvullende schuiframen aan de woonkamer, keuken en slaapkamer, maar ook guillotineramen in de eetkamer en twee draaibare glazen wanden aan de zuidkant van het woongedeelte. Van de eet- en woonkamer stapt men zo op het hoofdterras dat leidt naar het F-vormige zwembad met uitzicht op een olijfboomgaard op de heuvel eronder en de skyline van Los Angeles in de verte. Graag eens een ander uitzicht? Om het hoekje is er nog een extra zuidgericht terras, eveneens voorzien van een strakke infinitypool. Een woning en een omgeving die blijven boeien.

Adembenemende vergezichten over Los Angeles.

BINNEN, BUITEN OF ERGENS TUSSEN DE TWEE
De verbinding met het buitenleven zet zich verder door op de bovenste verdieping, met onder meer de masterbedroom, bureau, home gym en uiteraard verschillende dakterrassen. Het onderste niveau van deze drie verdiepingen tellende woning staat tot slot in het teken van de passies van de bouwheer, met een heuse autogalerij voor sportwagens en oldtimers, een gameroom, thuisbioscoop en een wijnkelder. Buiten, binnen of ergens tussen de twee? Hier valt altijd iets te beleven.

Je merkt bij momenten amper waar het interieur ophoudt en het exterieur begint.

Architect: Olson Kundig
Foto's: Nic Lehoux

 

CLIFFHANGER
West Vancouver (CA)
Spannend! Dat is het minste wat je kan zeggen van dit BlackCliff House, een riante residentiële woning op een 40 meter hoge klif in West Vancouver. De eigentijdse architectuur leest als een boek dat je niet opzij kan leggen: boeiend, vol verrassingen en onverwachte wendingen. Ook het zwembad met strakke waterspiegel weet zich te onderscheiden. Perfect geënt op de architectuur en met een uitzicht om u tegen te zeggen.

 

Wanneer architectuur en water één worden.

TOPOGRAFISCHE UITDAGING
Dit bijzondere project, met adembenemend uitzicht over de Salish Sea aan de Canadese westkust, draagt het signatuur van McLeod Bovell Modern Houses, belichaamd door Matt McLeod, Lisa Bovell en een multidisciplinair team dat duidelijk van aanpakken weet. Zo is dit niet het eerste uitdagende project dat deze firma oplevert. Over de jaren heen heeft het team zich gespecialiseerd in het ontwerpen van residentiële huizen op steile en allesbehalve evidente sites die weliswaar meer dan de moeite lonen. Topografische uitdagingen, zoals deze indrukwekkende granieten rots, zijn hen niet vreemd. Het zijn ambitieuze en bijzonder eigentijdse projecten met een strak en herkenbaar design, gekenmerkt door het gebruik van beton en glas, op smaak gebracht met een flinke dosis lef.

   

Binnen en buiten worden één dankzij  het                                      BlackCliff House, op een granieten klif van 40 meter 
immense schuifraam.
                                                                           hoog boven de zeespiegel.

FAMILIETREFFEN
BlackCliff House werd ontworpen voor een familie die in de vier windrichtingen is uitgezwermd en in verschillende continenten woont en werkt. Hier kunnen ze elkaar als het ware ‘in het midden’ treffen. Het was dan ook de wens van de bouwheer om een ontmoetingsplaats te creëren voor zowel de huidige als toekomstige generaties, terwijl je er weliswaar ook als gezin kan thuiskomen. Naast het nachtgedeelte voor dit gezin heeft de bovenverdieping dan ook een aparte buitenvleugel voor wanneer de hele familie elkaar treft. Deze twee delen van het gebouw zijn gescheiden, maar wel extern verbonden door een gedeeld buitenterras. Samen, maar toch apart.

Terras met verzonken lounge waar de familie elkaar buiten treft.

VERBINDING MET DE NATUURLIJKE OMGEVING
De kracht van de architectuur zit hem uiteraard ook in de verbinding die het huis maakt met de natuur eromheen. Licht en zicht worden vanuit verschillende richtingen optimaal binnengetrokken door de grote raampartijen met immens schuifraam richting terras. Van de leefruimte met open keuken stapt men zo op het strak afgelijnde terras. De buitenruimte hoeft zowel qua architectuur als wat beleving betreft dan niet onder te doen voor het interieur. We noteren onder meer een platform met verzonken lounge waar de familie elkaar treft. In ditzelfde platform werd een esthetisch geïntegreerde hottub voorzien. Tot slot is er uiteraard het zwembad, met een atypische vorm als een verlengde en spiegeling van de architectuur. Het glas met minimalistisch frame houdt het veilig, zonder het uitzicht te belemmeren. Zo lijkt, vanuit een bepaald oogpunt, het zwembad wel naadloos over te gaan in het – weliswaar een heel stuk lager gelegen – zeewater. Wegdromen mag!

Licht en zicht worden binnengetrokken.

Architect: Mcleod Bovell
Foto's: Ema Peter

 

BESTE VAN TWEE WERELDEN
Tinderbox, Tasmanië (AU)
Zwemmen tussen de boomtoppen, met zicht op een baai en omgeven door de ongerepte natuur? Het kan in het zwembad van dit bijzondere project in Tinderbox, een landelijk gehucht van het Australische eiland Tasmanië. Dit uitkragende en vrijhangende zwembad is de architecturale kers op de taart van deze bijzondere nieuwbouw, met de signatuur van Studio Ilk, op een klif die het perceel verheft boven de golven. Een zalige plek om tot rust te komen.

Favoriet uitkijkpunt!

VERBONDENHEID MET DE NATUUR
Het was de wens van de klant om vanuit de verschillende ruimtes in de woning in contact te staan met de buitenomgeving. Logisch, het uitzicht over Storm Bay maakt deze locatie dan ook uniek. Dit zorgt voor een opmerkelijke lay-out van de woning, alles op het gelijkvloers en met naast elkaar gepositioneerde ‘paviljoenen’ met elk een eigen functie: een centrale woonruimte om te leven, koken en eten, een nachtgedeelte met masterbedroom, en suite badkamer, zithoek, dressing en een gastenvleugel met extra slaapkamers en verschillende ontspanningsmogelijkheden. Zodra je de woning binnenkomt, wordt je blik naar buiten getrokken. Zo ook vanuit de keuken die een flexibele invulling kreeg en zowel dienstdoet als gezellig trefpunt voor het gezin maar ook als een plek om gasten te ontvangen. Zelfs vanuit de slaapkamer kunnen de bewoners het lager gelegen water zien, horen én ruiken.

   

Het strakke zwarte volume van het zwembad vormt                                 Het uitkragende zwembad zorgt voor 
een mooi contrast met de robuuste natuurstenen muren.                         een architecturale meerwaarde.

FAVORIETE PLEKJE
De hoofd- en gastenvleugel worden met elkaar verbonden door door het zwembad dat trouwens het architecturale puntje op de i zet van dit project. De infinitypool is half binnen en half buiten en verenigt dus het beste van twee werelden. Beetje frisjes? Dan schuift de glazen wand dicht en kan men binnen zwemmen, zonder de visuele connectie met buiten te verliezen. Maar van zodra het weer het even toelaat, lonkt de buitenlucht en kun je, dankzij het uitkragende buitendeel, als het ware zwemmen tussen de boomtoppen, met zicht op het water van de baai. Niet voor niets een van de meest favoriete plekjes in – of eigenlijk ook ‘uit’ – het huis.

Lokale natuursteen zet de toon. 

Architect: Studio Ilk Architecture
Foto's: Anjie Blair

 

SCULPTURALE ARCHITECTUUR
Tulum, Quintana Roo (MX)
Dit project brengt ons helemaal tot in Mexico en meer bepaald in het hart van de Mayan Jungle in Aldea Zamá, Tulum. Espacio 18 Arquitectura creëerde er, in samenwerking met de Canadees Adrian Salamunovic en zijn partner Andrea, deze Villa Cava. In het hart van deze sculpturale architectuur: een zwembad met glazen bodem, dat ook een niveau lager voor een opmerkelijk effect zorgt.

Ook de keuken vindt aansluiting bij het zwembad.

ZINTUIGELIJKE BELEVING
Deze luxueuze Villa Cava is een ware zintuiglijke beleving. Gerealiseerd om gasten, die bijvoorbeeld via Airbnb een kortverblijf boeken, een unieke en onvergetelijke vakantie te gunnen. Het huis, voorzien van zes slaapkamers en evenveel badkamers, is ontworpen om op te gaan in het bestaande landschap, maar weet tegelijk ook te verrassen. Anders dan wat je doorgaans vindt in deze omgeving. Het is een brutalistisch gebouw uit ruw beton, verzacht door de rondingen en de jungle eromheen. Een fort dat zich bovendien langzaam blootgeeft naarmate je het gebouw verder ontdekt en het zichzelf onthult als een gebeeldhouwd en bewoonbaar bijzonder sculptuur. Niet alleen de bouwvoorschriften maar ook de bestaande bomen beïnvloeden de contouren van het huis. De twee oude bomen die op de binnenplaats staan, werden behouden en in feite werd het huis rond deze twee bomen gebouwd. Of hoe natuur en luxe hier hand in hand gaan.

Het strakke zwembad, ingebed in de brutalistische architectuur.

MAGISCHE GROT
Het architectonisch concept van deze vorig jaar opgeleverde villa werd geïnspireerd door Cenote Suytun, een bekende grot in Yucatan die een magische indruk heeft nagelaten op de bouwheer. Dit wordt meteen duidelijk bij het binnenkomen in de indrukwekkend hoge hal die van bovenuit verlicht wordt door de glazen bodem van het zwembad op de eerste verdieping. De cirkelvormige opening in het plafond zorgt voor een dynamisch lichtkunstwerk op muren en vloer. Het is constant in beweging, niet alleen door de zonnestand maar ook door het zwembadwater dat het licht speels breekt. Een eerste kennismaking met het zwembad dat nieuwsgierig maakt naar meer.

   

Door de glazen wand toont het zwembad                                 Door de ronde opening in het plafond is de glazen bodem van 
zich ook in de voorgevel​.                                                              het zwembad zichtbaar en dringt het licht door tot in de hal.

CENTRAAL ONDERDEEL
Het zwembad bevindt zich op de eerste verdieping en is een centraal element van de woning. Je kan naar het zwembad via de woonkamer dankzij de glazen draaideuren, maar ook vanuit de keuken of direct vanaf het terras. De architect voorzag een monolithische muur die het zwembad ruggensteunt, het architecturale aspect kracht bijzet én bovendien de privacy en welgekomen schaduw tijdens de hete zomermaanden garandeert. Het zwembad werd zo ontworpen zodat iedereen ervan kan genieten, met ook een ondiep plateau voor jonge kinderen. Helemaal op het einde kreeg het zwembad een glazen wand, als een balkon met uitzicht op de omringende natuur. Dit geeft het gevoel dat waar het zwembad eindigt, de jungle begint. Een wauw-sensatie gegarandeerd.

Via royale glazen draaideuren stapt men zo van de leefruimte in het zwembad.

Architect: Spacio 18 Arquitectura
Foto's: César Béjar

 

VERWONDERING!
Olang, Valdaora (IT)
Het exclusieve Alpin Panorama Hotel Hubertus in Zuid-Tirol heeft er met ‘Hub of Huts' niet alleen een veelzijdige wellnessplek maar ook een architecturale blikvanger bij. Deze realisatie, ontsproten uit de creatieve geest van ‘noa* network of architecture’, is dan ook goed voor een Architizer A+Award 2023 Popular Choice Winner in de catergorie Spa & Wellness. Een verdiende bekroning voor het project dat niet onopgemerkt blijft en gegarandeerd voor verwondering zorgt.

De architectuur is geïnspireerd op het silhouet van een Italiaans bergdorp en de weerspiegeling in het water.

WEERSPIEGELING
Voor dit project keren we terug naar een locatie die vier edities geleden ook al eens aan bod kwam in dit magazine. Het Hotel Hubertus, gelegen in het skien wandelgebied Kronplatz stond toen in de kijker met het indrukwekkende uitkragende zwembad met glazen ‘venster’ in de bodem. Toen het architectenteam van noa* gevraagd werd voor een nieuw ontwerp, deze keer voor een uitbreiding van de wellnessfaciliteiten, was het een uitdaging om niet onder te doen voor dit zwembad. Uit de observatie van het omringende landschap, weerspiegeld in dit eigenste zwembad, kwam dit verrassende ontwerp tot stand: het materialiseren wat men gespiegeld ziet op het wateroppervlak. Het concept speelt met de horizonlijn met als bedoeling om verwondering teweeg te brengen. Opzet geslaagd!

De niet overdekte whirlpoolbaden.

BERGDORP
Net als het eerder gerealiseerde grote en uitkragende zwembad staat ook deze nieuwe spa volledig los van het hoofdgebouw. Het platform, te bereiken via een loopbrug, zweeft maar liefst 15 meter boven de grond. Dit dek wordt ondersteund door twee grote stalen kolommen, bekleed met lariks en dus vermomd als boomstammen die fraai harmoniëren met de natuurlijke omgeving. Het gebouw zelf, dat schijnbaar bestaat uit verschillende ‘huisjes’, doet denken aan een Italiaans bergdorp dat zichzelf weerspiegeld ziet in het water. Er werd geopteerd voor een buitenafwerkig in bruin
getinte aluminium, in harmonie met het berglandschap waar de architectuur één mee wordt.

De Heaven & Hell Sky Spa van Alpin Panorama Hotel Hubertus in Zuid- Tirol maakt indruk.

‘HEAVEN & HELL’
Op de bovenverdieping noteren we twee whirlpoolbaden om te zitten en te liggen, twee panoramische douches en een kleedkamer. Beneden, waar de hutten schijnbaar ondersteboven verankerd zijn, bevindt zich de naaktzone met een meer besloten karakter en onder meer twee sauna’s – een Finse sauna en minder hete softsauna - en een derde bad. Afkoelen kan in de ‘ijskamer’. Je beweegt je van ruimte naar ruimte zoals je van huis naar huis gaat, van warm naar koud, van droog naar nat. Een dubbele wellnesservaring, boven en beneden, waaraan het complex zijn naam te danken heeft: de Heaven & Hell Sky Spa.

Deze sauna bevindt zich beneden, in één van de ‘ondersteboven’ hutten van het complex.

Architect: Noa
Foto's: Alex Filz